Terveydenhoitaja pitää sylissään taaperoa Somalian pakolaisleirillä.

Elämäntyönä lasten terveys – terveydenhoitaja Muna auttaa aliravitsemuksesta kärsiviä Somalian pakolaisleireillä

Historiallinen, ilmastonmuutoksen vahvistama kuivuus yhdistettynä konflikteihin ja erityisesti Ukrainan sodan pahentamaan elintarvikepulaan on ajanut perheitä pois kodeistaan ravintoa etsimään. Miljoonat lapset ovat vaarassa kärsiä vakavasta aliravitsemuksesta nälkäkriisin seurauksena. Somaliaa sekä useita muita Afrikan maanosan itäisiä ja läntisiä alueita koettelee kuivuus.

Muna, 42, on omistanut vuosia elämästään auttaakseen kaikista heikoimmassa asemassa olevia lapsia pääsemään terveydenhuollon pariin. Hän työskentelee Pelastakaa Lasten perheiden terveydenhoitajana Somaliassa.

Terveydenhoitoa kuivuutta ja konfliktia pakeneville

Muna haluaa auttaa erityisesti lapsia, jotka kuivuuden ja konfliktien vuoksi pakenevat yksin tai perheidensä kanssa. Vuonna 2003 Munan oma perhe joutui pakenemaan näiden samojen syiden vuoksi. Nyt lähes 18 vuotta myöhemmin hän asuu edelleen samalla maan sisäisten pakolaisten leirillä. Muna kertoo, että uusia perheitä saapuu leirille päivittäin.  

”Leirillä asuvat lapset kohtaavat useita vaaroja ja haasteita, sillä elinolosuhteet ovat huonot ja perheillä ei ole esimerkiksi varaa puhtaaseen juomaveteen. Lasten koulutus keskeytyy, sillä perheet tarvitsevat lapsia huolehtimaan sisaruksistaan tai tekemään töitä”, Muna kertoo. 

”Lasten vastustuskyky on heikentynyt huonon hygienian sekä ruuan ja rokotteiden puutteen vuoksi. Tästä johtuen he ovat erityisen alttiita erilaisille sairauksille.”

Halu auttaa, kuten itsekin sai apua

Munalle työ perheiden terveydenhoitajana on kutsumus, jonka avulla hän haluaa antaa takaisin jotakin hyvää yhteisölle, joka aikoinaan auttoi ja tuki häntä itseään.  

”Minut valittiin kunnan terveydenhoitajaksi ja tein työtä 16 vuoden ajan. Kun Pelastakaa Lapset avasi äideille ja lapsille tarkoitetun terveydenhoitoklinikan, siirryin työskentelemään tänne ja sille tielle olen jäänyt.” 

Aliravitsemuksen ehkäisyä ja hoitoa ovelta ovelle

Muna käy päivittäin ovelta ovelle vierailemassa paikallisten perheiden luona. Hän hoitaa erityisesti alle 5-vuotiaita lapsia ja raskaana olevia sekä imettäviä naisia. 

Aliravitsemuksen hoito onnistuu sitä paremmin, mitä aiemmin lapsen kunto havaitaan ja apua pystytään tarjoamaan. Muna arvioi lasten terveyttä ja ohjaa heidät tarvittaessa jatkohoitoon. Hän myös opettaa perheille rokotusten, hyvän hygienian ja imetyksen tärkeydestä.  

“Muna todella välittää yhteisöstämme ja auttaa meitä paljon. Hän tulee luoksemme ja hoitaa lapsenlapsiani kotona, jottemme joudu kulkemaan pitkää matkaa terveydenhuollon pariin.”

3- ja 7-vuotiaiden lasten isoäiti Shuun
Tarinaan liittyvä kuva, jossa kolme ihmistä Somalian pakolaisleirillä.

Terveydenhoitoa ja elintärkeää ruoka-apua nälkäkriisistä kärsiville lapsille

Pelastakaa Lapset toimittaa nälkäkriisistä kärsiville lapsille elintärkeää apua, kuten

  • hoitoa aliravitsemukseen
  • ruokaa ja vettä
  • rokotuksia ja muuta terveydenhuoltoa
  • käteisapua

Työskentelemme kriisistä pahiten kärsivillä alueilla, jotta yksikään lapsi ei kuolisi ennalta ehkäistävissä oleviin syihin.

Maailmanlaajuisesti Pelastakaa Lasten humanitaarinen hätäapu tavoitti vuonna 2022 19,2 miljoonaa lasta.