Lasten pelätään jääneen loukkuun sortuneisiin rakennuksiin ja tuhansien ihmisten menehtyneen maanjäristysten tuhoalueilla Turkissa ja Syyriassa

Pelastustyöntekijät kamppailevat hyytävässä säässä pelastaakseen raunioihin jääneitä lapsia maanjäristyksen tuhoalueilla Syyriassa ja Turkissa. Kahden voimakkaan maanjäristyksen seurauksena yli 2000 ihmisen raportoidaan kuolleen ja tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Pelastakaa Lapset ryhtyi valmistelemaan avustustoimia ja arvioimaan lasten ja perheiden välittömiä tarpeita heti ensimmäisen tänään sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Turkissa ja Syyriassa suurta tuhoa aiheuttaneet maanjäristykset ja näitä seuranneet jälkijäristykset ovat tuntuneet aina Jordaniassa ja Libanonissa saakka.

Media raportoi yli 2000 ihmisen menehtyneen Turkissa ja Syyriassa. Uhriluvun odotetaan nousevan tästä merkittävästi. Turkissa enemmän kuin 2 800 rakennusta on viranomaisten mukaan romahtanut mukaan lukien sairaaloita, kouluja ja hallintorakennuksia.

– Kyseessä on yksi voimakkaimmista alueella sattuneista maanjäristyksistä 100 vuoteen. Tuhannet ovat menettäneet kotinsa samaan aikaan, kun alueella vallitsee jäätävä sää lumimyrskyineen. Koulut on nyt suljettu viikoksi [maanjäristyksen] vaikutusalueella. Avustusryhmämme ovat varmistamassa, että henkilökuntamme on turvassa sekä vastaamassa avun tarpeisiin. On ratkaisevan tärkeää, että kansainvälinen yhteisö ryhtyy nyt toimiin auttaakseen tuhansia hädänalaisia, sanoo Pelastakaa Lasten Turkin maajohtaja Sasha Ekanayake.

– Syyriassa kaksitoista vuotta jatkunut konflikti on jättänyt perheet ahdinkoon. Talous on romahtanut, ja perheillä on ollut jo ennestään vaikeuksia varmistaa lapsilleen ruokaa, pääsyn kouluun ja lämmön purevassa talvessa. Nyt lapsia on mahdollisesti loukussa raunioissa, eksyneenä huoltajistaan, vailla lämmintä paikkaa nukkua tänä yönä. Jälkijäristykset lisäävät kauhua. Lapset tarvitsevat tukeamme, ja kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä välittömiin toimiin, sanoo Pelastakaa Lasten Syyrian maatoimiston johtaja Okke Bouwman.

Luoteis-Syyriassa Pelastakaa Lapset tekee tiivistä yhteistyötä eri järjestöjen kanssa arvioidakseen vahinkojen laajuutta sekä auttaakseen lapsia ja perheitä.

Turkissa Pelastakaa Lapset jatkaa avun tarpeiden kartoitusta ja on perustanut avustusryhmän, joka tukee kansallisia avustustoimia tiiviissä yhteistyössä hallituksen ja keskeisten muiden toimijoiden kanssa. Pelastakaa Lasten avustusryhmät suunnittelevat toimia paikallisten yhteisöjen auttamiseksi muun muassa jakamalla tarvikkeita, kuten peittoja ja talvivaatteita.

Auta humanitaarisista kriiseistä kärsiviä lapsia