Joka neljäs Jemenin konfliktin siviiliuhri on lapsi

Jemenin sodassa tapetuista ja haavoittuneista siviileistä lähes joka neljäs on lapsi, osoittaa Pelastakaa Lasten tuore analyysi. Kuusi vuotta kestäneen konfliktin seurauksena maata uhkaa mittava nälänhätä. Lapset ja muut siviilit maksavat sodan kovimman hinnan.

Jemenin konfliktin viimeisten kolmen vuoden aikana vaatimista siviiliuhreista lähes neljännes (22,85 %) on ollut lapsia, selviää Pelastakaa Lasten tuoreesta analyysistä.

Vuosina 2018–2020 rekisteröitiin yhteensä 2 341 lapsiuhria, mutta todellinen määrä on todennäköisesti paljon korkeampi.

Jemenissä on sodittu kuusi vuotta, ja sen väestö kärsii maailman suurimmasta humanitaarisesta kriisistä. Kaksi kolmasosaa ihmisistä tarvitsee apua selviytyäkseen, ja tuhansia lapsia kuolee täysin estettävissä oleviin syihin. Maata uhkaa nälänhätä, ja tilannetta pahentaa humanitaarisen rahoituksen väheneminen, pitkäkestoiset rajoitukset avun perille pääsylle, talouden romahdus, hyökkäykset siviili-infrastruktuuria, kuten kouluja ja sairaaloita vastaan sekä taistelut tiheästi asutuilla alueilla.

Lasten turvallisuus ja hyvinvointi ovat vakavasti uhattuina. Pelkästään viime vuoden aikana Pelastakaa Lapset auttoi 316:ta sellaista lasta, jotka olivat kokeneet ainakin yhden kuudesta vakavasta lapsiin kohdistuvasta loukkauksesta konfliktitilanteessa.

Kahdeksanvuotias Omar* haavoittui helmikuussa tykistötulituksessa Taizin kaupungissa. Lääkärin mukaan poika paranee täysin. Kuva: Anna Pantelia / Pelastakaa Lapset

Jemenin lapset tarvitsevat kipeästi maailman apua, mutta rahoitusta on alle puolet siitä, mitä tarvittaisiin. Rahoitusvaje vaikuttaa lapsiin, kuten 8-vuotiaaseen Omariin*, joka haavoittui vakavasti tykistötulituksessa hänen ollessaan matkalla kotiin Taizin kaupungissa. Hänen vanhempi veljensä Mahmoud* kuoli. Pelastakaa Lapset kattaa Omarin hoitokulut.

– Halvaannuin hetkeksi. Etsin veljeäni, mutta näin maassa vanhan miehen. Sitten joku tuli moottoripyörällä, nosti minut ja vei minut sairaalaan, hän kertoo.

– Haluan maailman lievittävän Taizin lasten kärsimyksiä. En ymmärrä, miksi tulituksen pitää tappaa lapsi, joka vain leikkii. Tämä on suurin rikos: se tuhoaa äitien ja lasten elämän. Omar kertoo minulle, että hän toivoo toista räjähdystä, jotta hän voisi jälleen leikkiä veljensä kanssa [taivaassa], sanoo Omarin äiti Fathiya.*

– Jemenin lapset ovat eläneet kammottavaa ja päättymätöntä painajaista kuuden vuoden ajan. Heitä tapetaan ja heitä haavoittuu päivittäin. He menevät nukkumaan nälkäisinä, näkevät ihmisten nääntyvän nälkään ja jäävät pois koulusta. Lapset ovat päivittäin vaarassa kuolla tai vammautua paikoissa, joissa heidän pitäisi tuntea olonsa turvalliseksi – kotona, kouluissa, sairaaloissa ja toreilla, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Xavier Joubert.

Rauhanpyrkimykset tuloksettomia

Kansainvälinen yhteisö on yrittänyt saada sodan osapuolet sitoutumaan pysyvään tulitaukoon ja rauhanprosessin edistämiseen, mutta taistelut jatkuvat yhä. Osapuolet ovat usein osoittaneet piittaamattomuutta ihmishenkiä ja siviili-infrastruktuuria kohtaan. Terveysjärjestelmä on murtumispisteessä. Yli puolet kaikista terveydenhuollon laitoksista on suljettu tai toimii vain osittain. Monet sairaalat ovat vahingoittuneet, ja lääkkeistä ja pätevästä henkilökunnasta on valtava pula.

– Jemenin sodassa on nyt alkamassa seitsemäs vuosi. Sotaa käydään usein täysin välittämättä siviilien kärsimyksistä. Humanitaarisen katastrofin mittasuhteet ovat valtavat ja YK on jälleen varoittanut laajan nälänhän uhasta. Lukemattomat turhat kuolemat voidaan ja pitää estää, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja.

Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin osapuolia panemaan täytäntöön kattavan tulitauon ja sitoutumaan rauhanomaisen ratkaisun löytämiseen.

Apua lapsille

Pelastakaa Lapset toimii hädänalaisten lasten ja perheiden auttamiseksi eri puolilla Jemeniä. Järjestö muun muassa jakaa ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita sekä edistää lasten terveydenhoitoa, suojelua ja koulutusta. Pelastakaa Lapset on suurimpia Jemenissä hätäapua toimittavista kansalaisjärjestöistä. Konfliktin aikana apu on tavoittanut yli neljä miljoonaa lasta.

Taustatietoa

  • Uhriluvut viittaavat kuolleisiin ja haavoittuneisiin yhteensä. Jemenin konfliktin vaatimista siviiliuhreista vuosien 2018–2020 välisenä aikana 22,85 prosenttia oli lapsia. Tapettuja tai haavoittuneita siviilejä oli yhteensä 10 245, joista lapsia 2 341 (lähde: Civilian Impact Monitoring Project) .
  • Jemeniä käsittelevässä vuoden 2021 avunantajien konferenssissa avunantajat lupasivat hätäapuun vain 1,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria pyydetystä 3,85 miljardista dollarista.
  • Jemenin väestöstä 20,7 miljoonaa (66 %), mukaan lukien 11,3 miljoonaa lasta, on humanitaarisen avun tai suojelun tarpeessa.
  • YK:n raportissa Assessing the impact of war on development in Yemen (UNDP, 2019) arvioitiin, että konflikti on vienyt maan inhimillistä kehitystä runsaat kaksi vuosikymmentä taaksepäin.
  • Maan talous on viimeisen kolmen vuoden aikana supistunut lähes 50 prosenttia. BKT on kumulatiivisesti supistunut noin 49,9 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Inflaatio on kiihtynyt yli 40 prosenttiin.
  • Alla viisivuotiaista lapsista 1,8 miljoonaa kärsii kohtalaisesta ja lähes 400 000 vakavasta akuutista aliravitsemuksesta. Lisätietoja: IPC Acute Malnutrition Analysis January 2020 – March 2021
  • Koulua käymättömiä lapsia on yli kaksi miljoonaa.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta Jemenin sodasta kärsiviä lapsia