Nuori mies istuu sohvalla kuulokkeet päässä

Kotiutuminen ei ole sattumaa vaan seurausta onnistuneesta sijaishuollosta

Pelastakaa Lasten lastenkodeissa sijaishuolto on tavoitteellista ja vaikuttavaa. Vuosittain noin 50 lasta asuu lastenkodeissamme, ja viime vuonna (2024) heistä joka kolmas kotiutui suunnitelmallisesti joko takaisin perheensä luo tai itsenäiseen elämään.

Valtakunnallisesti noin 1–15 % huostaanotoista päättyy purkuun, kun taas meillä vastaava luku on selvästi korkeampi. Sijaishuolto on onnistunut silloin, kun huostaanoton perusteet ovat poistuneet lapsen elämästä eikä sijoitukselle ole enää tarvetta.

Vanhempien mukaan ottaminen on keskeistä

Kotiutumisen mahdollistaa suunnitelmallinen ja johdonmukainen työskentely, jossa lapsen osallisuus, kasvatuskumppanuus vanhempien kanssa sekä turvalliset ja merkitykselliset ihmissuhteet painottuvat. Yhteistyötä vanhempien kanssa tehdään tiiviisti myös silloin, kun sijoitus on lyhytaikainen.

Erityislastenkoti Raunilassa esimerkiksi perheiden kanssa tehtävä työ aloitetaan mahdollisimman varhain, usein heti sijoituksen alussa. Vanhempien tukena toimii myös järjestömme kokemusasiantuntijavanhempi, jolla on omakohtaista kokemusta sijoituksen vaikutuksista perheeseen.

Käytännön keinot ja osaaminen ratkaisevat

Lapsen onnistunut kotiutuminen ei perustu yksittäisiin tekijöihin, vaan laaja-alaiseen ja pitkäjänteiseen hoito- ja kasvatustyöhön.

Ammattilaistemme työssä korostuu vahva neuropsykiatrinen osaaminen, jota kehitetään jatkuvasti. Työskentelyssä hyödynnetään erityisesti dialektisen käyttäytymisterapian (DKT) ajattelutapaa.

Nuorten itsenäistymistä tuetaan konkreettisesti lastenkotiemme erillisissä itsenäistymisasunnoissa. Harjoittelujaksojen aikana nuoret voivat harjoitella arjen hallintaa ja vastuunottamista turvallisesti ennen muuttoa omaan kotiin.

Miten aito vaikuttavuus löytyy?

Jotta työ olisi vaikuttavaa, on tärkeää ymmärtää, mitkä asiat tukevat kotiinpaluuta tai itsenäistymistä. Tämän tueksi keräämme systemaattisesti palautetta lapsilta, vanhemmilta ja yhteistyökumppaneilta. Tulosten avulla kehitämme toimintaa ja tunnistamme, mikä todella toimii.

Lastenkodeissamme jokainen lapsi kohdataan yksilönä, ei pelkkien diagnoosien tai asiakirjojen kautta. Tavoitteemme on luoda turvallinen ja vakaa arki, jossa lapsi voi osallistua itseään koskeviin asioihin ja jossa vanhemmuus pysyy mukana koko sijoituksen ajan. Tämä tekee kotiutumisesta mahdollista.

Huippu paikka, ohjaajat tekevät työtään suurella sydämellä ja ottavat vanhemmat mukaan toimintaan ja kertovat hyvin nuoren tekemisistä, kyselevät hyvin vanhempien näkemyksiä nuoren asioihin

Vanhemman palaute