Lapsi vaaleanpunaisessa takissa seisoo lumisateessa.

Yhä useammalle lapselle apua – Pelastakaa Lasten joulukeräys ylsi ennätyslukemiin

Suomalaiset lahjoittivat Pelastakaa Lasten Anna lahjaksi tulevaisuus -joulukeräykseen ennätyssumman koko maata pitkään koetelleesta heikosta taloustilanteesta huolimatta. Yritykset ja yksityishenkilöt lahjoittivat 3,3 miljoonaa euroa auttaakseen kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria.

Yksityishenkilöt ja yritykset lahjoittivat joulunaikaan yhteensä 3,3 miljoonaa euroa kaikkein eriarvoisimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten auttamiseen. Valtaosa lahjoituksista tehtiin kotimaan pienituloisten perheiden ja syrjäytymisvaarassa olevien lasten auttamiseksi.

Kotimaan lasten lisäksi joululahjoituksin muistettiin myös humanitaarista apua tarvitsevia lapsia erityisesti Ukrainassa ja Gazassa. Joulukampanjan myötä runsaslukuinen joukko ihmisiä liittyi lasten pitkäjänteiseksi tueksi kuukausilahjoittajana.

”On sydäntä lämmittävää nähdä, kuinka haastavien aikojen äärellä ihmisten hyvä tahto kasvaa. Ihmiset ja yritykset osoittivat tänä jouluna entistä vahvemmin välittävänsä kaikkein heikoimmassa asemassa olevista lapsista niin täällä kotimaassa kuin maailmalla. Olemme äärimmäisen kiitollisia jokaiselle lahjoittajalle”, kiittää Pelastakaa Lapset ry:n viestintä- ja varainhankintajohtaja Sanna Kuusisto.

Suomessa elää tällä hetkellä yli 120 000 lasta pienituloisessa perheessä ja määrän pelätään kasvavan jopa 17 000 lapsella. Pitkään jatkunut heikko taloustilanne näkyy lapsiperheiden arjessa hälyttävällä tavalla. Pelastakaa Lasten Lapsen ääni 2023 -kyselyssä 14 % pienituloisten perheiden lapsista sanoi perheen kärsivän ruoanpuutteesta, kun edellisenä vuonna luku oli 7,5 %.

Perheen taloudelliset vaikeudet vaikuttavat negatiivisesti myös lasten ja nuorten vapaa-aikaan ja mielenterveyteen. Lapsen ääni 2023 -kyselyn mukaan 30 % pienituloisten perheiden lapsista on joutunut lopettamaan harrastuksen. 64 % pienituloisten perheiden lapsista kertoi mielenterveytensä olevan huono ja 87 % kantoi huolta perheen toimeentulosta.

Pelastakaa Lapset on nähnyt lapsiperheiden kasvaneen avuntarpeen pitkin vuotta valtakunnallisessa työssään ja toteaa avun tarpeen jatkuvan laajamittaisena tänäkin vuonna. Yritysten ja yksityishenkilöiden tekemillä lahjoituksilla on keskeinen merkitys järjestön laajamittaisen työn jatkumisessa.

”Joululahjoituksilla on valtaisa merkitys työssämme kotimaan lasten ja lapsiperheiden hyväksi. Lahjoitusten avulla voimme tarjoa lapsille ja perheille juuri sitä apua, mitä he elämäntilanteessaan eniten tarvitsevat. Joululahjoitusten turvin jatkamme muun muassa ruokalahjakorttien ja harrastustuen jakamista, tarjoamme matalan kynnyksen keskustelutukea Netari-verkkonuorisotalossa ja tarjoamme perheiden tueksi sporttikummeja, lomakoteja, kummikoteja ja tukihenkilöitä”, kertoo Riitta Hyytinen, Pelastakaa Lapset ry:n kotimaan ohjelman johtaja.