Pelastakaa Lasten tavoitteena on jatkaa tuhansien lasten henkiä pelastavaa työtään Afganistanissa mahdollisimman pian

Kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö antoi torstaina tiedoksi pyrkimyksensä uudelleen käynnistää ainakin osan keskeisistä terveys- ja ravitsemuspalveluistaan Afganistanissa ennen talven tuloa. Koko maassa vallitsee laajamittainen humanitaarinen kriisi, jota talvi kiihdyttää entisestään.

Afganistanin väkivaltaisuuksien viimeaikainen kärjistyminen pakotti Pelastakaa Lapset -järjestön keskeyttämään toimintansa maassa elokuun puolivälissä, mutta järjestö sanoo luottavansa nyt siihen, että ainakin osa sen henkilöstöstä voisi palata pian töihin.

– On elintärkeää käynnistää uudelleen joitakin keskeisiä toimia katastrofin laajanemisen estämiseksi, sanoi Hassan Noor, Pelastakaa Lasten Aasian aluejohtaja.

– Lapset ovat nälkäisiä, he ovat poissa koulusta, talvi on tuloillaan – nyt tarvitaan kiireellisiä toimia.

Jo ennen Talibanin valtaannousua nälkä ja köyhyys kurittivat koko Afganistania, jossa oli jo aiemmin toiseksi eniten vakavasta ruokapulasta kärsiviä ihmisiä koko maailmassa koronapandemian, konfliktien ja kuivuuden yhdessä luodessa maahan ennennäkemättömän laajan ruokakriisin.

Kesäkuussa Afganistan ajautui myös virallisesti kuivuuskriisiin, joka on jo toinen ankara kuivuus viimeisen neljän vuoden sisällä. Tilanne on ajanut arviolta 14 miljoonaa ihmistä, eli yli kolmanneksen Afganistanin väestöstä nälkään. Tässä luvussa on mukana noin kaksi miljoonaa ravitsemuspalveluista täysin riippuvaista lasta. Alle 5-vuotiaista lapsista joka toisen ennustetaan kärsivän akuutista aliravitsemuksesta tänä vuonna.

Lapset tarvitsevat kiireellisesti apua

Afganistaniin suuntautuva humanitaarinen apu on ollut pitkään merkittävästi alirahoitettua ja tarve lisääntyy jatkuvasti. Pelastakaa Lapset vetoaa nyt avunantajiin ja lahjoittajiin ympäri maailman, jotta henkiä pelastavien ohjelmien ja toimien rahoittaminen Afganistanissa voitaisiin varmistaa. Järjestö vetoaa maailman johtajiin ja pyytää heitä turvaamaan sen, että afganistanilaiset lapset saavat tarvitsemaansa apua, ja varmistamaan turvallisia ja laillisia reittejä niille, jotka haluavat päästä turvaan rakentamaan elämäänsä uudelleen.

Ilman kiireellistä apua kymmenet tuhannet lapset ovat suuressa vaarassa menettää henkensä aliravitsemukselle ja erilaisille taudeille maassa, jossa on alkamassa rankka, kylmä talvi. Afganistanissa lämpötila voi talvella laskea jopa -16°C:n, yöt ovat jäätäviä ja lumisateet ovat hyvin yleisiä.

– Jo ennen tätä kriisiä Afganistaniin suuntautuva humanitaarinen apu oli aivan liian vähäistä. Miljoonat ihmiset ovat jo pitkään tarvinneet henkiä pelastavia toimintoja. Mutta nyt tilanne on kääntymässä yhä vakavammaksi. Väkivaltaisuuksien kärjistymisen jälkeen yhä useammat lapset kärsivät nälästä ja asuvat ulkona ilman suojaa, ruokaa tai hoitoa. Perheet, jotka yrittävät paeta turvaan kohtaavat käsittämättömiä kauheuksia. Lapset ovat vakavasti traumatisoituneita, sanoo Noor.

– Pelastakaa Lapset on auttanut Afganistanissa yli 40 vuotta, emmekä aio lopettaa nyt. Tällä hetkellä tiimimme tarjoavat ratkaisevaa apua asuinsijoiltaan siirtymään joutuneille perheille siellä, missä voimme, ja luotamme siihen, että rohkeat eturintaman työntekijämme voivat jatkaa pian työtään myös Afganistanissa. Mutta pelastaaksemme lisää ihmishenkiä, on maiden hallitusten kiireellisesti ryhdyttävä toimiin, toteaa Noor.

Tukea maasta paenneille

Afganistanilaisille on taattava mahdollisuus liikkua turvallisesti myös Eurooppaan ja Suomeen, jossa asuu jo monia afganistanilaisia ja jotka odottavat hartaasti taakse jääneiden perheenjäsentensä jälleennäkemistä. Perheenyhdistämisen helpottaminen on yksi keino varmistaa turvallinen siirtyminen uuteen maahan. Myös kiintiöpakolaisten määrää korottamalla voidaan edesauttaa suojelua tarvitsevien pääsyä turvaan. Samalla on taattava, että Euroopan maissa jo asuvilla afganistanilaisilla on mahdollisuus alkaa rakentaa uutta elämäänsä Euroopassa myöntämällä oleskelulupia niille, jotka eivät tässä tilanteessa voi turvallisesti palata Afganistaniin.

– Suomeen saapuneille afganistanilaisille tulee tarjota tukea. Erityistä psykososiaalista tukea on suunnattava yksin saapuneille lapsille. Suomessa asuville afganistanilaisille, jotka ovat huolissaan sukulaisistaan tai ovat mahdollisesti menettäneet läheisiään, tulee myös tarjota psykososiaalista tukea ja vertaistukea heidän parhaiten ymmärtämillään kielillä, sanoo Max Holm, Suomen Pelastakaa Lasten tiedottaja .

Pelastakaa Lapset toivoo, että Suomen Afganistanille tarkoitetut kehitysyhteistyövarat käytetään humanitaariseen työhön Afganistanissa sekä Afganistanista tulleiden auttamiseksi Suomessa.

Pelastakaa Lasten Afganistanin avustustyön jatkumisen varmistamiseksi on avattu hätäapukeräys myös Suomessa: www.pelastakaalapset.fi/afganistan.

Pelastakaa Lapset on riippumaton, puolueeton ja poliittisesti puolueeton järjestö, joka on työskennellyt Afganistanissa vuodesta 1976 tarjotakseen hengenpelastuspalveluja lapsille ja heidän perheilleen eri puolilla maata, mutta joutunut keskeyttämään palvelut väliaikaisesti. Järjestö tarjosi terveys-, koulutus-, lastensuojelu-, ravitsemus- ja toimeentulopalveluja, jotka tavoitti yli 1,6 miljoonaa afgaania vuonna 2020.

Auta hädässä olevia Afganistanilaisia lapsia