Näin autamme Ukrainan lapsia

Päivitetty 9.2.2024

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014 lähtien.  Kun sota eskaloitui, pystyimme nopeasti laajentamaan toimintaamme. 

Viimeisen kahden vuoden aikana olemme auttaneet yli 2 miljoonaa ihmistä Ukrainassa ja sen lähimaissa, johon perheet ovat paenneet. 

Näin autamme lahjoittajien tuella Ukrainan lapsia: 

1. Jaamme hätäapua

Pelastakaa Lapset toimittaa lapsille ja perheille hätäapua, kuten ruokaa, puhdasta vettä ja hygieniatarvikkeita. Lahjoittajien avulla toimitamme perheille myös muun muassa vaatteita, peittoja ja lämmittimiä, jotta he selviävät talvesta.

Kuvassa Pelastakaa Lasten työntekijät pakkaavat Ukrainaan lähetettävää ruoka-apua autoon Romaniassa.
Pelastakaa Lasten työntekijät pakkaavat ruokaa lähetettäväksi Romaniasta Ukrainaan. Kuva: Pelastakaa Lapset

2. Kunnostamme kouluja ja pommisuojia

Lähes 4000 päiväkotia ja koulua on tuhoutunut Ukrainassa sodan alkamisen jälkeen. 40 prosenttia lapsista ei voi käydä normaalisti koulua, koska koulussa ei ole turvallista pommisuojaa. 

Lahjoittajien avulla kunnostamme vaurioituneita kouluja sekä päiväkoteja Ukrainassa. Kunnostamme ja varustamme myös niiden pommisuojia, jotta lapsilla on turvallinen paikka ilmaiskujen varalle.

Lisäksi jaamme koulutarvikkeita lapsille ja opetusvälineitä opettajille. Tarjoamme myös etäopetusta lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua lähiopetukseen juuri nyt. 

3. Tarjoamme lapsille psykososiaalista tukea

Lahjoittajien avulla tarjoamme Ukrainan lapsille psykososiaalista tukea, jotta he voivat toipua traumaattisista kokemuksistaan.  

Pelastakaa Lapsilla on myös lapsiystävällisiä tiloja Ukrainassa ja sen lähimaissa. Niissä lapset saavat leikkiä, oppia ja tavata ystäviään turvallisten aikuisten ohjauksessa ja unohtaa hetkeksi sodan kauhut. 

Kaksi lasta pöydän ääressä. Toinen leikkii helmitaululla, toinen Barbie-nukella.
Ukrainasta paenneet lapset leikkivät Pelastakaa Lasten lapsiystävällisessä tilassa Romanian vastaanottokeskuksessa. Kuva: Dan Stewart / Pelastakaa Lapset

4. Jaamme käteisapua perheille

Lahjoittajien avulla jaamme perheille käteisapua. Käteisavulla perheet voivat ostaa lapsilleen juuri niitä asioita, joita he tarvitsevat eniten, kuten ruokaa, vaatteita ja lääkkeitä. Perhe voi myös esimerkiksi kunnostaa pommituksissa vaurioituneen kotinsa tai maksaa tilapäismajoituksen vuokran.  

5. Huolehdimme lasten terveydestä

Pelastakaa Lapset tukee perusterveydenhuoltoa Ukrainassa, jotta lapset saavat sodankin keskellä hoitoa. Toimitamme hoito- ja lääketarvikkeita sairaaloihin ja terveysklinikoille. Lisäksi avustamme vaurioituneiden sairaaloiden kunnostamisessa. 

Auta Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia

Ukrainan lapset tarvitsevat apuasi – lahjoita ja auta heitä jo tänään!

Lahjoita nyt