Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Mitä lahjoituksellani tehdään?
Pelastakaa Lapset on voittoa tavoittelematon suomalainen kansalaisjärjestö, joka pyrkii parantamaan koko lapsiväestön asemaa ja edistämään lapsen edun toteutumista.

Autamme lapsia sekä kotimaassa että maailmalla. Käytämme rahaa joustavasti siellä missä apua eniten tarvitaan.
Kotimaassa autamme lapsia ja perheitä, joiden voimavarat ovat vähissä. Lahjoitusvaroin voimme järjestää muun muassa tukihenkilö- ja tukiperhetoimintaa, tukea lapsia ja nuoria internetissä järjestämällä kriisi- ja tukichatteja sekä turvata vähävaraisten perheiden nuorten lukio- ja ammattikouluopintoja sekä lasten harrastustoimintaa Eväitä Elämälle -ohjelmalla.

Maailmalla autamme perheitä pääsemään pois äärimmäisestä köyhyydestä, suojelemme lapsia väkivallalta ja hyväksikäytöltä sekä varmistamme, että heikoimmassa asemassa olevat lapset pääsevät kouluun. Lisäksi autamme lapsia katastrofi- ja konfliktialueilla mm. jakamalla ruokaa, puhdasta vettä ja suojaa, antamalla terveydenhoitoa sekä järjestämällä turvallisia leikki- ja koulutiloja.

Toimimme yhdessä lasten hyväksi noin 120 maassa. Viime vuonna yhteinen apumme tavoitti yli 40 miljoonaa lasta maailmalla ja yli 30 000 lasta kotimaassa.

Tule kuukausilahjoittajaksi

Meneekö apu perille?
Avun perille meno varmistetaan monelle tavalla. Esimerkiksi kansainvälisessä avustustyössä meillä on luotettavat paikalliset kumppanit, joiden kanssa teemme työtä. Lisäksi suomalaiset työntekijämme käyvät säännöllisesti alueella seuraamassa työtä. Sisäisen seurannan lisäksi meillä on Ernst & Youngin tilintarkastajat Suomessa ja tilintarkastajia myös toimimaissa. Varojen käyttöä valvoo myös Suomen ulkoasiainministeriö ja rahankeräyslupaviranomainen, eli poliisihallitus.

Vuonna 2020 apumme tavoitti Suomessa 43 000 lasta.

Käytimme jokaisesta lahjoitetusta eurosta 79,5 senttiä lasten ja lapsiperheiden auttamiseen sekä vaikeassa asemassa olevien lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantamiseen. Loput 20,5 senttiä käytimme rahankeräykseen liittyviin välttämättömiin kuluihin sekä henkilöstö- ja hallintokuluisin, joiden avulla varmistamme avun perillemenon sekä tavoitamme yhä useamman lapsen ja lapsiperheen apumme piiriin.

Esimerkkejä mitä lahjoituksilla saadaan aikaan

Kotimaassa:
10€ Lapsi saa iloa liikunnasta ikioman sporttikummin kanssa
30€ Lapsi pääsee viettämään päivän oman tukiperheensä luona
30€ Vähävaraisen perheen nuori saa yhden lukion tai ammatillisen oppilaitoksen oppikirjan ja pääsee elämässään eteenpäin
40€ Vähävaraisen perheen lapsi saa harrastuksen kuukaudeksi

Maailmalla:
5€ Pelastakaa Lapset voi hankkia nepalilaiselle lapselle koulukynät ja kouluvihkot vuodeksi
17€ luonnonkatastrofin tai konfliktin seurauksista kärsivä lapsi voi käydä Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa kuukauden ajan
24€ lastenkodissa asuva lapsi voi osallistua harrastus- ja vapaa-ajantoimintaan vuoden ajan Venäjän Karjalassa
33€ Aliravittu lapsi saa 150 annosta runsasenergistä pähkinätahnaa, jolla lapsi saadaan pelastettua ja toipuminen lähtee käyntiin
70€ Neljä perhettä saa hätäapupaketin, joka sisältää hygieniatarvikkeita. Paketissa on mukana muun muassa ämpäri, hammasharjoja, pyyhkeitä ja saippuaa

Tule kuukausilahjoittajaksi

Mistä saan tietoa siitä mitä lahjoituksellani tehdään?
Kuukausilahjoittajat saavat meiltä kaksi kertaa vuodessa lahjoittajalehden sekä uutiskirjeitä, joissa kerromme työmme tuloksista niin kotimaassa kuin maailmalla. Muistathan myös seurata meitä Facebookissa www.facebook.com/pelastakaalapset, jossa jaamme ajankohtaista tietoa toiminnastamme.

Miten teen muutoksia kuukausilahjoitukseeni?
Kuukausilahjoittajana voit ilmoittaa kaikki lahjoitustasi koskevat muutokset joko puhelimitse 050 439 7259 tai sähköpostitse lahjoittajapalvelu@pelastakaalapset.fi.

Miten toimin kun pankkitilini vaihtuu?
Muistathan ilmoittaa Pelastakaa Lapsille jos pankkiyhteystietosi muuttuvat. Suoramaksuasiakkaana voit hoitaa pankinvaihdoksen tilaamalla meiltä uuden toimeksiantolomakkeen. Kirjaa lomakkeeseen uudet tilitietosi, voit postittaa lomakkeen meille maksutta vastauskuoressa takaisin. Mikäli sinulla on e-laskusopimus Pelastakaa Lapsille, voit pankkitilisi vaihtuessa itse tehdä uuden pankkisi verkkopankissa e-laskusopimuksen. Tarvitset tätä varten henkilökohtaiset asiakas- ja viitenumerosi, jotka löydät viimeisimmästä e-laskustasi.

Miten Pelastakaa Lapset rahoittaa toimintansa?
Pelastakaa lasten tuotot olivat vuonna 2018 noin 35 miljoonaa euroa.
Toimintaamme rahoitetaan mm. STEA:n, ministeriöiden ja Euroopan Unionin tuella sekä kuntien palvelutoiminnan tuotoilla. Toimintamme on kuitenkin hyvin riippuvaista myös varainhankinnasta, joka koostuu mm. yksityisten ihmisten ja yritysten antamasta tuesta. Varainhankinta kattaa lähes kolmanneksen koko rahoitustarpeesta. Suuri osa yksityisvarainhankinnan tuloista tulee kuukausilahjoittajiltamme. Säännöllisiä tukijoita tarvitaan, sillä he mahdollistavat toimintamme pitkäjänteisyyden ja projektien pitkäkestoisuuden.

Jokaisesta Pelastakaa Lapsille lahjoitetusta eurosta käytämme keskimäärin noin 75 senttiä lasten ja lapsiperheiden tukemiseen ja lasten oikeuksien edistämiseen Suomessa ja maailmalla. Sijoitamme loput noin 25 senttiä keräys- ja hallintokuluihin, joiden avulla voimme kasvattaa tuettavien lasten ja perheiden määrää tulevaisuudessa.

Tule kuukausilahjoittajaksi