Nuori ihminen pitää kädessään älypuhelinta niin että se peittää osittain kasvot.

Somessa leviävät huhut Vantaan tapahtumista lisäävät nuorten ahdistusta

Vantaan tapahtumat ovat herättäneet paljon huolta ja pelkoa erityisesti nuorten keskuudessa. Pelastakaa Lasten asiantuntijat ovat havainneet somessa liikkuvan nyt valtavan määrän huhuja ja väärää tietoa, mikä lisää nuorten ahdistusta. 

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukeminen on nyt ensiarvoisen tärkeää. Vantaan tapahtumista liikkuu paljon väärää tietoa ja huhuja erityisesti nuorten suosimassa TikTokissa, kertovat nettinuorisotalo Netarin asiantuntijat. 

“Nuoret ovat traagisten tapahtumien jälkeen herkässä tilassa, ja heidän voi olla entistä vaikeampaa erottaa faktaa ja väärää tietoa toisistaan. Nyt on tärkeää välttää liiallista somen käyttöä ja ohjata nuoria oikeiden tiedonlähteiden äärelle. Aikuisten on myös tärkeä kuunnella ja tukea nuorta hänen tilanteeseensa soveltuvalla tavalla”, sanoo nettinuorisotalo Netarin tiimivastaava Elina Porraslampi.  

Netarin auttavien palveluiden kävijämäärä yli kolminkertaistunut vuorokaudessa 

Pelastakaa Lasten nettinuorisotalo Netarin auttavien palvelujen kävijämäärät ovat yli kolminkertaistuneet Vantaan tapahtumien jälkeen. 

Netari tarjoaa kahdenkeskistä keskustelutukea netari.fi -chatissa ja WhatsAppissa. Nuorten tarve keskustelulle korostuu palvelussa ja monet nuoret kokevatkin helpommaksi pyytää keskusteluapua viesteillä puhelujen sijaan. 

”Pyrimme olemaan siellä, missä nuoretkin ovat. WhatsAppin etuna on, että tuki on pitkäaikaista, jos nuori niin haluaa. Nyt keskusteluissa ovat päällimmäisinä nousseet suru, ahdistus ja pelko Vantaan tapahtumien johdosta. Monia mietityttää, uskaltaako kouluun enää mennä”, sanoo Porraslampi. 

Lauantaina 20 vuotta täyttävä Suomen suurin nettinuorisotalo Netari toimii myös useilla muilla nuorten käyttämillä alustoilla ja tarjoaa ryhmäkeskusteluita muun muassa Twitchissä, Momiossa ja Discordissa. 

Pelastakaa Lapset kannustaa kaikkia nuoria ottamaan rohkeasti yhteyttä ja hyödyntämään tarjolla olevia tukipalveluita. Somessa ja verkossa on tarjolla palveluita, joissa keskusteluita voi käydä turvallisesti. 

 ”Apua on saatavilla ja huolia ei tarvitse kantaa yksin. Muiden nuorten vertaistuki on toki tärkeää, mutta kriisitilanteessa keskusteluita on hyvä käydä turvallisen aikuisen ohjauksessa ja tukemana”, sanoo Porraslampi. 

Netarin kahdenvälinen chat on tällä viikolla auki keskiviikosta perjantaihin poikkeuksellisesti klo 17–22. 

Netarin palveluajat

  • netari.fi-nettisivun kautta toimiva Netarin kahdenvälinen anonyymi tukichat on tällä viikolla avoinna lapsille ja nuorille keskiviikosta perjantaihin klo 17–22. Muina arkipäivinä ja sunnuntaisin Netarin tukichat on avoinna klo 18–21.
  • Netari WA- tukichat WhatsAppissa on avoinna arkipäivisin klo 17–19 numerossa 050 313 5160

Lisätietoja

Elina Porraslampi

tiimivastaava, digitaaliset palvelut