Pelastakaa Lapset on tyrmistynyt tiedoista siitä, että tytöiltä evätään Afganistanissa jatkossakin mahdollisuus jatkaa koulunkäyntiään ylemmillä luokilla

Afganistanissa Taleban-hallinnon johto on tänään tiedottanut, että tyttöihin kohdistuva kielto jatkaa koulunkäyntiään ylemmillä luokilla pysyy voimassa. Ylempien luokkien oppilaitokset avautuvat tänään maanlaajuisesti.

Maan opetusministeriö vahvisti aiemmin tällä viikolla, että kaikki pojat ja tytöt voivat tänään palata kouluun. Samalla vahvistettiin, että kaikki tarvittava tehdään sen eteen, että tytöillä olisi Afganistanissa pääsy laadukkaaseen koulutukseen. Tänä aamuna afganistanilaiset ylemmillä luokilla olevat tytöt saapuivat kouluun luokkiinsa eri puolilla maata vain saadakseen tietää, että opetusministeriö oli perunut aiemman päätöksensä. Tämä on aiheuttanut hämmennystä, epävarmuutta ja epätoivoa tytöille, joilta on jo evätty pääsy kouluun kuukausien ajan.

– Kaikilla tytöillä on oikeus koulutukseen. Viranomaiset ovat viime viikkojen aikana toistuvasti lausuneet, että he päästävät taas tytöt kouluun Afganistanissa. Tänään olemme tyrmistyneitä siitä, että viranomaiset eivät ole täyttäneet lupaustaan, sanoo Pelastakaa Lasten Aasian aluejohtaja Hassan Noor Saadi.

– Jokainen päivä, jolloin tytöiltä evätään pääsy kouluun, on päivä jolloin tytöiltä evätään heidän perusoikeutensa. Kehotamme viranomaisia kumoamaan tämän päätöksen ja varmistamaan, että koulut avataan tytöille välittömästi. Tyttöjen on voitava palata kouluun.

Avunantajat, Suomi mukaan lukien, kokoontuvat ensi viikolla keskustelemaan Afganistanin avustussuunnitelman rahoittamisesta. Koulutukseen tarkoitettuja rahoja ei pidä jäädyttää maan hallinnon viimeisimmän tyttöjen koulutusta koskevan päätöksen vuoksi. Koulujen avautumiseen tulisi varautua. Pelastakaa Lapset muistuttaa myös siitä, että suuri osa opetussektorin toiminnasta on avustussuunnitelman ulkopuolella. Koulutusta edistävän sekä myös kouluissa tarjottavien lastensuojelupalveluiden toiminnan rahoittaminen on äärimmäisen tärkeää.

Pelastakaa Lapset on tukenut yhteisöjä ja edistänyt lapsen oikeuksien toteutumista kaikkialla Afganistanissa vuodesta 1976, myös konfliktien, vallanvaihdosten ja luonnonkatastrofien aikana. Järjestöllä on ohjelmia käynnissä kymmenessä maakunnassa, ja toimii yhteistyökumppaneiden kanssa kolmessa muussa maakunnassa. Elokuussa 2021 kärjistyneen tilanteen jälkeen Pelastakaa Lapset on laajentanut toimiaan kasvavan määrän hädänlaisten lasten tukemiseksi. Järjestö toimii terveydenhuollon, ravitsemuksen, koulutuksen, lastensuojelun sektoreille. Osana avustustoimintaa varmistetaan myös, että perheet saavat suojaa ja apua toimeentuloonsa samalla kun parannetaan puhtaan veden saatavuutta ja hygieniaoloja.

Auta lapsia Afganistanissa