Tulvat ja ankara talvisää piinaavat väkivaltaa paenneita Luoteis-Syyriassa

Yli 20 000 lasta on joutunut siirtymään rajujen tulvien tieltä Luoteis-Syyriassa. Ainakin yhden lapsen raportoidaan menehtyneen. Pelastakaa Lapset ponnistelee vastatakseen ihmisten hätään.

Voimakas talvimyrsky aiheutti maanantaina 18.1. voimakkaita tulvia Idlibin alueen pohjoisosassa sekä Länsi-Aleppossa. Suuri osa myrskystä ja tulvista kärsivistä ihmisistä on kodeistaan paenneita.

Myrsky on aiheuttanut tuhoja ainakin 62 leirissä. Yli 2500 telttaa on vahingoittunut ja useat perheet ovat menettäneet kaiken omaisuutensa. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat hakeneet suojaa ankaralta talvisäältä kouluista ja moskeijoista. Monet ovat joutuneet viettämään yönsä ulkoilmassa lämpötilan pudotessa alle nollan.

Maa on muuttunut sateiden takia mutavelliksi.

– Leirissämme teltat ovat tulvineet. Täällä on mutaa ja maa on muuttunut suoksi. Emme voi liikkua tai jättää telttojamme. Haluamme mennä ulos hakemaan leipää, mutta emme voi. Emme voi hakea mitään, kertoo 10-vuotias Mazen (nimi muutettu) Pohjois-Idlibissä.

– Meillä ei ole lämmitystä. On kylmä, ja sateet ovat erittäin voimakkaita. Olemme saaneet polttopuita ja lämmittelemme nuotioiden äärellä. Tämä ei kuitenkaan riitä.

10-vuotias Mazen (nimi muutettu) asuu maan sisäisten pakolaisten leirillä Syyriassa.

Luoteis-Syyriassa on yli 1,5 miljoonaa asuinsijoiltaan siirtymään joutunutta ihmistä, joiden elinolosuhteet olivat äärimmäisen vaikeat jo ennen talvimyrskyä.

Myrsky on vaikeuttanut pääsyä sadoille leireille samalla kun tuhannet perheet tarvitsevat kipeästi apua.

– Olen surullinen uutisesta lapsen kuolemasta tulvissa. Ihmishenki on jälleen menetetty ja Syyrian väestön kärsimykset ovat kestäneet lähes kymmenen vuotta. Tule kestämään pitkään, ennen kuin tuhannet perheet pystyvät toipumaan tämän myrskyn seurauksista. Monet ovat menettäneet kaiken sen, minkä hankkimiseksi he ovat ponnistelleet kovasti. Lapset eivät tiedä missä he voivat viettää yönsä, sanoo Pelastakaa Lasten avustustoimia johtava Sonia Khush.

Jo ennen myrskyä Luoteis-Syyriassa elävien ihmisten elinolot olivat erittäin vaikeat. Koronaepidemia sekä Syyrian punnan arvon heikkeneminen ovat heikentäneet ihmisten toimeentuloa ja elintärkeiden palvelujen saantia.

– Vaadimme hätäaputoimien pikaista lisäämistä lapsille ja perheille [myrskyn] koettelemilla alueilla. Rajat ylittävää humanitaarista apua on myös helpotettava pikaisesti, ja kaikkien konfliktin osapuolten on löydettävä ratkaisu, jotta tuhannet ihmiset eivät kärsisi enempää.

Elinolosuhteet leireillä ovat vaikeat.

Ihmiset tarvitsevat kipeästi lämmitystä, polttoainetta, ruokaa, telttoja, patjoja ja peittoja. Perheet tarvitsevat myös käteisapua telttojen kunnostamiseen ja kuljetuksiin.

Pelastakaa Lapset auttaa

Yhdessä kumppaneidensa kanssa Pelastakaa Lapset on käynnistänyt toimet hädänalaisten auttamiseksi. Myrskystä ja tulvista kärsiville jaetaan muun muassa tarvikkeita suojien kunnostamiseen. Leireissä tullaan myös korjaamaan viemäristön vahinkoja.

OSALLISTU HÄTÄAPUKERÄYKSEEN >>