Miten puhua lapselle sodasta?

Maailman murheet voivat askarruttaa ja painaa lasten mieltä. Lapset saattavat esittää paljon kysymyksiä mediassa näkyvistä sotauutisista, mutta miten puhua lapselle sodasta?

Sota ei ole helppo keskustelunaihe lasten kanssa. Jos kaipaat ohjeita miten tukea lasta ja hänen hyvinvointiaan sotauutisten keskellä, lue vinkkimme:

1. Anna aikaasi ja kuuntele

Anna lapselle tilaa puhua silloin, kun hän haluaa – myös silloin, kun sinulla on muuta kesken. Rohkaise häntä kertomaan, mitä hän tietää tai tuntee. Kannusta esittämään kysymyksiä.

2. Räätälöi keskustelu lapselle sopivaksi

Vanhemmat lapset tarvitsevat enemmän yksityiskohtia, kun taas nuoremmat voivat olla tyytyväisiä ymmärtäessään, että joskus maat taistelevat. Pysy ajan tasalla ja rauhallisena sekä vastaa lapsen kysymyksiin rehellisesti.

Aloita yksinkertaisista tiedoista, sillä liialliset yksityiskohdat saattavat häkellyttää lasta ja aiheuttaa ahdistusta.

3. Vahvista lapsen tunteet

On tärkeää, että lapsi kokee saavansa tukea keskustelussa. Ajatuksia ei tulisi tuomita eikä huolia sivuuttaa. Avoin ja rehellinen keskustelu huolestuttavista asioista helpottaa lapsen oloa.

4. Rauhoita lasta tai nuorta

Muistuta lasta siitä, että hänen ei tarvitse ratkaista näitä ongelmia. Aikuiset ympäri maailmaa tekevät kovasti töitä tilanteen korjaamiseksi.

Lapsen ei tarvitse tuntea syyllisyyttä leikkiessään, nähdessään ystäviään ja tehdessään asioita, jotka tekevät hänet onnelliseksi.

5. Kerro käytännöllinen tapa auttaa

Kerro lapselle, että jokainen voi auttaa omalla tavallaan. Esimerkiksi askartelun ja piirtämisen kautta voi kuvata, mitä rauha merkitsee. Tukea voi tarjota hätäapua toimittaville järjestöille pienilläkin summilla. Päättäjille voi kirjoittaa kirjeen rauhan puolesta.

Näin voimattomuuden tunteen sijasta lapsi saa mahdollisuuden olla mukana vaikuttamassa.