Maanjäristyksistä selvinneet lapset tarvitsevat apua perheidensä löytämiseen – Adoptio ei ole ratkaisu

Pelastakaa Lapset muistuttaa, ettei adoptio ole oikea keino auttaa Turkin ja Syyrian maanjäristyksestä selvinneitä lapsia. Paikalliset viranomaiset ja humanitaariset toimijat tekevät kaikkensa yhdistääkseen lapset perheidensä tai läheistensä kanssa.

Viraalina leviävät kuvat maanjäristysten raunioista pelastetuista lapsista Turkissa ja Syyriassa ovat saaneet ihmiset eri puolilta maailmaa tarjoamaan kotejaan yksin jääneille lapsille.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että perheet, humanitaariset toimijat ja paikalliset viranomaiset työskentelevät väsymättömästi yhdistääkseen lapset perheidensä kanssa tai löytääkseen laajennetun paikallisen yhteisön, johon lapsi kuuluu. Huonot puhelinyhteydet, katkenneet sähkölinjat ja infrastruktuurin tuhoutuminen vaikeuttavat perheiden tavoittamista ja yhdistämistä kriisitilanteessa.

Adoptio ei ole ratkaisu

Tärkeintä on tukea perheiden jäljittämistä ja yhdistämistä sekä sopivan hoivan järjestämistä lasten suojelemiseksi akuutissa hädässä.

”Kun näkee näitä sydäntä särkeviä kuvia, on luonnollista haluta auttaa keinolla millä hyvänsä. Adoptio ei kuitenkaan ole ensimmäinen apukeino katastrofin iskiessä. Pelastakaa Lapset on auttanut lapsia kriiseissä jo yli sata vuotta. Tiedämme kokemuksesta, että tärkeintä on tarjota rakenteita ja tukea, jota vain lähiyhteisö voi antaa. Lapset ovat kokeneet kovia, he tarvitsevat turvallisen ja tutun ympäristön”, Rebecca Smith, kansainvälisen Pelastakaa Lasten vt. suojelujohtaja muistuttaa.

Useat perheet Turkissa ja Syyriassa ovat ottaneet hoidettavakseen huoltajistaan erossa olevia lapsia, jotka ovat sukulaisia, naapureita tai ystäviä. Antamalla suoraan käteisapua näille perheille vähennetään maanjäristyksen aiheuttamia negatiivisia vaikutuksia.

Tehokkain keino auttaa lapsia kriisitilanteessa on lahjoittaa luotettaville organisaatioille ja humanitaarisille toimijoille, joilla on kokemusta alueella työskentelystä.

Pelastakaa Lapset auttaa paikan päällä

Turkissa Pelastakaa Lapset koordinoi perheiden jäljittämistä ja yhdistämistä yhdessä Turkin perhe- ja sosiaaliministeriön kanssa. Pelastakaa Lapset työskentelee läheisesti paikallisten viranomaisten, sidosryhmien ja kumppaneiden kanssa. Syyriassa humanitaariset toimijat ovat rakentaneet seurantajärjestelmän, jonka avulla perheensä kadottaneita lapsia voidaan auttaa tehokkaasti.

Pelastakaa Lapset jakaa ruokaa, tarvikkeita väliaikaisten suojien rakentamiseksi ja hätäapupaketteja, jotka sisältävät huopia, lämpimiä vaatteita, lämmittimiä ja hygieniatuotteita. Järjestö on tuomassa alueelle myös vesi-,hygienia- ja sanitaatiospesialisteja, jotka arvioivat tarvetta järistysalueilla ja tukevat valtiota toimenpiteissä.

Pelastakaa Lapset aikoo tavoittaa Turkissa ja Syyriassa yhteensä 1,6 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 675 000 lasta. Syyriassa aiotaan tavoittaa 1,1 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 550 000 lasta ja Turkissa 500 000 ihmistä, mukaan lukien 125 000 lasta.

Osallistu Pelastakaa Lapset ry:n hätäapukeräykseen