Maailman hauskin vapaaehtoistyö

Tukihenkilöt pelastavat monen yksinhuoltajan arjen. Tukihenkilö Okko ja kuusivuotias Sohvi ovat olleet ystäviä lähes kolme vuotta.

Okko, 30, kävelee iloinen tyttö kainalossaan ulos tarhan porteista. Auton takapenkillä odottavat eväät: pillimehua ja pasteijaa, sillä trampoliinipuistossa tarvitaan paljon energiaa. Parivaljakko tapaa säännöllisesti joka toinen torstai.

– Me ollaan tehty Sohvin kanssa vaikka mitä! Käyty eväsretkillä, kesäteattereissa, luistelemassa ja hiihtämässä. Parasta tässä on ehdottomasti se, että tämä on kivaa. Tämä on kivaa mulle, ja tämä on kivaa Sohville, kertoo tukihenkilö Okko.

– Minulla ei ole isovanhempia tai sisaruksia auttamassa, joten tukihenkilö Okko on ollut pelastus.

Sohvin äiti
Okko ja Sohvi vierailivat toista kertaa trampoliinipuistossa. Sohvin suosikkipuuha on ollut HopLop ja luistelu.

– Minulla ei ole isovanhempia tai sisaruksia auttamassa, joten Okko on ollut pelastus, kertoo Sohvin äiti.  

Sohvin äiti on työssäkäyvä kahden lapsen yksinhuoltaja, joten kaikki apua ja tuki arjessa on tarpeen. 

Tukihenkilötoiminta on osa Pelastakaa Lasten varhaista tukea, jonka tavoitteena on tarjota tukea lapsiperheille varhaisessa vaiheessa, jotta arjen ongelmat eivät pääse kasautumaan. Toiminta on perheille täysin maksutonta.

Yli 150 lasta odottaa oman tukihenkilön löytymistä

Yli viidellä sadalla lapsella ja nuorella ympäri Suomea on oma tukihenkilö Pelastaa Lasten kautta. Lisää tukihenkilöitä kuitenkin tarvitaan, sillä 156 lasta odottaa vielä oman tukihenkilönsä löytymistä.

Varhaista tukea meiltä hakevat erityisesti yksinhuoltajat ja vanhemmat, joilla ei ole omia tukiverkkoja apuna arjessaan. Kenenkään ei tulisi joutua pärjäämään yksin.

kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo, Pelastakaa Lapset ry

– Tukihenkilöiden tukea saaneet vanhemmat ovat kertoneet, että toiminta on erittäin merkityksellistä niin lapsen kuin vanhemman hyvinvoinnille ja jaksamiselle. Varhaista tukea meiltä hakevat erityisesti yksinhuoltajat ja vanhemmat, joilla ei ole omia tukiverkkoja apuna arjessaan. Kenenkään ei tulisi joutua pärjäämään yksin, kertoo kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo Pelastakaa Lapset ry:stä.

Okko ja Sohvi ovat olleet nyt ystäviä lähes kolme vuotta. Tapaamisista on pidetty kirjaa, ja niitä on kertynyt jo yli kuusikymmentä. Kesäisin tapaamisia on normaalia vähemmän.

– Halusin auttaa jotenkin muuten kuin lahjoittamalla rahaa. Punnitsin lasten ja vanhusten auttamisen välillä. Utelin ystävältäni Pelastakaa Lasten tukihenkilötoiminnasta ja päätin, että lasten auttaminen on mun juttu, enkä ole sitä katunut, kertoo Okko.

Kaikenikäisiä tukihenkilöitä tarvitaan

Tukihenkilöiksi voivat ryhtyä kaikenikäiset aikuiset, joilla on riittävästi voimavaroja ja aikaa toiminnalle. Tukihenkilöt tapaavat heille nimettyä lasta yleensä 1–3 kertaa kuukaudessa muutaman tunnin kerrallaan. Tukihenkilöt valmennetaan ensin tehtävään.

Pelastakaa Lapset ottaa tukihenkilötoiminnassa huomioon niin lasten, vanhempien kuin vapaaehtoisten toiveet ja sijainnin. Sohvin äiti oli toivonut lapselleen tukihenkilöksi juuri miestä, jotta Sohvi saisi myös miespuolisia ihmisiä elämäänsä.

– Olen saanut myös maistiaisia uhmaiästä. Se oli ensin haastavaa, koska Sohvi ei ollut aikaisemmin koetellut rajojani, vaan olin saanut olla se kiva Okko-setä. Noh uhmaiästäkin selvittiin, mutta mitäköhän teini-ikä tuo tullessaan, naurahtaa Okko.

Sohvi juoksee täyttä häkää nauraen trampoliinilta toiselle Okko perässään. Nauru ja ilo raikaavat. Tätä taitaa olla vapaaehtoistyö parhaimmillaan.