Kohti lapsen näköistä osallisuutta -kirja julkaistu 

Pelastakaa Lapset ry on tänään julkaissut ”Kohti lapsen näköistä osallisuutta” -teoksen. Teoksessa 24 ammattilaista on jakanut parhaat vinkkinsä siihen, miten lapsen osallisuutta voi vahvistaa käytännön tekojen avulla. Kirja on saatavilla ilmaisena verkkojulkaisuna.

Kohti Lapsen näköistä osallisuutta -verkkojulkaisu

”Saan olla oma itseni, kuulun joukkoon, saan huolenpitoa ja rakkautta sekä pystyn osallistumaan ja vaikuttamaan minulle tärkeisiin asioihin. Näihin toiveisiin tiivistyy monen lapsen ajatus hyvästä elämästä ja lapselle merkityksellisestä osallisuuden tunteesta”, kertoo Janica Laimio, Pelastakaa Lapset ry:n hankesuunnittelija ja yksi kirjan kirjoittajista.

Uunituore teos käsittelee, miten aikuiset voivat erilaisissa kohtaamisissa ja palveluissa vastata näihin lasten esille nostamiin tarpeisiin. Se tarjoaa näkökulmia siihen, mitä lapsen näköinen osallisuus on ja antaa käytännönläheisiä vinkkejä, miten lapsen hyvää oloa voi vahvistaa.

Teos on suunnattu kaikille lapsia kohtaaville aikuisille, erityisesti ammattilaisille. Teoksessa lähestytään lapsen elämää ja osallisuuden kokemuksia lapsille merkityksellisten paikkojen ja palveluiden kautta. Kirjoittajina teoksessa on käytännön ammattilaisia, tutkijoita ja kokemustoimijoita. Heistä jokainen on pysähtynyt erityisesti sen ääreen, mitä on lapsilta ja lasten kanssa oppinut.

”Pelastakaa Lasten kehittämistyö lasten kanssa on ollut sytykkeenä teokselle ja kirjan rakenne pohjautuu lapsilta opittuun”, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n kehittämispäällikkö Hanna Tulensalo.

Teos kumpuaa myönteisen tunnistamisen asenteesta ja sosiaalipedagogisesta osallisuusajattelusta, jotka yhdessä lapsen oikeuksien kanssa luovat vahvan perustan lapsen näköiselle osallisuudelle.

Teoksen kuvittajana on toiminut Sanna Pelliccioni, joka saa kuvillaan välitettyä lämpöä ja lapsen arkisia osallisuuden kokemuksia.

Kohti Lapsen näköistä osallisuutta -verkkojulkaisu

Lisätietoa:

Hanna Tulensalo, kehittämispäällikkö, Pelastakaa Lapset ry

Hanna.Tulensalo@pelastakaalapset.fi

Janica Laimio, hankesuunnittelija, Pelastakaa lapset ry

janica.laimio@pelastakaalapset.fi