Kolme lasta menehtynyt Ukrainassa konfliktin kiihtyessä

Kolmen lapsen on raportoitu kuolleen Ukrainan konfliktissa. Pelastakaa Lapset on huolissaan, että sota tulee vaatimaan yhä useamman lapsen hengen, elleivät taistelut lopu välittömästi.

Myös kahden opettajan raportoitiin menehtyneen, kun ohjus osui kouluun Horlivkassa Itä-Ukrainassa. Venäjän sotilasoperaatio alueella on kiihtynyt ja räjähdyksiä on raportoitu Ukrainan suurissa kaupungeissa.

17-vuotias poika kuoli hyökkäyksessä Semikhatkyn kylään eteläisen Hersonin alueella. Kaksi muuta lasta kuoli pommituksissa itäisessä Ukrainassa, yksi Tšuhujivissa, Harkovan alueella ja toinen Mariupolissa, Donetskin alueella.

Mediatietojen mukaan 120 ihmistä on menehtynyt väkivaltaisuuksien eskaloituessa. YK raportoi vähintään 25 siviilin kuolleen ja yli100 siviilin haavoittuneen viimeisen vuorokauden aikana. On erittäin todennäköistä, että lapsiuhreja tulee lisää ja vahingot tärkeille palveluille kuten kouluille ja sairaaloille tulevat kasvamaan taisteluiden jatkuessa tiheästi asutuilla alueilla.

Irina Saghoyan, Pelastakaa Lasten Itä-Euroopan johtaja:

“Olemme nähneet kolmen nuoren elämän loppuvan tarpeettomasti ja pelkäämme Ukrainan lasten puolesta tilanteen heikentyessä. Lapset maksavat aikuisten sodasta kovan hinnan elämällään.”

“Ukrainassa ei ole turvallista paikkaa ja tilanne heikkenee hetki hetkeltä. Kaikki Ukrainan 7,5 miljoonaa lasta ovat vakavassa vaarassa haavoittua, kokea henkistä ahdistusta ja joutua jättämään kotinsa.”

Pelastakaa Lapset vaatii vihamielisyyksien välitöntä lopettamista. Tämä on ainoa keino suojella lapsia väkivallalta ja lasten oikeuksien rikkomuksilta.

Lisätietoja:

Satu Suontaa, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 050 344 0242, satu.suontaa@pelastakaalapset.fi