Lapsille elintärkeitä rokotteita ja lääkkeitä tuhoutunut Sudanin taisteluissa

Sudanissa suuria määriä kylmäsäilössä olevia rokotteita, insuliinia ja antibiootteja on tuhoutunut kautta maan koettujen sähkökatkosten takia. Miljoonien lasten terveys ja henki ovat nyt uhattuna, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Sudanissa laajat sähkökatkokset ovat altistaneet rokotteet ja lääkkeet lämmölle ainakin 32:lla Pelastakaa Lasten tukemalla rokotusklinikalla.

Järjestö vaatii väkivaltaisuuksien välitöntä lopettamista, jotta elintärkeää humanitaarista apua voidaan toimittaa lapsille, perheille sekä kriisin koettelemille yhteisöille.

Sudanin lääkäriliiton mukaan terveyslaitokset kärsivät henkilöstön, lääkinnällisten tarvikkeiden sekä polttoaineen pulasta. Ainakin 39 sairaalaa on poissa käytöstä. Lisäksi yksi lastensairaala on jouduttu evakuoimaan.

Sähkökatkokset eri puolilla Sudania ovat tuhonneet elintärkeiden rokotteiden kylmäketjuvarastot sekä insuliinin ja useiden antibioottien kansalliset varastot. Nyt miljoonat lapset ovat vaarassa sairastua ja kärsiä terveydellisistä komplikaatioista, varoittaa Pelastakaa Lapset.

Pahin humanitaarinen kriisi vuosikymmeniin

Kuusi päivää kestäneet raskaat taistelut vaikeuttavat maan 22 miljoonan lapsen mahdollisuutta saada terveydenhuoltoa. Lapsista 12 prosenttia kärsii jo nyt aliravitsemuksesta ja ovat alttiita sairauksille. Henkeä uhkaavasta vakavasta aliravitsemuksesta kärsiviä lapsia on 522 000. Noin 12 miljoonaa ihmistä – neljännes väestöstä – elää jo nyt akuutissa nälässä.

Monet yhteisöt, perheet ja lapset kautta maan, mukaan lukien pääkaupungissa Khartumissa, ovat jo useamman päivän joutuneet olemaan ilman puhdasta vettä ja vailla mahdollisuuksia täydentää ruokavarastojaan.

– Maan jo ennestään vaikeuksissa oleva terveydenhuoltojärjestelmä on syösty kaaokseen. Lapset, ja erityisesti aliravitsemuksesta tai muista terveysongelmista kärsivät, ovat tilanteen ensimmäisiä uhreja. Tulitauosta on pidettävä kiinni pysyvästi – sitä on hyödynnettävä tarjoamalla terveydenhuoltoa, ruokaa ja vettä lapsille, jotka ovat kokeneet kauhun täyttämiä päiviä, sanoo Pelastakaa Lasten Sudanin maajohtaja Arshad Malik.

– Kansainvälisen yhteisön pitää tehdä kaikkensa tukeakseen viranomaisia jälleenrakentamaan terveydenhuoltoamme sekä tarjoamaan rahoitusta maata koettelevan nälkä- ja terveydenhuoltokriisin ratkaisemiseksi.

Pelastakaa Lapset toiminut Sudanissa jo 40 vuotta

Pelastakaa Lapset tukee eri puolilla Sudania yli 40 yksikköä, jotka tarjoavat koronarokotteita sekä eri rokotteita lapsille.

Järjestö on toiminut Sudanissa vuodesta 1983 lähtien auttaen konflikteista, äärimmäisestä köyhyydestä ja nälästä sekä peruspalveluiden puutteesta kärsiviä lapsia ja perheitä.

Vuonna 2022 Pelastakaa Lapset tavoitti Sudanissa suoraan 2,1 miljoonaa ihmistä, joista 1,5 miljoonaa oli lapsia. Keskeisimpinä toimintoina ovat lasten suojelun vahvistaminen, laadukkaan koulutuksen edistäminen sekä terveys- ja ravitsemuspalveluiden saatavuuden parantaminen. Sudan on Suomen Pelastakaa Lasten suurin kohdemaa.

Auta Sudanin kriisistä kärsiviä lapsia