Lapsiin netissä kohdistuva seksuaaliväkivalta on kasvava ongelma

Pelastakaa Lasten jo yli 20 vuotta toiminnassa olleen Nettivihjeen työn tarve lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi kasvaa jatkuvasti. Viime vuonna Nettivihje sai yhteensä 33 296 vihjettä* laittomaksi epäillystä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta netissä.

Nettivihjeen vuonna 2022 saamien vihjeiden määrä oli kymmenkertainen edellisiin vuosiin verrattuna. Esimerkiksi vuonna 2021 Nettivihje vastaanotti 3 439 vihjettä.

Viime vuonna lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia sisältävistä vihjeistä valtaosa (88 %) piti sisällään materiaalia, jossa seksuaaliväkivallan kohteena oleva lapsi arvioitiin 3–13-vuotiaaksi. Materiaalista 85 % sisälsi tyttöihin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.

Nettivihje näkee enenevässä määrin sellaista lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia, jossa lapsi on yksin ja kuvaa itseään puhelimella tai muulla digilaitteella.

Näissä kuvissa ja videoissa lapsi voi olla alasti tai tehdä seksuaalisia tekoja laitteen kautta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Nettivihjeen vastaanottamissa vihjeissä tällaisen materiaalin määrä yli 20-kertaistui vuodesta 2021.

Aikuisten vastuulla on huolehtia, että lapsi saa toimia turvallisesti netissä. Lapsen tietoa omasta kehosta, sen yksityisyydestä ja omista rajoista tulee opettaa pienestä pitäen”, Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Tanja Simola sanoo.

Linkki Nettivihjeen vuosiraporttiin 2022

Aikuinen, näin voit suojella lastasi netissä:

  1. Lapselta on tärkeä kysyä nettiin ja someen liittyviä kuulumisia ja ajatuksia osana arkisia keskusteluja.
  2. On hyvä kysyä myös, onko tapahtunut jotain, mikä tuntui ikävältä tai hämmentävältä.
  3. Ole kiinnostunut lapsesi asioista, niin huolenaiheiden esiin tuominenkin helpottuu.
  4. Seksuaalikasvatus, jonka osana lapsi saa tietoa netissä tapahtuvasta seksuaaliväkivallasta, on tärkeä keino suojella lasta.

Nettivihjeelle (www.nettivihje.fi) voi matalalla kynnyksellä ilmoittaa laittomaksi epäilemästään lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta.

* Yksi vihje tarkoittaa yhtä verkko-osoitetta (URL) tai yhtä kuvausta laittomaksi epäillystä toiminnasta. Jokainen URL voi sisältää yksittäisen kuvan tai videon tai jopa satoja kuvia tai videoita.