”Näen poikani kuolevan enkä voi tehdä mitään” – Nälänhätä on lähellä lapsille ja perheille Pohjois-Gazassa

Nälänhätä on enää viikkojen päässä Pohjois-Gazassa, ilmenee tänään julkaistuista tiedoista. Joitain nälänhädän julistamiseen edellyttämiä kriteereitä on jo täyttynyt.

Ruokaturvaa ja ravitsemusta arvioivan Integrated Food Security Phase Classification (IPC) –raportin tänään julkaistut tiedot osoittavat, että nälänhätä uhkaa 1,1 miljoonaa ihmistä Gazan alueella. Tilanne on kriittinen Pohjois-Gazassa, jossa nälänhädän kriteerit voivat täyttyä milloin tahansa tämän hetken ja toukokuun välisenä aikana.

Pelastakaa Lapset raportoi, että monet lapset ja perheet elävät vehnän ja eläinrehun varassa. Jos nälänhätä julistetaan, se tulee liian myöhään liian monille ihmisille. Pitkään kasvussa ollut lapsikuolleisuus uhkaa nousta uusiin katastrofaalisiin lukuihin.

IPC:n analyysi julkaistiin vain muutama päivä sen jälkeen, kun YK varoitti, että Pohjois-Gazassa joka kolmas alle kaksivuotias lapsi kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Aliravittujen lasten määrä on kaksinkertaistunut sitten tammikuun.

– Sukulaisemme tulivat pohjoisesta kolme päivää sitten. He kertovat, että siellä ihmiset jauhavat heinää, vehnää ja karjarehua saadakseen jotain syötävää. Se ei ole kunnollista ruokaa, kertoo Pohjois-Gazasta Rafahiin paennut kolmen pojan äiti Nada*.

Yhteydet Pohjois-Gazan yhteisöihin ovat häiriintyneet tai keskeytyneet. Pelastakaa Lasten ja muiden avustustoimijoiden pääsy alueelle on haasteellinen. Tietoja saadaan tässä tilanteessa esimerkiksi Rafahiin paenneilta perheiltä. Rafahin väkiluku on kasvanut 280 000:sta 1,5 miljoonaan muutamassa kuukaudessa. Ruoka- sekä vesihuollon ja sanitaation sekä terveydenhuollon lähes täydellisen romahtamisen seurauksena myös Rafahissa lapset kärsivät nälästä ja taudeista.

Rafahissa Pelastakaa Lasten työntekijä Mariamin* yksivuotias veljenpoika kärsii vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Tämä on tila, joka heikentää vastustuskykyä ja altistaa lapset taudeille, ja joissain tapauksissa elinikäisille kehitysvaurioille. Veljenpoika on nyt hengityskoneessa teho-osastolla.

– Hänellä on turvonnut vatsa ja epäsäännöllinen hengitys ylähengitysteiden infektion vuoksi. […] Tämä koettelemus alkoi kaksi kuukautta sitten, kun hänet pakotettiin muuttamaan telttaan Rafahissa. Pian sen jälkeen hän alkoi kokea vakavia oksentelua ja ripulia, kertoo Mariam.

– Ankarien teltoissa koettujen olosuhteiden ja terveyspalvelujen puutteen vuoksi hänet on otettu teho-osastolle ja häntä autetaan hengittämään mekaanisesti. Pojan äiti sanoi: ”Näen poikani kuolevan enkä voi tehdä mitään. Tämä on todella sydäntä särkevää”.

Gazan terveysministeriön raportit osoittavat, että vähintään 27 lasta on kuollut aliravitsemukseen ja nestehukkaan Gazassa. Todellinen luku on todennäköisesti paljon tätä suurempi, sillä terveydenhuolto on pitkälti poissa toiminnasta.

Mahdollisuudet toimittaa lapsille asianmukaista humanitaarista apua turvallisesti ovat jatkuvasti heikentyneet. Israelin joukot iskivät 13.3. yhteen harvoista jäljellä olevista YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA:n ruokajakelukeskuksiin Gazan kaistaleella tappaen yhden työntekijän ja haavoittaen 22 siviiliä.

YK:n mukaan päivittäinen keskimääräinen kuorma-autojen määrä, jotka tuovat ruokaa, apua ja lääkkeitä Gazaan, on laskenut merkittävästi tammikuun lopun jälkeen. Vaihtoehtoiset tavat kuljettaa humanitaarista apua alueelle, kuten ilmapudotukset tai tilapäinen satama, eivät korvaa esteetöntä humanitaarista apua jo olemassa olevien maantieväylien kautta.

Kaikenlainen humanitaarisen avun epääminen aseellisissa konflikteissa on vakava rikkomus lapsia vastaan YK:n turvallisuusneuvoston vuoden 1999 päätöslauselman mukaan. Avun epääminen on myös kollektiivisen rangaistuksen kaltainen ja kiellettyä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan. Nälän käyttö sodankäynnin menetelmänä on ehdottomasti kielletty sotarikoksena kansainvälisen oikeuden mukaan.

– Ei pidä erehtyä siitä, etteikö kyseessä olisi ihmisen aiheuttama kriisi, joka on saattanut kolmanneksen Gazan lapsista akuutin aliravitsemuksen kouriin. Lasten ja perheiden nähdessä nälkää Gazassa ruokaa, vettä ja lääkintätarvikkeita kuljettavat kuorma-autot ovat jonossa odottamassa rajan toisella puolella, toteaa Xavier Joubert, Pelastakaa Lasten miehitetyn Palestiinalaisalueen maajohtaja.

– Aikaikkuna nälänhädän estämiseksi on kapea – tarvitaan kiireellisiä toimia. Jos nälänhätä mahdollisesti julistetaan, tämä tapahtuisi monille ihmisille liian myöhään. Lapset ovat nälän ensimmäisiä uhreja. Lapsia kuolee Gazassa jo nyt aliravitsemuksen vuoksi. Jokinen minuutti on heille ratkaisevan tärkeä. Jokainen päivä ilman välitöntä ja pysyvää tulitaukoa sekä ilman esteetöntä humanitaarisen avun kulkua ja toimittamista merkitsee lapsille uutta katastrofaalista nälän, kärsimyksen ja kuoleman täyttämää päivää. Israelin viranomaisten ja kansainvälisen yhteisön on tunnettava vastuunsa tästä.

Pelastakaa Lapset on jo vuodesta 1953 lähtien tarjonnut konfliktista kärsiville palestiinalaislapsille apua ja välttämättömiä palveluja. Avustusyöntekijämme Miehitetyllä Palestiinalaisalueella selvittävät jatkuvasti keinoja toimittaakseen lisäapua Gazaan. Gazassa avustustyöntekijämme ponnistelevat yhdessä lukuisten kumppaniemme kanssa toimittaakseen lisäapua lapsille ja perheille.

Pelastakaa Lasten lokakuun eskalaation jälkeen laajennettu hätäapuoperaatio alueella on tavoittanut jo yli 337 000 ihmistä, joista 174 000 on lapsia. Osana toimia on jaettu muun muassa 600 000 litraa juomavettä sekä hankittu 100 tonnia lääkintätarvikkeita. Ruokapaketteja on jaettu yli 50 000 ihmiselle ja psykososiaalista tukea annettu 11 422 lapselle. Pelastakaa Lapset kerää varoja laajentaakseen avustusoperaatiotaan edelleen tukemaan yli miljoonaa ihmistä, joista yli 700 000 on lapsia.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta Gazan lapsia