Pelastakaa Lapset on antanut 5.5.2025 lausunnon suurelle valiokunnalle koskien Valtioneuvoston kirjelmää Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyä ja torjuntaa koskevista säännöistä (COM(2022) 209 final).
Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta digitaalisissa ympäristöissä on yksi aikamme vakavimmista ongelmista, jonka torjunnassa on epäonnistuttu yrityksistä huolimatta. Edelleen arviolta joka viides lapsi Euroopassa kokee seksuaaliväkivaltaa eikä uhrien määrää ole saatu laskuun viimeisen 15 vuoden aikana. Arvioidaan, että maailmanlaajuisesti 300 miljoonaa lasta on kohdannut viimeisen vuoden aikana seksuaaliväkivaltaa digitaalisissa ympäristöissä. Nämä luvut osoittavat, että lasten suojelu verkkoympäristöissä on epäonnistunutta ja riittämätöntä.
Pelastakaa Lapsilla on vahva työhön pohjaava asiantuntemus lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan eri ilmenemismuodoista digitaalisissa ympäristöissä. Pelastakaa Lasten Nettivihje on pitkään ollut ja on edelleen Suomen ainoa matalan kynnyksen vihjepalvelu, joka ottaa vastaan vihjeitä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista.
Pelastakaa Lapset pitää hyvänä, että nyt esitetty uusi kompromissiehdotus jatkaa aikaisempien puheenjohtajamaiden työtä luodakseen kestävät oikeudelliset puitteet lasten suojelemiseksi seksuaaliväkivallalta verkossa. Seksuaaliväkivallan kaikkien muotojen vapaaehtoisen tunnistamisen sisällyttäminen asetukseen on tarpeellinen ja välttämätön alku, mutta ehdotukseen tulisi kuitenkin myös sisältää laajempia suojeluvelvoitteita ja niiden tulisi kohdentua kaikkiin digitaalisiin ympäristöihin.
Pelastakaa Lapset näkee, että asetuksen tulee:
1. Sisältää tunnistamisvelvoitteet.
Emme voi jättää lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan tunnistamista verkkoalustojen käyttäjien ja verkkopalveluntuottajien hyvän tahdon varaan. Kirjelmässään valtioneuvosto peräänkuuluttaa tehokkaan ratkaisun löytymistä, mutta samalla toteaa hyvänä sen, että aikaisempien ehdotuksien kaltaisista tunnistamismääräyksistä on luovuttu. Pelastakaa Lapset ei näe tunnistamismääräyksistä luopumista kannatettava ja toteaa, että nykytilanne on osoitus siitä, että vapaaehtoisuuteen perustuva lainsäädäntö ei ehkäise tai torju lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa riittävän tehokkaasti.
Kuten valtioneuvosto toteaa, Puolan asetusehdotuksen pohjalta palveluntarjoajat voivat omalla päätöksellään tehdä viestien tunnistamista omissa palveluissaan. Pelastakaa Lapset haluaa tuoda kuitenkin esiin, että vapaaehtoisen tunnistamisen mahdollistaminen ei takaa tunnistamistoimenpiteiden täyttymistä. Asetusehdotus nykyisellään siis mahdollistaa myös sen, että palveluntarjoajat eivät tee minkäänlaista tunnistamista palveluissaan. Yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa Suomen tulisi priorisoida lasten suojelu seksuaaliväkivallalta ja peräänkuuluttaa tunnistamisvelvoitteiden sisällyttämistä asetusehdotukseen.
2. Suojata lapsia seksuaaliväkivallalta kaikissa digitaalisissa ympäristöissä, myös salatuissa ympäristöissä, yksityisyyden suojaa kunnioittaen.
Lapsiin verkossa kohdistuvan seksuaaliväkivallan valtava kasvu sekä salatun viestinnän lisääntynyt ja yleistynyt käyttö voidaan todistetusti yhdistää toisiinsa. Viimeisimmässä raportissaan Financial Action Task Force (FATF) on havainnut yleistyneen toimintamallin, jossa rikoksentekijät pyrkivät siirtämään lapsiuhrinsa salattuihin ympäristöihin, missä he jatkavat seksuaaliväkivallan kohdistamista lapseen. Useat muut viimeaikaiset tutkimukset ja raportit ovat osoittaneet, että seksuaalirikolliset käyttävät toistuvasti päästä päähän salattuja alustoja paitsi lasten kanssa yhteydenpitoon kuten myös laittoman materiaalin levittämiseen niin yksilöiden välillä kuin rikollisverkostoissa.
Lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa tapahtuu kaikissa digitaalisissa ympäristöissä, mukaan lukien salatuissa, ja Euroopan unionin jäsenmailla on velvollisuus turvata lapset kaikissa näissä ympäristöissä. Vahvan asetuksen tulisi antaa toimijoille riittävät oikeudet ja keinot seksuaaliväkivallan torjuntaan ja lasten tehokkaaseen suojeluun.
Pelastakaa Lapset pitää uuden pysyvän asetuksen säätämistä välttämättömänä ja näkee kompromissiratkaisuun pyrkimisen tärkeänä. Samalla muistutamme, että lapset tarvitsevat kunnianhimoisemman oikeudellisen kehyksen rajusti kasvavaan ongelmaan puuttumiseksi.
Jos Suomen valtio on sitoutunut suojelemaan lapsia heihin kohdistuvalta seksuaaliväkivallalta, pitkän aikavälin oikeudellisen ratkaisun tulisi sisältää niin velvoittavia kuin vapaaehtoisia tunnistamistoimia, suojella lapsia kaikissa digitaalisissa ympäristöissä ja kattaa kaikki lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan muodot. Lapset eivät voi enää odottaa, he tarvitsevat suojelua nyt.