”On vaikeaa olla äiti Ukrainassa”

Alina tekee kaikkensa varmistaakseen, että hänen tyttöjensä elämässä olisi myös pieniä ilon hetkiä eikä pelkkää pelkoa ja ahdistusta sodasta.

”Pakenin perheeni kanssa 11. huhtikuuta 2022”, ukrainalainen Alina, 36, sanoo ja liikuttuu kyyneliin. ”Kun pakkasimme, tunsin tyhjyyttä. Sillä hetkellä elämämme hajosi palasiksi.” 

Kun perhe oli päässyt turvaan, Alinan aviomies päätti auttaa maataan. 5-vuotiaan Sofian ja 10-vuotiaan Annan isä taistelee nyt eturintamassa. 

”On todella vaikeaa olla äiti Ukrainassa. Elämä on täynnä pelkoa ja huolta lapsista. On koitettava pitää huolta, etteivät he tuntisi sotaa”, Alina sanoo. 

Alina pyrkii luomaan tyttärilleen pieniä ilon hetkiä ja varmistamaan, ettei heitä pelota liikaa.

”Ilmahälytysten aikana leikimme, että se on piilosta. Ja otamme leluja mukaan ja leikimme niillä. Jos äitinä voin ottaa osan lasteni pelosta, he voivat paremmin.” 

Pelastakaa Lapsilta perhe on saanut käteisapua, mikä on helpottanut Alinan ja lasten arkea sen jälkeen, kun Alinan työt keskeytyivät sodan takia.

Lisäksi Alinan tytöt ovat jo kahden vuoden ajan käyneet säännöllisesti Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa. Siitä on tullut varsinkin Sofialle tärkeä, koska päiväkodit ovat kiinni alueella, jossa perhe asuu.

5-vuotias Sofia rakastaa käydä lapsiystävällisessä tilassa ja kertoa äidilleen, mitä oppinut siellä.

”Päiväkotien ollessa kiinni tila tarjoaa Sofialle kaikkea, mitä häneltä puuttuu. Hän oppii siellä kommunikaatiotaitoja, luovuutta ja fyysisiä taitoja”, Alina sanoo.

Lapsiystävällisestä tilasta tytöt ovat saaneet myös uusia kavereita, mikä ilahduttaa Alinaa. 

”Haluan kiittää ihmisiä, jotka tukevat Ukrainaa ja lapsiamme”, Alina sanoo.

”He näyttävät esimerkkiä ja tuovat toivoa, jotta lapset ja perheet Ukrainassa voivat mennä eteenpäin tietäen, että suomalaiset eivät ole jättäneet meitä vaan tukevat meitä näinä vaikeina aikoina.” 

Annan perheellä oli ennen tapana tehdä asioita yhdessä, mutta nyt isä on rintamalla. Tytöille on aina iso uutinen, kun isä pääsee kotiin lomille.

Perheen nimet muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.

Kun pahaa tapahtuu, tarvitaan hyvyyttä. Auta lapsia konflikteissa ja lahjoita

Auta lapsia sotien keskellä

Juuri nyt lapsia vammautuu ja kuolee sodissa ja konflikteissa enemmän kuin vuosikymmeniin. Liittymällä kuukausilahjoittajaksi autat lapsia maailman pahimmissa paikoissa vuoden jokaisena päivänä.