Ilmastokriisi

Tyttö veneessä kerää pihdeillä roskia vedestä.

Ilmastokriisi on lapsen oikeuksien kriisi

Nykypäivän lapset ovat syntyneet ilmastokriisin keskelle. Lapset kohtaa yhä äärimmäisempiä sääilmiöitä jatkuvasti epätasa-arvoistuvassa maailmassa, missä ilmastokriisi pahentaa muita olemassaolevia kriisejä, kuten konflikteja ja ruokapulaa. Lämpöaallot, kuivat kaudet ja tulvat tuhoavat viljelyksiä, karjaa ja elinkeinoja. Ympäristöjen muuttuessa elinkelvottomiksi ja tilanteiden epätoivoisemmiksi lapset joutuvat jättämään kotinsa ja asuinseutunsa, etsimään töitä, menemään naimisiin ja taistelemaan sodissa.

Lapset ja nuoret ympäri maailman näyttävät tietä ilmastokriisin torjumisessa. On aika kuunnella heitä ja toimia heidän esimerkkinsä mukaisesti.

”Ilmasto on muuttunut, ja vanhempamme ovat riippuvaisia maanviljelyksestä. Sadetta ei tule silloin, kun pitäisi. Sadetta tulee sekä kuivan kauden että sadekauden aikana.”

Kpemeh*, Sierra Leone

Kriisi numeroina

183 miljoonaa
lasta kohtaa ilmastonmuutoksen, köyhyyden ja konfliktin kolmoisuhan.
9 miljoonaa
tyttöä vuodessa on ilmastokriisin vuoksi vaarassa joutua alaikäisenä naimisiin.
1,2 miljardia
lasta elää alueella, jossa tulvien ja kuivuuden riski on kohonnut.

”Näemme, kuinka lämpötilat nousevat, tulvat lisääntyvät ja meri lämpenee. Kaikki ihmiset eivät ole taloudellisesti samassa tilanteessa. Kaikilla ei ole turvallisen kodin etuoikeutta.”

13-vuotias poika, Gaza

Autamme kriisin torjunnassa ja siihen sopeutumisessa

Pelastakaa Lapset toimii 116 maassa yhteistyössä paikallisten kumppaneiden kanssa, mahdollistaen elintärkeiden ravitsemusohjelmien ja pitkäaikaisen toimeentulon tukemisen globaalilla tasolla. Maailman johtavana lasten oikeuksien organisaationa käsittelemme ilmastonmuutosta kaikessa toiminnassamme. Reagoimme nopeasti ilmastonmuutokseen liittyviin kriiseihin ja edistämme maailmanlaajuista kestävyyttä.

Tuemme viljelijäperheitä kestävään ruoantuotantoon ilmastonkriisin keskellä. Tarjoamme käteisavustuksia, jotta perheet voivat ostaa ruokaa ja muita tarvikkeita ja autamme heitä rakentamaan perusturvaverkkoja välttääkseen epätoivoisia toimenpiteitä, kuten lasten koulusta vetämistä tai tyttäriensä pakottamista avioliittoon. Tarjoamme yhteisöille työkaluja, joiden avulla ne voivat kehittää vastustuskykyään tuleviin ilmastohätätilanteisiin, kuten hirmumyrskyihin tai kuivuuksiin.

Ilmastokriisin keskelle syntyneet
Raportti

Ilmastokriisin keskelle syntyneet

Ilmastokriisi muuttaa maailmaa peruuttamattomasti. Vaikka ylemmän keskitulotason ja korkean tulotason maat ovat vastuussa kriisistä, matala- ja keskituloisten maiden lapset kärsivät eniten sen aiheuttamista menetyksistä.

Raportteja englanniksi

Lue seuraavaksi

Uutiset 21.12.2023

Vuosi 2023: Lähes 16 000 lasta ajautui nälkään päivittäin pahiten ruokaturvattomuudesta kärsivissä maissa

Pelastakaa Lasten uuden arvion mukaan noin kuusi miljoonaa lasta ajautui kuluvan vuoden aikana nälkään kymmenessä maassa, jossa ruokakriisi on pahentunut. Määrä on lähes kolmanneksen suurempi kuin viime vuonna. Vuoden alusta lähtien 5,8 miljoonaa lasta – eli noin 16 000 lasta päivässä – ajautui krooniseen nälkään kymmenessä maassa. Ruokaturvaa koskevien seurantatietojen mukaan nälkää kokevia lapsia on…

Kaksi tyttöä seisoo kujalla.
Blogit 27.11.2023

Ilmastokriisi on lapsen oikeuksien kriisi

Maailman johtajat kokoontuvat tällä viikolla Dubaihin YK:n ilmastokokoukseen ratkomaan ilmastokriisiä, joka on myös lapsen oikeuksien kriisi. Ilmastokriisi vaarantaa lasten oikeuden elämään, terveyteen, koulutukseen ja osallisuuteen. Sen ratkaiseminen on poliittinen kysymys, joka vaatii rohkeita ja vastuullisia päätöksiä niin valtioilta kuin yrityksiltä.

Uutiset 20.11.2023

Pelastakaa Lasten selvitys: Tänä vuonna ainakin 17,6 miljoonaa lasta kärsii nälästä jo syntyessään

Keskimäärin 33 lasta syntyy joka minuutti tänä vuonna aliravittuna. Määrä on kasvanut 22 prosenttia kymmenessä vuodessa. Suunta voidaan kääntää, mutta se vaatii toimia, sanoo Pelastakaa Lapset.