”Rakennus tippui alaspäin kuin hissi”

Turkin ja Syyrian maanjäristykset tuhosivat hetkissä tuhansien lasten elämän.

”Tunsimme maan tärisevän ja rakennuksen tippuvan alaspäin kuin hissi. Kun rakennus romahti, ovi ei auennut. Kiviä tippui päällemme. Menetin tajuntani”, kuvassa oleva Narwis* kertoo.

”Kun heräsin, päähäni ja jalkaani sattui paljon. Kuulin isäni ja setäni huutavan ”missä olet”. Huusin takaisin, että täällä kivien alla. Olimme jumissa melkein neljä tuntia ennen kuin meidät vedettiin ulos raunioista.”

13-vuotias Narwis vietiin sairaalaan, jossa hänen haavansa ommeltiin. Lahjoittajiemme ansiosta perhe on saanut ruokaa ja puhdasta vettä.

Kun ensimmäinen maanjäristys iski Turkkiin ja Syyriaan, Pelastakaa Lapset käynnisti välittömästi avustustoimet. Lahjoittajien avulla perheet saavat hätäapua ja tilapäismajoitusta. Lisäksi avustamme pelastustöissä ja toimitamme elintärkeitä tarvikkeita sairaaloihin.

Lasten hätä on erityisen suuri Syyriassa, jossa on jo ennestään käynnissä vakava humanitaarinen kriisi 12 vuotta jatkuneen konfliktin takia.

”Katto romahti hänen päälleen”

12-vuotias Ahmad* ja 6-vuotias Dina* selvisivät maanjäristyksestä, sillä isä ja äiti suojasivat heitä omilla kehoillaan.

Kaksi lastaa istuu patjalla makaavan, maanjäristyksessä loukkaantuneen äitinsä vieressä.
Ahmadin ja Dinan äiti toipuu vammoistaan, jotka hän sai suojatessaan poikaansa romahtavalta katolta. Kuva: Khalil Ashawi / Pelastakaa Lapset

”Äiti veti minut alleen, ja katto romahti hänen päälleen”, Ahmad kertoo. ”Pala kattoa tippui isäni selän päälle. Tajusin heti, että hänen selkänsä murtui.”

Perhe oli jumissa noin 4 tuntia ennen kuin heidät saatiin pelastettua. Isä vietiin sairaalaan, mutta äidillä ja lapsilla ei ollut paikkaa, mihin mennä, sillä heidän kotinsa oli tuhoutunut täysin.

Pelastakaa Lasten avulla perhe sai hätäaputarvikkeita ja teltan, jossa äiti ja lapset nyt toipuvat.

”Tarvitsemme vaatteita ja lämmittimiä”

Kymmenet tuhannet lapset joutuivat pakenemaan kodeistaan juuri, kun alueella vallitsi jäätävä sää lumimyrskyineen. Ensimmäinen maanjäristys iski yöllä, joten moni pakeni ulos pelkissä yöpuvuissaan.

”Maa tärisi ja keittiömme kattoon ilmestyi halkeama. Meitä pelotti ja lähdimme ulos. Alkaa olla todella kylmä. Tarvitsemme vaatteita ja lämmittimiä”, 10-vuotias Noor* sanoo.

Kaksi lasta väliaikaisessa telttamajoituksessa, toisella kädessään paperimuki ja toisella leipä.
Lahjoittajien avulla Noor (vas.) majoittuu nyt lämpimässä teltassa, jossa lapset saavat myös ruokaa. Kuva: Khalil Ashawi / Pelastakaa Lapset

Pelastakaa Lapset toimii yli 120 maassa, ja pystymme siksi vastaamaan lasten hätään heti, kun kriisi iskee.

Myös Syyriassa perheille saatiin järjestettyä nopeasti tilapäismajoituksia avullamme. Noor majoittuu perheineen järjestämässämme hätämajoituksessa.

”Tulimme tänne, koska meille kerrottiin, että täällä on teltta, johon voimme majoittua”, Noor kertoo.

Teltoissa majoittuvat perheet saavat lahjoittajien tuella myös peittoja, vaatteita, hätäaputarvikkeita ja ruokaa.

*Nimet muutettu yksityisyyden suojelemiseksi

Auta lapsia kriiseissä

Kun pahaa tapahtuu, tarvitaan hyvyyttä. Lahjoita ja autat lapsia maailman pahimmissa paikoissa.