80 prosenttia Afganistanin yläkouluikäisistä tytöistä ilman koulutusta kuukausi Talibanin koulutuskiellon jälkeen

Lähes 80 prosentilta tytöistä on evätty oikeus koulutukseen kuukausi sen jälkeen, kun Taliban laajensi yläkouluikäisten tyttöjen koulutuskieltoa Afganistanin maakunnissa. Yläkoulut ovat pysyneet tytöiltä suljettuina, kertoo Pelastakaa Lapset.

Pelastakaa Lasten, UNICEF:n ja niiden johtaman koulutusryhmittymän uusi analyysi kartoittaa Afganistanissa kouluun palanneita viimeisen kuukauden aikana. Raportin mukaan suurin osa toisen koulutusasteen ikäisistä tytöistä, noin 850 000 tyttöä 1,1 miljoonasta, ei käy koulussa.

– Tytöt olivat täysin murtuneita viime kuussa, kun he saapuivat kouluihin innoissaan uudesta lukuvuodesta, ja heitä käskettiinkin menemään kotiin. Pelastakaa Lasten haastattelemien tyttöjen mukaan he ovat masentuneita ja murheellisia, kun heiltä viedään heidän perusoikeutensa oppia, sanoo Pelastakaa Lasten Afganistanin ja Aasian alueen vt. johtaja Olivier Franchi.

– Koulutus on elinehto kaikille lapsille, mutta erityisesti tytöille. Ilman koulutusta tyttöihin kohdistuva väkivallan, hyväksikäytön ja esimerkiksi lapsiavioliiton riski kasvaa. Pelastakaa Lapset kehottaa Talibania sallimaan kaiken ikäisten tyttöjen palaamisen kouluun välittömästi. Tämä on tärkeää sekä Afganistanin tyttöjen että maan tulevaisuuden kannalta. Tyttöjen koulutusta rajoittavalle politiikalle ei ole mitään syytä tai oikeutusta, Franchi sanoo.

Suomi on monien muiden maiden tavoin jäädyttänyt Afganistanin opetussektorille kohdistuvia varoja Talibanin päätöksen vuoksi. Pelastakaa Lapset vetoaa Suomen hallitukseen, että koulutussektorille tarkoitetut varat käytettäisiin esimerkiksi järjestöjen kautta yhteisökoulutuksen laajentamiseen.

Parvana*, 14, Kabulin maakunnasta, on seitsemännellä luokalla. Hän ei ole päässyt kouluun, mutta on sen sijaan osallistunut Pelastakaa Lasten järjestämille opetustunneille paikallisessa yhteisössä.

– Tuntui kamalalta, kun veljeni meni kouluun enkä itse päässyt. Haluaisin vain käydä koulua, opiskella, tulla joksikin tulevaisuudessa ja tehdä perheeni ja tämän alueen ihmiset ylpeiksi, Parvana sanoo.

– Koulutus ei ole tärkeää vain tytöille, vaan kaikkien pitäisi saada opiskella. Yksikään lapsi ei synny jäämään kotiin. Olemme syntyneet työskentelemään ahkerasti, opiskelemaan ja saavuttamaan unelmamme, Parvana jatkaa.

On arvioitu, että tällä hetkellä lähes 8 miljoonaa kouluikäistä lasta tarvitsee tukea saadakseen koulutusta Afganistanissa. Kasvu on merkittävä vuoden 2021 2,6 miljoonaan verrattuna. Turvattomuus, köyhyys, kulttuuriperinteet, heikko infrastruktuuri, riittämättömät oppimateriaalit ja pätevien opettajien puute ovat edelleen esteitä lasten kouluun pääsylle.

Pelastakaa Lapset on järjestänyt yhteisöpohjaista koulutusta ja tarjonnut lapsille ja opettajille oppimateriaali- ja luokkahuonepaketteja varmistaakseen lasten pääsyn koulutukseen viimeisen kahdeksan kuukauden aikana. Järjestö on myös työskennellyt ylioppilastutkinnon suorittaneiden naisten kanssa tukeakseen heitä opiskelemaan opettajiksi ja läpäisemään yliopiston pääsykokeet.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta Afganistanin lapsia