Turvaa ja suojelua Burkina Fason lapsille – Pelastakaa Lapset jälleen mukana Nenäpäivässä

Tämän viikon perjantaina 12.11. Nenäpäivä-viikko huipentuu Yle TV1:llä ja Yle Areenassa klo 19 alkaen esitettävään Nenäpäivä-lähetykseen. Pelastakaa Lapset on yhdessä kahdeksan muun järjestön kanssa mukana Nenäpäivässä nostamassa esiin maailman heikoimmassa asemassa elävien lasten oikeuksia ja avun tarpeen. Pelastakaa Lapset ohjaa Nenäpäivästä saamansa tuotot Burkina Fason hädänalaisten lasten auttamiseen.

Burkina Fasossa ei ole helppoa olla lapsi. Aseelliset konfliktit, ilmastonmuutoksen myötä lisääntyvät sään ääri-ilmiöt, koulutuksen puute ja äärimmäinen köyhyys vaikeuttavat perheiden elämää ja vaarantavat lasten tulevaisuuden. Lapsiin kohdistuvat uhat ovat lisääntyneet merkittävästi Sahelin konfliktin levittyä vuodesta 2019 alkaen. Kaikista heikoimmassa asemassa olevien maan sisäisten pakolaisten lapsille on vaikeaa saada syntymätodistuksia, ja kotinsa jättäneet perheet ovat erityisen alttiita väkivallalle ja aliravitsemukselle.

Perheemme vaikeudet liittyvät köyhyyteen. Satomme ovat olleet kehnoja useana vuonna putkeen. Rakastan lastani niin paljon, että jaan kaiken puoliksi”, kuvaa Rakieta, 19.

Pelastakaa Lapset on osallistunut Nenäpäivään jo vuodesta 2007 ja auttanut kerätyillä tuotoilla kymmeniä tuhansia lapsia ja perheitä muun muassa Intiassa, Nepalissa, Bangladeshissa ja Etiopiassa, sekä Burkina Fasossa myös aikaisempina vuosina. Tämän vuoden Nenäpäivästä saatu tuki tullaan kohdentamaan kaikista heikoimmassa asemassa olevien perheiden selviytymiseen Burkina Fasossa. Ruokaturva ja raha-avustukset ovat hyväksi todettu keino auttaa perheitä vaikeimpien aikojen yli. Lisäksi perheiden toimeentulon vahvistaminen antaa heille mahdollisuuden toipua katastrofeista ja konflikteista, sekä varmistaa lapsilleen terveellinen ravinto ja kouluun pääsy. Tuemme ensi vuonna Nenäpäivän lahjoituksilla erityisesti tyttöjen koulunkäyntiä Burkina Fasossa.

Rakieta on saanut ruoka-apua ja terveydenhoitoa 1-vuotiaalle lapselleen. Raha-avustukset ovat auttaneet perhettä selviämään vaikeiden aikojen yli, kun sään ääri-ilmiöt, kuten äärimmäinen kuivuus ovat koetelleet yhteisöjä Burkina Fasossa. Avun myötä Rakieta näkee tulevaisuuden onnellisena perheelle ja erityisesti tyttärelleen.

Pelastakaa Lasten työ Burkina Fasossa kattaa sosiaaliturvan edistämisen lisäksi myös lastensuojelun rakenteiden vahvistamista. Lapsia pyritään suojelemaan kaikelta väkivallalta, huonolta kohtelulta ja hyväksikäytöltä. Lastensuojelua vahvistetaan edistämällä lasten tietoisuutta omista oikeuksistaan, tukemalla vaikeuksia kohdanneita lapsia, kouluttamalla vanhempia ja sosiaalityöntekijöitä sekä vaikuttamalla lastensuojelun käytäntöihin ja paikalliseen lainsäädäntöön. Tavoitteena on varmistaa, että lapset saavat käydä koulua, tavata ystäviään, leikkiä ja olla lapsia turvassa ilman huolta.

Jeremy, 21, on ollut osallisena Pelastakaa Lasten lastensuojeluhankkeessa. Toiminnan ansiosta Jeremy pääsi jatkamaan keskeytyneitä opintojaan ja opiskelee nyt vaatesuunnittelijaksi. Jeremyn unelma on auttaa muita yhteisönsä lapsia tavoittelemaan unelmiaan.

10 vuoden kuluttua näen itseni menestyvänä vaatesuunnittelijana, joka auttaa muita, kuten minuakin autettiin. Haluan olla kuten pomoni, joka tulee myös vaikeista lähtökohdista”, kertoo Jeremy, 21.

Osallistu Burkina Fason lasten auttamiseen lahjoittamalla Nenäpäivä-keräykseen täällä. Nenäpäivän lähetys katsottavissa Yle TV1:llä sekä Yle Areenassa 12.11. klo 19 alkaen.