Pelastakaa Lapset: Syyrian Ghwayranin vankilan taisteluiden keskellä olevat 700 poikaa on evakuoitava

Ghwayranin vankilassa koillisessa Syyriassa pidettävät lapset on välittömästi evakuoitava viisi päivää kestäneiden yhteenottojen johdosta. Julkisuuteen on tullut äänite, jossa mahdollisesti vankilassa oleva poika pyytää apua.

Kurdien SDF-joukot ilmoittivat eilen, ettei heillä ole mahdollisuutta huolehtia loukussa olevista lapsista taisteluiden jatkuessa vankilan ympäristössä sekä sisällä. Vankilassa on noin 700 poikaa, joista osa on ollut vangittuna Baghuzin kylän valtauksesta, eli vuodesta 2019 saakka.

Taisteluita on käyty vankilan läheisyydessä sekä sisällä viime torstaista lähtien, jolloin ajoneuvo räjäytettiin vankilan ulkopuolella osana yritystä vapauttaa vankeja. ISIS-järjestön hyökkäys vankilaan on suurimpia iskuja sen jälkeen, kun ISIS-joukot lyötiin Syyriassa noin kolme vuotta sitten. Yhteenottojen raportoidaan yhä jatkuvan ja ne ovat vahvistamattomien tietojen mukaan vaatineet lukuisia kuolonuhreja.

Pelastakaa Lasten ja muiden tahojen saamat äänitteet osoittavat, että usea lapsi on mahdollisesti jo haavoittunut tai kuollut. Yksi äänite on tullut pojalta, joka pyytää apua. SDF on kertonut lapsia käytetyn ihmiskilpinä. Pelastakaa Lapset ei voi vahvistaa näitä tietoja, mutta ISIS-järjestöön liittyvät taistelijat ovat aiemmin hyväksikäyttäneet lapsia tässä tarkoituksessa.

‒ Se, mitä olemme kuulleet Ghwayranin vankilasta on äärimmäisen huolestuttavaa. Tiedot siitä, että lapsia on tapettu tai haavoittunut ovat traagisia ja sietämättömiä, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian avustustyötä johtava Sonia Khush.

‒ Kaikilla Ghwayranin vankilan taisteluihin osallistuvilla tahoilla on vastuu suojella näitä lapsia vahingolta, ja vaadimme heitä välittömästi varmistamaan lasten turvallisen pois pääsyn.

‒ Poikien on saatava tarvitsemaansa hoitoa vammoihin, joita he ovat saaneet hyökkäyksissä. Heille pitää myös antaa mielenterveydellisistä tukea, jotta he voisivat toipua kokemuksistaan. On äärimmäisen tärkeää, että näitä poikia tuetaan toipumaan ja integroitumaan takaisin yhteisöihinsä turvallisesti, jotta he voisivat rakentaa elämäänsä uudelleen.

Monet nyt taisteluiden keskellä olevista pojista ovat olleet vangittuina lähes kolme vuotta ja ovat alun perin lähtöisin kymmenistä maista, mukaan lukien Syyriasta ja Irakista.

‒ Valtiot, jotka ovat ajatelleet voivansa hylätä alaikäiset kansalaisensa Syyriaan kantavat vastuuta kaikesta, mitä heille tapahtuu. Kuoleman tai haavoittumisen uhka on suoraan yhteydessä siihen, että nämä hallitukset ovat kieltäytyneet palauttamasta näitä lapsia kotiin.

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia asianosaisia valtioita, myös Suomea palauttamaan välittömästi Syyriassa olevia alaikäisiä kansalaisia perheineen.

Pelastakaa Lapset on tukenut Ghwayranin vankilassa olevia lapsia vuodesta 2020 muun muassa jakamalla hätäaputarvikkeita sekä kunnostamalla heidän hyvinvoinnilleen elintärkeitä virkistystiloja.

Pelastakaa Lasten Syyrian hätäapukeräys