”Peitimme lasten silmät, jotta he eivät näkisi ruumiita”

Äiti letittää 8-vuotiaan tyttärensä hiuksia. Sodan alettua niihin on ilmestynyt harmaata. Kyyneleet vierivät äidin poskille, mutta hän on hiljaa. Tytär on kokenut hirvittäviä asioita, eikä äiti halua lisätä hänen suruaan. 

Khrystyna* heräsi tasan vuosi sitten, kun äiti tuli sanomaan, ettei hän mene kouluun. ”Ensin olin iloinen, mutta sitten äiti sanoi, että sota on alkanut”, Khrystyna kertoo. 

Khrystyna pakeni äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa isoäidin kellariin. 

”Olimme siellä kolmen muun perheen kanssa ilman sähköä, kaasua, lämmitystä tai vettä. Se oli kamalaa”, tyttöjen äiti Oksana* kertoo.

”Lapsilla oli kylmä. Öisin pommitettiin jatkuvasti. Halasimme lapsiamme ja rukoilimme.”  

Lapset ja vanhemmat nukkuivat täysissä pukeissa siltä varalta, että heidän pitäisi paeta nopeasti. Perhe pysyi kotikaupungissaan, koska toivoi sodan loppuvan pian. Lopulta heidän oli kuitenkin paettava, sillä tankit olivat jo kaduilla. 

”Peitimme lasten silmät lakanoilla, jotta he eivät näkisi ruumiita kaduilla. Kun juoksimme ulos, luodit osuivat puutarhan aitaan”, Oksana kertoo. 

Oksanan nuorempi tytär on vasta 3-vuotias, mutta hän tietää jo, mikä tankki on ja tunnistaa ohjuksen äänen.

”Ja katsokaa vanhinta tytärtäni. Khrystyna on vasta 8-vuotias ja hänellä on harmaita hiuksia. Kun letitän Khrystynan hiuksia, itken, koska hän on vasta pieni lapsi, ja hän on nähnyt hirvittäviä asioita”, Oksana sanoo.

”Ilmahälytyksen alkaessa Khrystyna alkaa tärisemään ja itkemään. Selitän hänelle, että se on vain sireeni ja menemme pian pommisuojaan. Mutta häntä on todella vaikeaa rauhoittaa.”

Keittiössä ukrainalainen Oksana-äiti tutkii lapsensa 3-vuotiaan lapsensa kättä.
Lahjoittajiemme avulla Oksana on saanut hankittua lapsilleen ruokaa ja vaatteita sekä maksettua asunnon vuokran. Kuvat: Anastasia Vlasova / Pelastakaa Lapset

”Pelastakaa Lapset on auttanut meitä paljon.”

Khrystyna perheineen selvisi turvaan, mutta heillä ei ollut rahaa, työtä tai ruokaa. Lahjoittajien tuella perhe on saanut Pelastakaa Lapsilta käteisapua.

”Käteisavulla olen ostanut lapsille vaatteita, ruokaa sekä maksanut asuntomme vuokran. Tärkeintä on, että lapsilla on vaatteita, ja he eivät ole nälkäisiä”, Oksana kertoo kiitollisena. ”Pelastakaa Lapset on auttanut meitä paljon. Se on ainoa taho, jolta olemme saaneet apua.”

Lahjoittajien avulla jaamme sotien keskellä eläville perheille ruokaa, puhdasta vettä ja talvivaatteita. Lisäksi tarjoamme lapsille psykososiaalista tukea, jotta he voivat toipua sodan kauhuista.

*Nimet muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Auta lapsia kriiseissä

Kun pahaa tapahtuu, tarvitaan hyvyyttä. Lahjoita nyt ja auta lapsia sotien keskellä.