GAZA: Pelastakaa Lapset suhtautuu myönteisesti väliaikaiseen tulitaukoon ja panttivankien vapauttamiseen, mutta varoittaa, että lapset eivät ole turvassa ilman tulitaukoa

Pelastakaa Lapset: Sopimus väliaikaisesta tulitauosta Gazassa sekä panttivankien vapauttamisista on tervetullut, mutta lapset eivät ole turvassa ilman kestävää tulitaukoa.

– Olemme tyytyväisiä tiedoista, joiden mukaan on päästy sopimukseen taistelujen tilapäisestä keskeyttämisestä ja useiden panttivankeina olevien lasten ja naisten vapauttamisesta. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta kaikki panttivangit on vapautettava ehdoitta ja kaikkien lasten oikeuksia on kunnioitettava kaiken aikaa – kansainvälinen oikeus, humanitaariset periaatteet ja lasten yleismaailmalliset oikeudet koskevat kaikkia, sanoo kansainvälisen Pelastakaa Lasten toimitusjohtaja Inger Ashing.

– Tulitauko tarjoaa Gazan lapsille kipeästi kaivattua hengähdystaukoa hellittämättömistä pommituksista, mutta heiltä puuttuu vielä selviytymisensä kannalta välttämättömiä asioita, kuten ruokaa, juomavettä, suojaa, terveydenhoitoa sekä ennen kaikkea turvaa ja suojelua. Yli puolet Gazan asumuksista ja kouluista on vaurioitunut. Pohjoisessa kaikki sairaalat ovat tällä hetkellä poissa toiminnasta, eivätkä kykene hoitamaan tuhansia loukkaantuneita lapsia. Yli puolitoista miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään asuinsijoiltaan. Heidän päivittäisten perustarpeiden, kuten ruoan, puhtaan veden sekä sanitaation saanti on rajallista tai olematonta.

– Tällä hetkellä Gazan lapset ovat vaarassa kuolla nälkään, kuivumiseen ja sairauksiin. Mikäli pommitukset jatkuvat, jatkuvat myös heidän painajaisensa. He ovat jo ovat menettäneet rakkaita omaisiaan, heidän kotinsa on tuhoutunut ja tulevaisuutensa vaarantunut. Muutaman päivän tauko taisteluissa ei pidä lapsia turvassa. Emme voi antaa kokonaisen sukupolven lapsia kantaa tämän konfliktin taakkaa maailman silmien alla. Tarvitsemme nyt kestävän tulitauon.

Pelastakaa Lapset tuomitsee kaikissa konfliktitilanteissa mitä jyrkimmin siviileihin ja erityisesti lapsiin kohdistuvan väkivallan sekä hyökkäykset kaikkiin siviilikohteisiin kuten kouluihin ja sairaaloihin. Pelastakaa Lapset vaatii suojelua kaikille lapsille, niin miehitetyllä Palestiinalaisalueella kuin Israelissa. Sodan lapsia vastaan on loputtava.

Auta Gazan lapsia