Viimeinen varoitus: Lasten henki vaarassa kaikkialla Somaliassa, maa nälänhädän edessä

Somaliassa jopa joka viidettä lasta uhkaa hengenvaarallinen aliravitsemus lokakuuhun mennessä, Pelastakaa Lapset varoittaa. Kansainvälinen yhteisö on antanut viimeisen varoituksen uhkaavasta nälänhädästä.

Maanantaina julkaistussa YK:n lausunnossa todetaan, että nälänhätä uhkaa kolmea aluetta Lounais-Somaliassa, mukaan lukien Baidoa ja Burhakaba. Tähän äärimmäiseen tilanteeseen voidaan päätyä loka-joulukuuhun mennessä, mikäli humanitaarista apua ei lisätä välittömästi. YK arvioi, että vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsivien lasten määrä voi nousta 1,5 miljoonaan lokakuuhun mennessä.

Viimeisimpien arvioiden mukaan noin 260 000 ihmistä on kuivuuden seurauksena joutunut jättämään kotinsa Bayn alueella vuoden 2021 alusta lähtien.

Somaliaa koettelee vakavin kuivuus 40 vuoteen. Pelastakaa Lapset on yhdessä muiden kansalaisjärjestöjen ja YK-järjestöjen kanssa varoittanut avunantajia ja hallituksia Afrikan sarven pahenevasta kriisistä yli vuoden ajan. Somaliassa sateet ovat jääneet vähäisiksi jo neljän peräkkäisen sadekauden ajan ja loka-joulukuun sateiden ennusteet ovat huonot. Olisi ennenkokematonta, että viisi perättäistä sadekautta epäonnistuisi.

Kuivuuden myötä sadot jäävät vähäisiksi ja karjaa kuolee. Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet Ukrainan sodan myötä ja tuontiviljasta riippuvaisten on yhä vaikeampaa hankkia ruokaa. Vakavasti aliravittujen lasten on vaikea saada hoitoa sairaaloiden ollessa kovan paineen alla.

Bayn alueella akuutin aliravitsemuksen yleisyys alle 5-vuotiaiden lasten parissa oli heinäkuussa noussut 24,9 prosenttiin maaseudulla ja 28,6 prosenttiin äskettäin kotinsa jättämään joutuneiden lasten keskuudessa. Aliravitsemus altistaa erityisesti nuorimmat lapset esimerkiksi punataudille, ripulille, koleralle, malarialle ja keuhkokuumeelle. Aliravitsemus voi myös heikentää lapsen fyysistä sekä henkistä kasvua ja kehitystä pidemmällä aikavälillä.

Varhaisia varoituksia ei aluksi juuri huomioitu. Tämän vuoden alussa kuitenkin lisättiin humanitaarista apua, mikä on epäilemättä pelastanut monia ihmishenkiä. Nämä toimet eivät kuitenkaan ole olleet lähelläkään riittäviä. Somalian humanitaarisen avun suunnitelman toteutukseen tarvitaan tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia dollaria. Riittävä rahoitus varmistaisi hädänalaisille lapsille ja heidän perheilleen ruokaa, terveydenhuoltoa, koulutusta ja puhdasta vettä.

– Nyt on jo myöhäistä niiden lasten ja aikuisten suhteen, jotka jo ovat jo menehtyneet nälkään. Nämä kuolemat ovat traagisia, vältettäviä ja tuskallisia. Nämä kuolemat merkitsevät katastrofia perheille, mutta ovat myös julma osoitus kasvavasta maailmanlaajuisesta apatiasta ilmastokriisin uhreja kohtaan. Suremme heitä ja olemme vihaisia heidän puolestaan, sanoo Pelastakaa Lasten Somalian maajohtaja Mohamud Mohamed Hassan.

– Kansainväliset avunantajat ovat viime kuukausina lisänneet kriittisesti tarvittavaa rahoitusta tähän kriisiin. Juuri tätä Pelastakaa Lapset ja muut järjestöt ovat vaatineet, ja tämä on tietysti erittäin tervetullutta. Tämän päivän analyysi kuitenkin osoittaa, että tämäkin anteliaisuus on saattanut tulla liian myöhään. Emme tarvitse vain välitöntä rahoitusta, vaan nopeaa pitkän aikavälin suunnittelua ja järjestelmän muutosta estääksemme tämän tapahtuvan uudestaan ihmisille, jotka eivät millään muotoa ole myötävaikuttaneet nälkään tai ilmastokriisiin.

Somaliassa koettiin nälänhätää viimeksi vuonna 2011. Tuolloin hidas reagointi johti yli 260 000 ihmisen kuolemaan. Nälän uhreista yli puolet oli alle viisivuotiaita lapsia.

Reaktiivinen toiminta tapahtuu usein liian myöhään, ja on lisäksi epävarma ja tehoton keino monimutkaisten kriisien ratkaisemiseksi. Sen lisäksi, että varmistetaan elämää pelastavat hätäavun toimet, on vahvistettava varhaisen varoituksen järjestelmiä sekä yhteisöjen kykyä varautua ja sopeutua kriisitilanteisiin ja muuttuviin olosuhteisiin. Kehitysyhteistyön määrärahojen tason on myös oltava riittävällä tasolla tarpeisiin nähden.

Pelastakaa Lapset on työskennellyt Somaliassa vuodesta 1951. Järjestö toimii erityisesti terveyden, ravitsemuksen, koulutuksen, lastensuojelun ja lasten oikeuksien edistämiseksi. Kuluvana vuonna Pelastakaa Lapset on Somaliassa tavoittanut yli 24 000 ihmistä käteisapuohjelmilla ja varmistanut hoidon yli 50 000 aliravitsemuksesta kärsivälle lapselle. Järjestö kuljettaa tällä hetkellä puhdasta vettä yli 25 000 kotitalouden tarpeisiin ja jakaa vapaasti käytettävää käteisapua lähes 11 000 kotitaloudelle tilanteesta pahiten kärsivillä alueilla.

Auta nälkäkriisitä kärsiviä lapsia: www.pelastakaalapset.fi/nalka