Ruoan puutteesta kärsivien lasten määrä Afganistanissa on kasvanut yli kolmella miljoonalla neljässä kuukaudessa

Riittämättömästä ravinnosta kärsivien lasten määrä on Pelastakaa Lasten arvion mukaan kasvanut 3,3 miljoonalla Afganistanissa elokuun puolivälissä tapahtuneen vallan vaihdon jälkeen.

Marraskuun lopussa peräti 98 prosentilla Afganistanin väestöstä ei ollut Maailman ruokaohjelma WFP:n julkaisemien tietojen mukaan riittävästi ruokaa syödäkseen. Ennen elokuun puoliväliä vastaava luku oli 81 prosenttia.

Nälkäkriisi on pahin, mitä Afganistania on kohdannut. Tulevan talven aikana 14 miljoonan lapsen arvioidaan kärsivän mahdollisesti kohtalokkaasta nälästä. Aliravittujen lasten määrä on rajussa kasvussa.

Ulkopuolisesta avusta riippuvainen terveydenhuolto on romahtamaisillaan ja vakavasti aliravittujen lasten mahdollisuudet saada erikoissairaanhoitoa ovat rajalliset. Hoitoa akuutista aliravitsemuksesta kärsiville lapsille annetaan osana Pelastakaa Lasten avustustoimintaa, mutta vakavien tapausten jatkohoitoon saaminen on useissa tapauksissa ollut vaikeaa.

– Jos meillä olisi varaa söisimme kaksi tai kolme kertaa päivässä – mutta tämä ei ole mahdollista. Silloin kun pystymme, keitämme riisiä tai keittoa. Joskus joudumme olemaan ilman ruokaa viisi tai kuusi päivää, sanoo kuuden lapsen äiti Hunoon*.

Hunoon perheellä ei ole ollut tuloja moneen kuukauteen. Perheen isä on pyrkinyt kahdesti Iraniin hakemaan töitä, mutta on molemmilla kerroilla joutunut käännytetyksi. Perheen nuorin lapsi Sara* on vakavasti aliravittu.

– Saran syntyessä luulin hänen vain olevan nälkäinen. Terveyskeskuksessa minulle kerrottiin, että hän ei ole nälkäinen vaan heikko, aliravittu ja sairaalahoidon tarpeessa.

WFP:n mukaan yli puolet maan väestöstä joutuu turvautumaan äärimmäisiin keinoihin turvatakseen ruoan saantinsa. Osuus on kasvanut viisinkertaisesti sitten elokuun puoliväin.

– Humanitaarinen kriisi on pahimpia mitä olemme kokeneet. Klinikoillemme saapuu epätoivoisia vanhempia lastensa kanssa, jotka ovat vaarallisen laihoja ja aliravittuja. Eräs lääkäristämme hoiti viimeisillään raskaana olevaa naista, joka pelkäsi joutuvansa luovuttamaan lapsensa koska hänellä ei ole varaa ruokkia häntä, sanoo Nora Hassanien, Pelastakaa Lasten virkaa tekevä maajohtaja Afganistanissa.

– Tämä epäoikeudenmukainen ja sydäntä särkevä tilanne on pahentunut sanktioiden ja terrorisminvastaisen toiminnan vuoksi. Ne voivat häiritä ja viivyttää elintärkeän avun perille saamista. Humanitaarisen avun toimijoille on kiireellisesti myönnettävä poikkeuslupia sekä erityisehtoja, jolloin voisimme auttaa lapsia ennen ankarinta talvea.

Pelastakaa Lapset toivoo Suomen ottavan aktiivisen taustaroolin EU:ssa poikkeuslupien ajamiseksi.

Pelastakaa Lapset toimittaa Afganistanin hädänalaisille perheille ruokaa, lämpimiä vaatteita ja peittoja sekä hygieniatarvikkeita talven varalle.

– Afganistan ei ole ainoa maa, jossa on käynnissä mittava nälkäkatastrofi. Nälänhädän partaalla on maailmanlaajuisesti jopa 5,7 miljoonaa alle viisivuotiasta lasta. Nälkäisten ja aliravittujen lasten määrä on ennätyksellisen korkea muun muassa johtuen koronapandemiasta, konflikteista sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksista, toteaa Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansaoinvälisten ohjelmien johtaja, ja jatkaa:

– Kymmenet tuhannet lapset ovat vaarassa kuolla nälkään ja vuosikymmenien myönteinen kehitys on vakavasti uhattuna.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Lahjoita Pelastakaa Lasten Afganistanin hätäkeräykseen täällä.