Nainen tuhoutuneen rakennuksen edessä pitää käsissään luoteja.

Jopa 17 000 lasta on ajautumassa nälkäkriisiin päivittäin Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia kärsii nälästä neljä kuukautta Sudanin konfliktin alkamisesta.

Vakavassa nälkäkriisissä olevien lasten määrän ennustetaan syyskuuhun mennessä nousevan 1,5 miljoonalla aseellisen konfliktin sekä kuivuuden riivaamassa Sudanissa.

Yli neljä miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään asuinsijansa ja elintarvikkeiden hinnat nousevat jatkuvasti samaan aikaan, kun tulevan sadon ennustetaan jäävän huonoksi.

Kesäkuussa lapsista lähes kolmannes, eli 7,9 miljoonaa, eli akuutissa nälässä. Heidän ruokaturvansa oli ainakin kriittisellä tasolla, eli vähintään kolmannella tasolla YK:n viisiportaisella Integrated Food Security Phase Classification -asteikolla (IPC). Tässä tilanteessa olevien lasten määrän odotetaan heinä-syyskuun välisenä aikana nousevan 9,5 miljoonaan. Nälkäisten lasten määrä lisääntyy keskimäärin 17 000 lapsella päivässä.

Sudanin väestöstä noin 47 prosenttia on lapsia, eli 23 miljoonaa.

Nälkää kokevien ihmisten määrä Sudanissa on kaksinkertaistunut viimeisen vuoden aikana. Maan väestöstä yli 42 prosenttia, eli noin 20,3 miljoonaa kärsii ruoan puutteesta. Tämä luku on suurimmillaan siitä kuin IPC-seuranta aloitettiin vuonna 2012.

Ruokapula on suurin alueilla, joissa käydään taisteluita tai joissa esiintyy muuta mittavaa aseellista väkivaltaa. Väestön tilanne on pahin Länsi-Darfurissa, Khartoumissa ja Etelä-Kordofanissa.

Sudanissa kylvökausi alkaa tavallisesti toukokuussa. Tuhannet maanviljelijät ovat joutuneet siirtymään asuinsijoiltaan ja pellot ovat monin paikoin jätetty kesannolle. Laajamittainen ryöstely on myös syventänyt ruoan ja muiden välttämättömien tarvikkeiden puutetta.

– Ihmiset sinnittelevät pysyäkseen turvassa ja elossa väkivallan keskellä. Samalla he joutuvat kamppailemaan saadakseen tarpeeksi ruokaa. Konfliktialueilla on vaarana tulla ryöstetyksi, joutua keskelle pommituksia tai tulla murhatuksi, jos menee torille. Jos torille pääsee, hyllyt ovat todennäköisesti tyhjät, sanoo Arif Noor, Pelastakaa Lasten maajohtaja Sudanissa.

– Sudanin tilanteen vakavuutta ei voi korostaa liikaa. Lapsille tämä on epätoivoinen ja syvä kriisi. Puhumme miljoonista ihmisistä, jotka ajetaan pois kodeistaan ja jotka saavat syödäkseen vain yhden aterian päivässä.

– Konflikti on saatava loppumaan kiireellisesti ja kansainvälisen yhteisön on toimittava Sudanin lasten puolesta.

Pelastakaa Lapset on toiminut Sudanissa vuodesta 1983 lähtien auttaen konflikteista, äärimmäisestä köyhyydestä ja nälästä sekä peruspalveluiden puutteesta kärsiviä lapsia ja perheitä.

Sudan on Suomen Pelastakaa Lasten suurin kohdemaa.

Kuvakooste Pelastakaa Lasten lahjoittajien tuella apua saaneista lapsista eri puolilta maailmaa.
Lahjoita

Sinä voit auttaa

Pelastakaa Lapset on yksi maailman suurimmista humanitaarista työtä tekevistä kansalaisjärjestöistä. Avullasi reagoimme nopeasti, kun kriisi iskee.