Puolitoista vuotta ilman koulutusta: tytöille sallittava pääsy yläkouluun Afganistanissa, vaatii Pelastakaa Lapset

Afganistanissa lapsiavioliitot ja köyhyys lisääntyvät, jos maata hallitseva Taliban ei kumoa tyttöjen koulutusta koskevia rajoituksiaan, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Afganistanissa käynnistyy ensi viikolla uusi lukukausi. Yläkouluikäisille tytöille on sallittava paluu opetukseen 18 kuukautta kestäneen kiellon jälkeen.

Jos kieltoa ei kumota, yhä useampi tyttö joutuu avioliittoon ja puolet maan tulevasta työvoimasta siirtyy syrjään. Lisäksi perheiden mahdollisuudet nousta köyhyydestä vaikeutuu merkittävästi. Yhdessä nämä asiat heikentävät Afganistanin kehitysnäkymiä.

Talibanin valtaannousun jälkeen yli kolmelta miljoonalta yläkouluikäiseltä tytöltä on evätty oikeus koulutukseen. Pelastakaa Lapset vaatii kiellon välitöntä kumoamista. Tytöille on annettava rajoittamaton pääsy koulutukseen uuden lukukauden käynnistyessä maaliskuun 21. päivänä.

”Kuudes luokka ei ole meille mitään”

Keski-Afganistanissa asuva 16-vuotias Aaisha* toivoo epätoivoisesti voivansa jatkaa koulutustaan. Hän on nyt päättämässä opintonsa Pelastakaa Lasten yhteisöperustaisessa koulutusohjelmassa.

– Kuudes luokka ei ole meille mitään. Haluamme jatkaa lukiossa. Jos valmistumme vain kuudennelta luokalta, emme voi tehdä mitään. Emme saa työtä, emmekä voi mennä yliopistoon.

– Tulevaisuuden kannalta toivon ensinnäkin sitä, että tyttöjä autetaan pääsemään lukioon. Toisekseen toivon, että tyttöjä kannustetaan hakeutumaan yliopistoon ja päättämään koulutuksensa.

Aaishalla on kolme sisarta. He kaikki opiskelevat Pelastakaa Lasten yhteisöpohjaisessa koulutuskeskuksessa. Siskosten koulutus uhkaa tällä haavaa jäädä hyvin lyhyeksi.

– Olen kouluttamaton, enkä voi edes lukea tienviittoja saadakseni tietää olinpaikkani, mutta haluan tyttäreni pystyvän tähän, sanoo Aaishan äiti Khadija*.

– Jos korkeamman asteen koulutukseen ei ole mahdollisuuksia, meidän on laitettava tyttäremme naimisiin nuoremmalla iällä koska heidän asemansa yhteiskunnassa on turvaton.

– Omalta osaltani tulevaisuus ei näytä hyvältä, mutta haluan tyttärilleni parempaa, toteaa Khadija.

Tytöt pyrkivät parempaan

– Afganistan on ainoana maana maailmassa kieltänyt tytöiltä koulutuksen kuudennen luokan jälkeen. Täällä tytöt kuitenkin pyrkivät parempaan tulevaisuuteen. He tietävät, että koulutus on paras väylä menestykseen. Kun heidän koulutuksensa keskeytetään ennen aikojaan, heillä on suurempi riski joutua varhaiseen avioliittoon tai kohtaamaan väkivaltaa, hyväksikäyttöä ja muuta riistoa, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Olivier Franchi.

– Jokainen päivä, jolloin tytöt ovat poissa koulusta, on hukkaan heitetty päivä. Ei vain heille itselleen, vaan myös yhteisöille, joissa on valtava tarve saada lisää ammattitaitoisia lääkäreitä ja opettajia, sekä koko maan pitkän aikavälin taloudellisen kehityksen kannalta.

– On äärimmäisen tärkeää, ettei tyttöjä jätetä koulutuksen ulkopuolelle opetuksen alkaessa. Kehotamme Talibania sallimaan tyttöjen palata kouluun ilman lisäviivytyksiä.

Pelastakaa Lapset kannustaa myös Suomea jatkamaan yhdessä muiden maiden kanssa Talibanin painostamista tässä asiassa, sekä myös jatkossa tukemaan hädänalaisia Afganistanissa humanitaarisella avulla.

Lähes 50 vuotta lasten tukena Afganistanissa

Pelastakaa Lapset on toiminut Afganistanissa vuodesta 1976, myös konfliktien, hallinnon muutosten ja luonnonkatastrofien aikana. Järjestöllä on käynnissä ohjelmia yhdeksässä maakunnassa ja se toimii lisäksi yhteistyökumppaniensa kautta kuudessa muussa maakunnassa.

Siitä lähtien, kun Taliban palasi valtaan elokuussa 2021, Pelastakaa Lapset on laajentanut toimintaansa tukeakseen yhä useampaa apua tarvitsevaa lasta. Järjestö toimii terveydenhuollon, ravitsemuksen, koulutuksen, lastensuojelun sektoreilla. Osana avustustoimintaa varmistetaan myös, että perheet saavat suojaa ja apua toimeentuloonsa samalla kun parannetaan puhtaan veden saatavuutta ja hygieniaoloja.

Koulutusta edistävän toiminnan osana järjestetään yhteisöpohjaista opetusta sekä jaetaan oppimismateriaaleja ja opetustarvikkeita lapsille ja opettajille. Järjestö tukee myös toisen asteen koulutuksensa päättäneitä nuoria naisia pääsemään opettajaksi ja läpäisemään yliopiston pääsykokeet.

Syyskuusta 2021 lähtien Pelastakaa Lapset on toiminnallaan tavoittanut Afganistanissa yli 2,5 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 1,4 miljoonaa lasta.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta humanitaarisista kriiseistä kärsiviä lapsia