Ukrainan kouluihin kohdistettu viimeisen 100 päivän aikana ennätysmäärä hyökkäyksiä

Ukrainan konfliktin helmikuun lopussa tapahtuneen kärjistymisen jälkeen lähes 2000 oppilaitosta on vaurioitunut tai tuhoutunut. Kouluihin on konfliktin nykyisessä vaiheessa kohdistettu yli kaksi kertaa enemmän hyökkäyksiä kuin edeltävinä seitsemänä vuotena.

Ukrainan opetus- ja tiedeministeriön mukaan ainakin 1888 koulua on vaurioitunut tai tuhoutunut pommituksissa helmikuun lopun jälkeen. Ukrainan konfliktin edeltävän vaiheen aikana vuosina 2014–2021 noin 750 koulua vaurioitui, tuhoutui tai jouduttiin sulkemaan Itä-Ukrainassa. Nyt jokaisen Ukrainassa tämän vuoden alussa asuneen 7,5 miljoonan lapsen koulunkäynti on sodan vuoksi häiriintynyt.

– Kaikkien pitäisi järkyttyä siitä, että Ukrainassa kohdistetaan ennätysmäärä hyökkäyksiä kouluja vastaan. Jokainen lisäpäivä tätä sotaa vaarantaa yhä syvemmin lasten elämän ja tulevaisuuden. Tämän sodan on loputtava nyt, sanoo Pelastakaa Lasten Ukrainan maajohtaja Onno van Manen.

– Jokainen hyökkäys kouluun on hyökkäys lapsia vastaan, aivan kuten jokainen sota on sota lapsia vastaan.

Yli 6,8 miljoonaa ihmistä on paennut maasta viimeisen 100 päivän aikana – noin puolet heistä on lapsia. Sota on ajanut keskimäärin 33 500 lasta pakolaiseksi joka päivä.

– Lähtiessämme kotiseudultamme olin iloinen siitä, etten enää kuulisi räjähdyksiä. Olin samalla surullinen, koska jätimme kotimme ja asuntomme, sanoo kolmetoistavuotias Maria*.

Donetskista Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan Chernivin kaupunkiin paennut Maria elää nyt koulun luokkahuoneessa yhdessä perheensä ja 60 muun ihmisen kanssa. Kroonisesta sairaudesta kärsivä Maria on Pelastakaa Lasten tuella saanut lääkkeitä.

Joka kymmenes tänä vuonna hyökkäyksen kohteeksi joutunut koulu on tuhoutunut. Yli puolet 1708 vaurioituneesta koulusta sijaitsee Itä-Ukrainassa. Jokainen väkivallanteko voi aiheuttaa tuhoisia fyysisiä ja henkisiä vammoja lapsille. Hyökkäykset riistävät samalla lapsilta ja nuorilta mahdollisuuden saada laadukasta koulutusta. Monessa tapauksessa yhteisön ainoa oppilaitos on tuhoutunut.

Sekä lapset, että vanhemmat priorisoivat koulutusta myös kriisitilanteissa. Koulutus on kuitenkin usein ensimmäinen palvelu, joka keskeytetään ja yksi viimeisistä, joka käynnistyy uudelleen.

– En ole nähnyt kouluani pitkään aikaan. Halusin mennä kouluun sinä torstaina [24.2.], mutta en voinut, sanoo yksitoistavuotias Lev*.

Harkovasta noin 1000 kilometrin päässä sijaitsevaan Tšernivtsiin paennut Lev on voinut jatkaa opintojaan etänä. Vaikka koulut ovat Ukrainassa tällä hetkellä kiinni, Pelastakaa Lapset tukee opetusviranomaisia mahdollistamaan yhä useammalle lapselle pääsyä etäopintoihin. Koulunkäynnin jatkuminen on kuitenkin hyvin haasteellista taistelualueilla elävien tai maasta paenneiden lasten osalta. Monilla lapsilla on myös rajoitettu pääsy verkkoon.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia konfliktin osapuolia lopettamaan kouluihin kohdistuvat hyökkäykset ja uhkailut sekä pidättäytymään kaikesta oppilaitosten sotilaallisesta käytöstä. Asevoimien tai muiden aseellisten ryhmien läsnäolo kouluissa vahingoittaa tiloja, häiritsee koulutuksen järjestämistä ja voi provosoida hyökkäyksiä. Kouluja on suojeltava turvallisina tiloina, jotka tarjoavat suojaa ja mahdollisuuksia oppimiseen ja leikkiin.

Ukrainassa Pelastakaa Lapset jakaa koulutarvikkeita, sekä leluja ja opetusvälineitä. Järjestö myös työskentelee opetus- ja tiedeministeriön, paikallisviranomaisten ja kumppaneiden kanssa digitaalisten oppimiskeskusten perustamiseksi eri puolilla maata.

Paikallisten kumppaneiden avulla Pelastakaa Lapset toimittaa kodeistaan paenneille perheille suojaa, ruokaa ja käteisapua sekä polttoainetta. Konfliktista kärsiville perheille annetaan myös kotitalous-, hygienia- ja lastenhoitotarvikkeita sekä psykologista tukea.

– Suomalaiset ovat erittäin vahvasti mukana tukemassa Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia ja heidän perheitään. Ukrainan hätäapuun on lahjoitettu järjestöllemme jo lähes 6,7 miljoonaa euroa. Näitä varoja käytämme myös koulutuksen edistämiseen. Kiitämme jokaista keräykseen osallistunutta, sanoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien toimittaen elämää pelastavaa humanitaarista apua lapsille ja heidän perheilleen. Järjestö tukee pakolaisperheitä kaikkialla Euroopassa ja auttaa lapsia saamaan tarvitsemiaan palveluita, mukaan lukien koulutusta.

Osallistu keräykseen konfliktista kärsivien lasten ja perheiden auttamiseks