Iloisia lapsia värikkäissä talvivaatteissa lumisateessa.

3+1 keinoa auttaa lapsia ja nuoria juuri nyt

Elämä heittää eteemme jatkuvasti uusia haasteita. Näissä myllerryksissä emme saa unohtaa kaikkein arvokkaimpia voimavarojamme – lapsia ja nuoria.

Jokainen meistä voi pienillä teoilla tehdä suuren vaikutuksen lasten ja nuorten elämään. Listasimme keinoja, joilla voit olla lasten ja nuorten tukena.

1.Kuuntele, keskustele, ole läsnä

Lapset tarvitsevat välittäviä aikuisia ympärilleen. Kuuntele, keskustele, halaa ja vietä aikaa lasten ja nuorten kanssa, sillä jokainen lapsi haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi. Puhuminen ja ajatuksien jakaminen usein jo helpottaa lapsen pahaa oloa.

Jos lapsi tai nuori ei halua puhua, älä pakota häntä siihen. Tärkeintä on olla läsnä eli tehdä lapsen kanssa yhdessä arkisia asioita, vaikka katsoa telkkaria, ulkoilla tai pelata lautapelejä. Yhdessä tekemisen myötä lapsi voi rohkaistua kertomaan, mikä hänen mieltään painaa.

Voit myös toimia lasten ja nuorten tukena Pelastakaa Lasten vapaaehtoisena:

Digivapaaehtoiset  antavat nuorille keskustelutukea etänä Suomen suurimman nettinuorisotalon, Netarin, palveluissa. 

Tukihenkilöt  tapaavat lasta tai nuorta 1–4 kertaa kuukaudessa mukavan yhdessäolon merkeissä.

2. Harrasta ja liiku lapsen kanssa

Lapset viettävät yhä enemmän aikaa ruutujen äärellä. Meidän aikuisten tehtävä on motivoida lapsia liikkumaan ja harrastamaan. Harrastukset ovat tärkeitä lapsen kehitykselle, itsetunnolle, ystävyyssuhteille ja terveydelle.

Parhaiten saat lapset ja nuoret liikkeelle näyttämällä itse esimerkkiä, joten älä rajoita vain lasten ruutuaikaa vaan myös omaasi. Lähde lapsen tai nuoren kanssa pulkkamäkeen, uimaan, luistelemaan tai kävelylle. Liikkumisen ei tarvitse olla hikijumppa, vaan tärkeää on vapaa-aika mielekkään tekemisen parissa.

Voit tukea lasten ja nuorten liikkumista ryhtymällä Pelastakaa Lasten sporttikummiksi. 

Sporttikummit ovat vapaaehtoisia aikuisia, jotka liikkuvat yhdessä heille nimetyn lapsen tai nuoren kanssa. 

3. Ole uupuneiden vanhempien tukena

Ruuhkavuodet ja elämän aallokot koettelevat vanhempia. Jokainen tarvitsee elämäänsä toisten ihmisten apua ja tukea, yksin ei tarvitse pärjätä. Tutkimusten pohjalta tiedetään, että suomalaiset vanhemmat ovat hyvin kuormittuneita, joten muista kuulostella läheistesi vointia ja kysyä välillä, voitko jotenkin auttaa.

Ota ystäviesi ja sukulaistesi lapsia hoitoon, sillä mikään ei ole niin jumalaista vanhemmalle kuin päästä edes välillä hengähtämään kiireiden keskellä. Lapselle taas kyläily voi olla kokemus, jonka hän muistaa vielä aikuisenakin.

Pelastakaa Lasten tukiperheenä voit auttaa lapsiperheitä, joilla ei ole omia tukiverkostoja

Tukiperheet ottavat lapsen kylään keskimäärin yhtenä viikonloppuna kuukaudessa. Tukiperheiden ansiosta vanhempi saa hetken levähtää ja koko perhe voi paremmin.

4. Lahjoita vähävaraisille lapsiperheille

Lahjoittamalla Pelastakaa Lasten joulukeräykseen autat vähävaraisia lapsiperheitä, ehkäiset syrjäytymistä ja tuet ahdistuneita nuoria. Vuonna 2022 tavoitimme lahjoittajien avulla lähes 60 000 lasta Suomessa.

Lahjoittajien tuella jaamme vähävaraisille lapsiperheille ruoka-apua, harrastustukea ja oppimateriaalitukea. Lisäksi tarjoamme lapsille tukihenkilöitä, tukiperheitä ja keskustelutukea verkossa. 

Nämä vinkit antoi Pelastakaa Lasten ylilääkäri Kirsi Kettunen.