Valion tuella apua Ukrainan sodasta kärsiville lapsille

Kun Ukrainan sota eskaloitui vuosi sitten, Valio ja Pelastakaa Lapset käynnistivät pitkäjänteisen yhteistyön Ukrainan sodasta kärsivien lapsiperheiden auttamiseksi. Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014. Konfliktin eskaloiduttua 24. helmikuuta 2022 järjestö laajensi avustustoimintaansa merkittävästi ja on vuodessa tavoittanut avullaan yli 800 000 ihmistä, joista 446 000 on lapsia. Valion tuella voidaan toimittaa hädänalaisille lapsille ruokaa ja puhdasta vettä sekä välttämättömiä tarvikkeita. Raha-avustusten turvin perheet ovat voineet huolehtia perustarpeistaan. Lapsia tuetaan myös jatkamaan opintojaan esim. perustamalla väliaikaisia oppimiskeskuksia. Lisäksi lapsille ja heidän perheilleen annetaan psykososiaalista tukea.

”Jälleenrakennus ja ihmisten auttaminen tulee vaatimaan aikaa, ja olemmekin sitoutuneet auttamaan ukrainalaisia lapsia pitkäaikaisesti. Halusimme valita yhteistyökumppaniksi kokeneen kansainvälisen hätäavun toimijan, sillä heillä on paras tieto ja taito Ukrainan sodan uhrien auttamiseksi”, kertoo Valion vastuullisuudesta ja yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Teresa Laimio. 

Ukrainan lisäksi Pelastakaa Lapset on auttanut sotaa pakenevia lapsia ja perheitä ympäri Eurooppaa. Ukrainan naapurimaissa apua on saanut jo yli 200 000 sotaa paennutta. Suomessa on tuettu kuluneen vuoden aikana Ukrainasta saapuneita lapsia ja perheitä mm. ylläpitämällä Lapsiystävällinen tila -toimintaa vapaaehtoisten avulla eri puolilla Suomea, jakamalla ruokalahjakortteja sekä järjestämällä ukrainaa ja venäjää osaaville nuorille keskusteluapua viestintäsovellus Telegramin kautta.