Afganistanissa lähes kymmenen miljoonaa lasta on hätäavun tarpeessa – Pelastakaa Lapset vaatii kansainvälistä yhteisöä lisäämään rahoitusta nopeasti

Melkein puolet afganistanilaisista tarvitsee jonkinlaista humanitaarista apua konfliktin, köyhyyden ja koronaviruspandemian vuoksi. ”Olemme nyt kestämättömässä tilanteessa, jossa apua ei ole riittävästi ihmisten tarpeisiin nähden”, sanoo Pelastakaa Lasten maajohtaja Chris Nyamandi.

Runsaat 18 miljoonaa ihmistä, mukaan lukien 9,7 miljoonaa lasta, tarvitsee epätoivoisesti humanitaarista apua Afganistanissa, selviää tuoreista YK: tiedoista. Pelastakaa Lapset vaatii, että maan humanitaarista rahoitusta lisätään välittömästi.

Tilastojen mukaan lähes puolet maan koko väestöstä tarvitsee apua jossain muodossa. Vuosikymmeniä kestäneeseen konfliktiin ei ole näköpiirissä välitöntä loppua.

– Miljoonat ihmiset kärsivät joka päivä köyhyydestä ja konfliktista. Se on erityisen vaikeaa lapsille, joista monet eivät tiedä muusta kuin väkivallasta. YK:n viimeisimpien lukujen mukaan lähes 6 000 ihmistä, kolmannes heistä lapsia, kuoli tai vammautui tammi- ja syyskuun välisenä aikana viime vuonna, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin maajohtaja Chris Nyamandi.

Nyamandi muistuttaa, että konflikti aiheuttaa äärimmäisiä fyysisiä ja psykologisia haittoja ja ajaa sadat tuhannet ihmiset pakenemaan kodeistaan joka vuosi. Tänä vuonna väkivallan odotetaan kärjistävän humanitaarisia tarpeita. Tämä rajoittaa ihmisten mahdollisuuksia saada peruspalveluita ja apua.

– Koulut ovat nyt suljettuina kovien talviolosuhteiden sekä koronarajoitusten vuoksi, eivätkä ne avaudu ennen maaliskuuta. Koronapandemian vaikutukset pahentavat humanitaarista kriisiä, Nyamandi sanoo.

Koronaviruspandemialla on ollut katastrofaaliset vaikutukset miljooniin haavoittavassa asemassa oleviin perheisiin Afganistanissa. Viime vuonna Maailmanpankki arvioi, että pandemia on häirinnyt merkittävästi esimerkiksi elintärkeiden kotitaloustarvikkeiden maahantuontia, mikä taas on johtanut nopeaan inflaatioon.

Lisää varoja avustustyöhön

Avunantajat lupasivat marraskuussa järjestetyssä konferenssissa Afganistanille humanitaarista tukea, mutta rahoitus on yhä riittämätöntä. Se uhkaa pahentaa afganistanilaisten kärsimystä.

– Apu Afganistaniin on pudonnut hälyttävästi samaan aikaan, kun humanitaariset tarpeet ovat kasvaneet. Olemme nyt kestämättömässä tilanteessa, jossa apua ei ole riittävästi ihmisten tarpeisiin nähden, Nyamandi sanoo.

Pelastakaa Lapset vaatii ainakin 1,3 miljardia dollaria lisää humanitaariseen apuun afganistanilaisten auttamiseksi vuonna 2021. Ilman lisärahoitusta humanitaarisen yhteisön on vaikea tyydyttää kokonaisen lasten sukupolven lisääntyvät tarpeet.

Pelastakaa Lapset on ollut läsnä Afganistanissa vuodesta 1976. Järjestön toiminnan kautta varmistetaan muun muassa lasten ravitsemus, koulunkäynti sekä terveyspalvelujen saanti ja suojelu.

Auta konflikteista kärsiviä lapsia