Näin autamme lapsia Ukrainan kriisissä

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien. Tällä hetkellä autamme kriisistä kärsiviä lapsia ja perheitä Ukrainassa ja lähimaissa, kuten Romaniassa, Liettuassa ja Puolassa. Esimerkiksi Romaniassa olemme läsnä rajanylityspaikoilla sekä vastaanottokeskuksissa. Näin autamme lapsia:

Jaamme hätäapua lapsiperheille

Pelastakaa Lapset toimittaa lapsille ja perheille hätäapua, kuten ruokaa, puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita. Lahjoittajien avulla toimitamme perheille myös vaatteita, peittoja ja lämmittimiä, jotta he selviävät talvesta. Hätäapua toimitetaan sekä Ukrainassa oleville perheille että naapurimaihin paenneille perheille.

Kuvassa Pelastakaa Lasten työntekijät pakkaavat Ukrainaan lähetettävää ruoka-apua autoon Romaniassa.
Pelastakaa Lasten työntekijät pakkaavat ruokaa lähetettäväksi Romaniasta Ukrainaan. Kuva: Pelastakaa Lapset

Lisäksi jaamme perheille ruokalahjakortteja ja käteisapua, jotta he voivat hankkia lapsilleen ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Käteisavulla kotoaan paenneet perheet voivat myös maksaa tilapäismajoituksen vuokran ja lämmityksen.

Kuvassa on kolme lasta Pelastakaa Lasten teltan edessä käsissään hedelmiä ja muita ruoka-tarvikkeita.
Pelastakaa Lapset jakaa ruokaa ja tarvikkeita pakoreittien varsilla. Kuva: Dan Stewart / Pelastakaa Lapset

Huolehdimme lasten terveydestä

Pelastakaa Lapset tukee perusterveydenhuoltoa Ukrainassa, jotta lapset pääsevät kriisinkin keskellä terveydenhoidon piiriin. Toimitamme hoito- ja lääketarvikkeita sairaaloihin ja terveysklinikoille. Lisäksi koulutamme terveydenhuollon henkilöstöä sekä vastasyntyneiden ja pienten lasten huoltajia lasten terveydestä.

Mahdollistamme kouluun pääsyn

Lasten on tärkeää jatkaa koulunkäyntiään tai muita opintojaan kriisistä huolimatta. Koululla on iso vaikutus lasten mielenterveyteen, sillä se tuo heidän elämäänsä vakautta, rutiineja ja sosiaalisia kontakteja.

Edistämme lasten pääsyä turvalliseen, osallistavaan ja laadukkaaseen koulutukseen. Ylläpidämme digitaalisia oppimiskeskuksia, joissa lapset voivat jatkaa opintojaan etänä, jos heidän ei ole mahdollista osallistua lähiopetukseen.

Kunnostamme tuhoutuneita ja vaurioituneita kouluja sekä päiväkoteja Ukrainassa. Kunnostamme myös niiden väestönsuojia, jotta vanhemmat uskaltavat lähettää lapsensa kouluun tietäen, että siellä on lapsille turvallinen paikka ilmaiskujen varalle. Lisäksi jaamme koulutarvikkeita lapsille sekä opetusvälineitä opettajille.

Kaksi lasta pöydän ääressä. Toinen leikkii helmitaululla, toinen Barbie-nukella.
Ukrainasta paenneet lapset leikkivät Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa Romanian vastaanottokeskuksessa. Kuva: Dan Stewart / Pelastakaa Lapset

Järjestämme lapsille psykososiaalista tukea

Konflikti vaikuttaa lasten mielenterveyteen. He saattavat nähdä väkivaltaa, haavoittua, kokea pommituksia sekä joutua pakenemaan kodeistaan.

Järjestämme lapsille psykososiaalista tukea Ukrainassa ja lähialueen maissa, jotta he voivat toipua traumaattisista kokemuksistaan. Lisäksi koulutamme opettajia, psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja järjestöjen työntekijöitä, jotta he pystyvät tukemaan lapsia.

Pelastakaa Lapsilla on myös lapsiystävällisiä tiloja Ukrainassa ja sen lähimaissa. Niissä lapset saavat leikkiä, oppia ja tavata ystäviään turvallisten aikuisten ohjauksessa ja unohtaa hetkeksi sodan kauhut.

Suojelua lapsille

Koulutamme avustustyöntekijöitä, yhteisöjen vapaaehtoisia sekä viranomaisia vahvistamaan lasten suojelua kriisitilanteessa.

Konfliktin ja pakomatkan aikana osa lapsista joutuu eroon vanhemmistaan ja perheenjäsenistään, sillä tilanne on usein kaoottinen. Osa lapsista taas joutuu ylittämään rajan yksin, kun vanhempien on jäätävä kotimaahan. Pidämme huolta lapsista, jotka ovat joutuneet eroon huoltajistaan, ja autamme perheet takaisin yhteen.

Auta Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia

Ukrainan kriisistä kärsivät lapset tarvitsevat apuasi – lahjoita ja auta heitä jo tänään!

Lahjoita nyt