Jouluna lasten ja nuorten ahdistus ja yksinäisyys korostuvat – Pelastakaa Lapset järjestää turvallisen keskustelupaikan verkkoon jouluaattona

Monelle lapselle ja nuorelle joulu ei ole riemun ja ilon juhla, vaan ahdistavaa ja yksinäistä aikaa. Tarve turvallisen aikuisen läsnäololle korostuu. Pelastakaa Lapset ry järjestää tänä vuonna jo 20:tta kertaa JouluMantelin, jossa nuori voi jouluaattona keskustella anonyymisti muiden nuorten ja luotettavien aikuisten kanssa verkossa.

Kuluneena vuonna nuorten elämää kuormittaneet asiat, kuten koronapandemia, Ukrainan sota, ilmastonmuutos ja arkiset paineet, ovat näkyneet Pelastakaa Lasten ylläpitämässä Suomen suurimmassa nettinuorisotalossa Netarissa.

Nuoria ovat puhututtaneet viime vuotta enemmän ahdistunut ja yleinen paha olo, itsetuhoisuus, kouluun liittyvät huolet, kuten uupumus, sekä yksinäisyys.

Hintojen nousun myötä kiristyvä taloustilanne näkyy monen perheen joulunvietossa ja kuormittaa niin lasten kuin vanhempien hyvinvointia. Joulun aikaan heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten ongelmat usein korostuvat, kun koulut, harrastukset, nuorisotalot ja monet nuorille suunnatut tukipalvelut ovat kiinni.

Pelastakaa Lasten JouluManteli järjestetään jo kahdennenkymmenennen kerran. Se tarjoaa nuorille mahdollisuuden keskustella anonyymisti ja saada tukea Pelastakaa Lasten työntekijöiltä ja koulutetuilta vapaaehtoisilta.

”Jouluna raskaat tunteet voivat tuntua erityisen raskailta. JouluManteli on jo kahden vuosikymmenen ajan tarjonnut kaikille lapsille ja nuorille paikan, jossa voi jakaa joulun ajan ilot ja murheet muiden nuorten ja turvallisten aikuisten seurassa”, digitaalisten palvelujen tiimivastaava Elina Porraslampi Pelastakaa Lapset ry:stä sanoo.

JouluManteli on jouluaattona avoinna klo 20–23 useilla nuorille suunnatuilla verkkoalustoilla, kuten kahdenvälisessä chatissa, ryhmächatissa, Momiossa, Twitchissa ja Minecraftissa, osoitteessa:

WWW.JOULUMANTELI.FI