Suuri huoli nuorista lapsista ja raskaana olevista naisista Intian koronakriisin keskellä

Intiassa alle viisivuotiaita lapsia voi kuolla tuhansittain lisää ja äitiyskuolemien määrä voi kasvaa, kun sairaalat ja klinikat ohjaavat lähes koko hoitohenkilökuntansa ja kaikki lääkkeensä koronapotilaiden auttamiseen, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Kiihtynyt koronaepidemia Intiassa on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä lasten ja äitien terveyspalveluissa. Tämä voi heikentää sitä hyvää kehitystä, mitä maassa on tapahtunut viime vuosikymmenten aikana lapsikuolleisuuden vähentämisessä.

Koska terveydenhuoltojärjestelmä Intiassa on ylikuormittunut koronan toisen aallon vuoksi, vastasyntyneet ja hyvin pienet lapset voivat jäädä ilman elintärkeää rokotussuojaa tai ripulin, keuhkokuumeen tai vakavan akuutin aliravitsemuksen hoitoa. Myös raskaana olevat naiset voivat jäädä ilman tarvitsemiaan terveyspalveluita.

Erityisesti maaseudulla, missä terveydenhuollon palveluita on ollut saatavilla rajoitetusti jo ennen epidemian puhkeamista, tilanteesta kärsivien lasten ja äitien määrä todennäköisesti kasvaa. Monet toimintakeskukset, jotka ovat aiemmin tarjonneet lapsille säännölliset ateriat, on myös suljettu, ja useat lapset ovat jääneet ilman ravitsevaa ruokaa.

Maaliskuussa julkaistussa raportissa arvioitiin pandemian lisäävän lapsikuolleisuutta Intiassa 15 prosentilla. Arviossa ei ole otettu huomioon tämänhetkistä tautiaaltoa tai Intian romahtamaisillaan olevaa terveydenhuoltojärjestelmää, ja lasten kuolemantapausten määrän kasvun pelätään nyt olevan paljon arvioitua suurempi.

– Näemme sen tapahtuvan silmiemme edessä: nuoret lapset ja äidit eivät saa kipeästi tarvitsemaansa hoitoa. COVID-19:n takia muut hoidot ovat lähes pysähtyneet, mikä on erityisen vaarallista hyvin nuorille. Lähes yksi viidestä lapsesta Intiassa on vakavasti aliravittu, ja useat heistä tarvitsevat hoitoa, sanoo tohtori Rajesh Khanna, Pelastakaa Lasten terveyden ja ravitsemuksen apulaisosastopäällikkö Intiassa.

– Joissakin osissa maata ihmisten täytyi jo matkustaa tunti päästäkseen lähimmälle klinikalle, ja yleensä näillä klinikoilla on liian vähän henkilökuntaa ja riittämättömät resurssit. Tämänhetkisen tautipiikin vuoksi nämäkin klinikat keskittyvät hoitamaan COVID-19-potilaita. Tämä tarkoittaa, että nuorten äitien täytyy matkustaa yhä kauemmas saadakseen hoitoa itselleen tai lapsilleen, eikä heillä usein ole tähän varaa.

– Olemme kuulleet tiimeiltämme, että on klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia. Näissä paikoissa happi on kaukainen haave. He näkevät naisia, joiden raskaus on edennyt pitkälle ja joiden täytyy synnyttää kotona, koska kaikki terveydenhoitopalvelut heidän asuinalueillaan hoitavat koronapotilaita. Pelkäämme, että tästä seuraa heille kohonnut komplikaatioiden tai jopa kuoleman riski.

– Me uskomme tilanteen menevän huonompaan suuntaan, sillä useat ihmiset lähtevät kaupungeista kotikyliinsä joko töiden puutteen vuoksi tai ollakseen perheidensä kanssa. On todellinen riski, että he vievät viruksen mukanaan. Koska terveydenhoidon saatavuus maaseudulla on jo nyt rajallinen, olemme matkalla kohti katastrofia, joka tulee vaikuttamaan kovimmin nuoriin sairaisiin lapsiin ja nuoriin äiteihin.

– Me yksinkertaisesti tarvitsemme maailman tukea. Tämä katastrofi vaikuttaa Intiaan syvästi, ja maa tarvitsee kiireellisesti tukijoidensa apua pitääkseen terveydenhuoltojärjestelmänsä pystyssä. Ei pelkästään koronapotilaiden vaan myös muiden sairauksien hoitoa varten.

Pelastakaa Lapset tekee tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa kaupungeissa ja maaseuduilla, missä se tarjoaa yhteisöille terveydenhuollon tarvikkeita kuten happea, hengityskoneita ja lääkkeitä. Järjestö myös auttaa ihmisiä löytämään terveyspalvelut, joiden kapasiteetti ei ole vielä täynnä, ja se välittää potilaille ambulansseja. Taatakseen nuorten lasten ja äitien terveyden, järjestö tekee työtä yhteisöissä lisätäkseen tietoutta ravitsemuksesta ja terveysasioista. Tulolähteensä pandemian vuoksi menettäneille perheille Pelastakaa Lapset tarjoaa käteisapua.

Auta koronakriisistä kärsiviä lapsia Intiassa