Hae tukiperhettä

Ehkäisevä tukiperhetoiminta varhaisen tuen tarpeeseen

Ehkäisevää tukiperhettä voi hakea esimerkiksi tilanteessa, jossa tukiverkosto on pieni ja vanhempi kaipaa tukea omaan jaksamiseensa. Toiminnan avulla lapsi saa lisää turvallisia aikuisia ja mukavaa tekemistä.

Ehkäisevää tukiperhetoimintaa tarjotaan niille lapsille ja perheille, joilla ei ole sosiaalihuollon tai lastensuojelun asiakkuutta. 

Toiminta on perheelle maksutonta ja tukiperhettä voi hakea suoraan Pelastakaa Lasten aluetoimistosta. Toimintaa ei valitettavasti ole tarjolla kaikissa kunnissa.

Ehkäisevässä tukiperhetoiminnassa lapsi voi vierailla tukiperheessä kerran kuussa tai joustavasti tarpeen mukaan. Tavoitteena on pitkäkestoinen ihmissuhde.

Tavoitteena on etsiä lapselle sopiva tukiperhe, mikä vaikuttaa siihen, että tukiperhettä joutuu usein odottamaan. Myös perheen tuttava voi toimia tukiperheenä. Heidät valmennetaan Pelastakaa Lasten vapaaehtoiseksi tukiperheeksi.

Näin haet ehkäisevän toiminnan tukiperhettä

1. Ehkäisevää tukiperhetoimintaa toteutetaan seuraavien kuntien alueella:  Jyväskylä, Jämsä, Kangasala, Kauniainen, Kirkkonummi, Lempäälä,  Muurame, Oulu,  Pirkkala, Pälkäne, Tampere,  Valkeakoski,  Vantaa ja Siun sote alue.

2. Jos toimintaa ei toteuteta kunnassasi, ota yhteyttä oman kuntasi varhaiseen tukeen, perhekeskukseen tai lapsiperheiden palvelutarpeen arviointiin.

3. Mikäli kunnassasi toteutetaan ehkäisevää tukiperhetoimintaa, tulosta hakemus tästä ja lähetä se oman alueesi aluetoimistoon. Voit myös pyytää hakemuksen jättämällä yhteystietosi alla olevaan lomakkeeseen. Täytä jokaisesta lapsesta oma hakemus.

4. Ennen hakemuksen jättämistä tutustu tietosuojaselosteeseen.

5. Hakemuksen saapumisen jälkeen saat tiedon hakemuksen saapumisesta.

6. Pelastakaa Lasten sosiaalityöntekijä on yhteydessä perheeseesi ja sopii tutustumisesta.

7.Voit tutustua lapsesi kanssa toimintaan Saan osallistua ja vaikuttaa- työkirjan avulla

Haluan lisätietoa siitä, kuinka voin hakea lapselleni/lapsilleni ehkäisevää tukiperhettä

Kun täytät tietosi alle, saat postissa hakemuslomakkeen ja lisätietoja tukiperhetoiminnasta.

    Voit tarkistaa, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu lomakkeen alla olevasta linkistä.

Lomakkeen täyttämällä hyväksyn, että tietojani kerätään ja käsitellään tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.

Tarkista täältä, mihin aluetoimistoon kuntasi kuuluu.

Vanhempien kokemuksia tukiperheestä

”Saamamme tukiperhe oli juuri kuin räätälöity meitä varten. Kaikkein positiivisinta oli se, että lasten vierailut tukiperheessä voitiin sopia useiksi kuukausiksi etukäteen. Tämä oli hyvä apu omaan elämänhallintaan ja tavallaan myös pakotti tekemään itselle tulevaisuudensuunnitelmia.”

”Sitä ei voi sanoin kuvailla, kuinka tukiperhe on näinä vuosina ollut tukemassa niin hyvässä kuin huonoissa asioissa. Lapsi kokee oikeasti tulleensa välitetyksi, pidetyksi ja rakastetuksi. Meille toiminta on ollut todella tarpeen ja olemme saaneet siitä suuren avun!”

”Käyn tukiperheessä, koska äiti tarvitsee omaa aikaa ja tukiperheessä on kivaa”

Syynä tukiperheen hakemiseen voi olla esimerkiksi yksinhuoltajuus, vanhemman tarve omalle ajalle, perhettä kannattelevien sosiaalisten suhteiden tarve tai vaikea elämäntilanne. Tukiperhettä voi hakea kaikenikäisille lapsille yksivuotiaasta alkaen. Pienten lasten kanssa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että lapsi voi tutustua rauhassa tukiperheeseen. Tutustumisvaiheessa lapsi käy tukiperheessä tavallista lyhyempiä aikoja.