Kanava-toiminnon myötä WhatsApp on muuttunut vaivihkaa viestipalvelusta sosiaalisen median kanavaksi, jolla sisältöä jaetaan omaa lähipiiriä laajemmalle joukolle – käytännössä kenen tahansa saataville. Muutoksen myötä moni vanhempi on pimennossa siitä, mitä sovelluksessa oikeasti tapahtuu.
Monet lapset ja nuoret ovat alkaneet perustaa WhatsAppiin omia kanavia tai seurata muiden tekemiä kanavia. Joillain lapsilla voi olla kanavillaan jopa kymmeniä tuhansia seuraajia. Tällaisessa seuraajajoukossa on suurella todennäköisyydellä myös muita kuin lapsen ikätovereita ja tuttuja.
Vanhemman on hyvä ymmärtää, että WhatsApp on nykyään sosiaalisen median alusta siinä missä Tiktok, Snapchat ja Instagram. Sen ikäraja on 13, ja sen käyttöön liittyy monia samankaltaisia riskejä kuin muihinkin somealustoihin.
Nämä asiat jokaisen vanhemman on tärkeää tietää WhatsApp-kanavista:
Mikä on WhatsApp-kanava?
WhatsAppissa kuka tahansa voi perustaa kanavia ja julkaista niissä sisältöä. Kuka tahansa voi myös ottaa kanavan seurantaansa. Kanavalle postattu sisältö on näkyvissä vuorokauden ajan. Kyseessä on yksisuuntainen viestintäkanava: ylläpitäjä jakaa viestejä, kuvia tai videoita, ja seuraajat näkevät ne, mutta eivät voi vastata reaktioemojeja lukuun ottamatta.
Kanavia käyttävät esimerkiksi uutismediat ja somevaikuttajat sisältönsä mainostamiseen. Lasten kanavien kohdalla suosituimpia ovat kanavat, jotka pyörivät yhden lapsen elämän ympärillä. Kanavat löytyvät WhatsAppista Päivitykset-nimiseltä välilehdeltä.
Kanavan ylläpitäjä ei näe, ketkä häntä seuraavat, ellei seuraajan puhelinnumero löydy hänen omista yhteystiedoistaan. Seuraajia ei voi poistaa tai ilmiantaa. Kanavaa ei tarvitse edes seurata nähdäkseen sen sisällön.
Koska kanava näyttää monella tavalla tavalliselta WhatsApp-keskustelulta, lapsen voi olla vaikea hahmottaa, mitä eroa on yksityisviesteillä ja kanavalla jaetulla sisällöllä. Kaikki kanavilla jaettu sisältö on kuitenkin käytännössä avointa koko maailmalle.
Kanavien perustaminen ja sisältö ei ole aina viatonta
Monelle lapselle WhatsApp on ainoa heidän käytössään oleva somealusta, joten se on samalla ainoa kanava toteuttaa somelle tyypillistä toimintaa, kuten kerätä seuraajia, jakaa kuvia ja videoita ja kerätä reaktioita.
Osa lapsista perustaa kanavia huvikseen, mutta joskus sisältö voi lipsua esimerkiksi toisten haukkumiseen tai nolojen kuvien levittämiseen. Kanavissa saatetaan jakaa tai linkata sisältöä, joka on esim. väkivaltaista, ahdistavaa tai muuten haitallista. Kanavat voivat levittää huhuja, juoruja ja kiusaamista. Kanavilla jaettuja linkkejä voi olla houkuttavaa klikata, vaikka ei tiedä, mihin ne johtavat.
Lapsi saattaa myös ajattelemattaan jakaa kanavalla omia tai toisten yksityistietoja, kuten tietoa, kuvia ja videoita kodista, koulusta, harrastuksista, kavereista, sukulaisista ja sijainnistaan.
Lapsi voi saada kanavallaan jakamiinsa sisältöihin seuraajiltaan ikäviä reaktioita. Ikävillä emojeilla reagoivia seuraajia ei voi poistaa eikä ilmiantaa, joten kanavat altistavat helposti kiusaamiselle.
Mitä vanhempi voi tehdä?
✅ Kysy, seuraako lapsesi jotain kanavaa tai onko perustanut oman. Avoin keskustelu auttaa pysymään kärryillä siitä, mitä lapsi digimaailmassa tekee ja auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia. On tärkeää muistaa, että kanavan perustaja ei pysty itse vaikuttamaan siihen, kuka kanavaa alkaa seuraamaan. Ja toisaalta WhatsApp-kanavien sisältöjä pääsee näkemään, vaikka kanava ei olisikaan itsellä seurannassa.
✅ Keskustelkaa siitä, millaista sisältöä somessa on ylipäätään ok jakaa. Miettikää yhdessä, missä menee hauskan ja loukkaavan raja sekä sitä, millaisia tietoja itsestä ja muista ihmisistä voi somessa jakaa. On tärkeää muistuttaa lapselle, että muista ihmisistä ei saa jakaa somessa sisältöjä ilman heidän lupaansa.
✅ Kerro, että epäsopivasta sisällöstä tai kokemuksista voi aina puhua aikuiselle. Lasta ei pidä pelotella rangaistuksilla, vaan rohkaista kertomaan kaikesta kokemastaan ja näkemästään.
✅ Tutustu itsekin WhatsApp-kanaviin. Kun ymmärrät, miten ne toimivat, voit tukea lastasi paremmin.
💡 Muista: Lapselle voi olla todella tärkeää sosiaalisten suhteiden näkökulmasta olla tavoitettavissa viestien kautta. Asiasta voi olla hyvä jutella myös lapsen kaverien vanhempien kanssa ja pohtia, voisivatko lapset viestitellä jollakin muulla tavalla.
Tärkeintä on aikuisten läsnäolo ja kiinnostus, ne auttavat lapsia navigoimaan turvallisemmin somessa.
Turvaohjeita:
-
- WhatsAppin kanavia ja niiden sisältöjä voi tarvittaessa ilmiantaa.
-
- Oman kanavan turvallisuutta voi pyrkiä lisäämään huolehtimalla, että kanavan kuvassa tai profiilissa ei näy mitään yksityisiä tai tunnistettavia tietoja. Kanavan asetuksista voi valita, että seuraajat voivat reagoida vain tietyillä emojeilla, mikä rajoittaa esim. kiusaamista.
-
- Kanava-toimintoa ei kuitenkaan voi sulkea pois WhatsAppista.