Nuori istuu masentuneena pimeässä matkapuhelimensa kanssa.

Miten toimia, jos lapsi kohtaa netissä ahdistavia sisältöjä?

Lapsi voi kohdata verkossa erilaisia haitallisia sisältöjä, jotka voivat olla pelottavia tai ahdistavia. Esimerkkejä haitallisista sisällöistä ovat vihapuhe, seksuaalinen tai väkivaltainen sisältö, mis- ja disinformaatio, kehonkuvaan kielteisesti vaikuttava sisältö sekä kriisiuutisointi. 

Haitallisten sisältöjen vaikutukset lapseen riippuvat esimerkiksi lapsen iästä ja kehitystasosta, herkkyydestä ja temperamentista sekä siitä, pääseekö lapsi keskustelemaan kokemuksistaan turvallisen aikuisen kanssa.  

Aikuisen tehtävä on huolehtia, ettei lapsi pääse käsiksi ikänsä puolesta sopimattomiin sisältöihin. Todennäköisesti lapsi kuitenkin joskus kohtaa tällaisia. Aikuisen tulee syyllistämättä auttaa lasta heränneiden tunteiden käsittelemisessä sekä ohjata lapsi sopivampien sisältöjen pariin. 

Tässä vinkkejä, miten voit tukea lasta:

1. Ole kärryillä siitä, mitä lapsi tekee, kokee ja kohtaa

Ota lapsen kanssa puheeksi niin kivat kun ikävätkin asiat, joita netissä ja somessa tulee vastaan. Kysy ja kuuntele. Aloita vaikka kysymällä: ”Mitä teit tänään somessa?”.

2. Pysy rauhallisena ja ole läsnä

Jos lapsi tuo esille netissä kohtaamiaan tai näkemiään haitallisia asioita, pysy rauhallisena ja ole läsnä. Voitte vaikka lapsen kanssa yhdessä hengittää pari kertaa syvään sisään ja rauhallisesti ulos. Kertomisen hetkellä ei ole kiire mihinkään! Ja mikä tärkeintä: Älä rajoita lapsen pääsyä nettiin tai ota laitetta pois. Ei rikota luottamusta rangaistuksella.

3. Keskustele lapsen kanssa ja käsittele tapahtunutta

Jutelkaa siitä, mitä tunteita ja ajatuksia sisältö herättää. Joskus lapsen on helpompi jutella vaikeista asioista yhteisen tekemisen lomassa voitte vaikka käydä yhdessä kävelyllä tai ajelulla. Myös pelkkä vanhemman rauhallinen läsnäolo voi tuoda turvaa vaikeassa tilanteessa.

4. Luo turvallisia rajoja 

Miettikää yhdessä, miten voisitte rajoittaa haitallista sisältöä lapsen somekanavissa tai voisiko olla hyvä hetki pitää taukoa somen käytöstä. Tarkistakaa yhdessä ainakin, että lapsi ei käytä ikärajoitettuja somealustoja. Voitte myös yhdessä tarkistaa, miten haitallisen sisällön voi ilmiantaa lapsen käyttämillä alustoilla. 

5. Ole läsnä ja seuraa lapsen vointia

Haitallinen sisältö voi aiheuttaa ahdistusta, nukahtamisvaikeuksia tai esimerkiksi pelkoa kouluun menemisestä. Jos lapsen muuttunut käytös mietityttää, ota asia puheeksi lapsen kanssa. Muista myös, että apua on saatavilla. 

Pelastakaa Lasten tuki lapsille ja nuorille

Pelastakaa Lapset tarjoaa lapsille ja nuorille tukea nettinuorisotalo Netarissa www.netari.fi

Keskustelutukea tarjolla WhatsAppissa su-pe klo 18–20 numerosta 050 313 5160 ja Discordissa tiistaisin klo 20-22.