Lastenkoti Suvilinan risteilyllä pelataan bingoa

Veetin tarina: Lastenkodista eväät itsenäiseen elämään

Suvilinnan lastenkoti sai syyskuun alussa 2019 uuden asukkaan, kun 14-vuotias Veeti* saapui taloon. Veetin elämä muuttui merkittävästi, ja hän aloitti matkansa kohti itsenäistymistä uudessa ympäristössä. Suvilinnassa Veeti kohtasi uusia haasteita, mutta myös iloa ja onnistumisia.

Neljä vuotta Suvilinnassa

Suvilinnassa vietettyihin reiluun neljään vuoteen on mahtunut monenlaisia hetkiä. Veeti piti yhteyttä vanhempiinsa ja sisaruksiinsa, mutta ei viettänyt viikonloppuja tai juhlapäiviä heidän luonaan. Lastenkodin ohjaajat ja toimintaterapeutti muodostivat tärkeän tukiverkoston Veetille. Heidän ansiostaan Veeti sai tarvitsemaansa tukea niin arjessa kuin vaikeampinakin hetkinä.

Parhaat muistot: yhteiset matkat ja pelit

Veeti muistelee erityisellä innolla kaikkia yhteisiä retkiä ja matkoja, joita järjestettiin. Aluksi reissuihin lähteminen ei aina innostanut, mutta jälkikäteen Veeti totesi: ”Tulee tehtyä juttuja, kun on kiva porukka.” Hän toivookin, että ohjaajat jatkossa järjestäisivät vielä enemmän aktiviteetteja ja rohkaisivat lapsia lähtemään mukaan, sillä ”ei kukaan yksin mene eikä lähde minnekään.”

Yksi Veetin parhaista muistoista Suvilinnasta on lasersota ja muut pelit, joissa lapset ja aikuiset kilpailivat joukkueina. Nämä hetket olivat täynnä hyvää fiilistä ja yhteishenkeä, ja niistä Veeti muistelee erityisesti yksikön johtajan osallistumista peleihin.

Itsenäistyminen

Marraskuussa 2023, Veetin täytettyä 18 vuotta, hän muutti omaan asuntoonsa. Muutto sujui hyvin Suvilinnan tarjoaman avun ansiosta, ja Veeti sai tukea niin muutossa kuin tavaroiden hankinnassakin. Tämän jälkeenkin Veeti on palannut Suvilinnaan muutaman kerran yökylään ja osallistunut muun muassa lastenkodin yhteiselle laivareissulle, jossa hän nautti erityisesti seisovan pöydän antimista ja tutusta seurasta.

Rakentavaa palautetta

Vaikka Veeti muistelee monia asioita Suvilinnasta lämmöllä, hän ei epäröi antaa myös rakentavaa palautetta. Veeti huomauttaa mm. lasten liiallisesta suojelusta erityisesti rahankäytön suhteen.

”Lapsen pitää antaa tehdä virheostoksia, jotta oppii seuraukset”, Veeti sanoo.

Lastenkodissa on turvallista opetella rahan käyttöä, koska perustarpeista huolehditaan, vaikka rahankäytössä epäonnistuisikin.

Mukavaa olla jonkun mielessä

Veeti korostaa myös, kuinka tärkeää on kysyä lapsilta, mitä heille kuuluu. Vaikka aina ei huvita vastata, on mukava tietää olevansa jonkun mielessä. Päihteistäkin pitää puhua ikätasoisesti ja kuunnella nuoren ajatuksia, jotta ohjaajat saisivat uusia näkökulmia.

Mitä Veetille kuuluu nyt?

Suvilinnasta Veeti on saanut hyvät eväät elämään, joiden avulla hän on päässyt itsenäisen elämän alkuun. Veeti on kotiutunut uuteen kotiinsa hyvin ja päässyt opiskelemaan mieleistään alaa. Kokkiopinnot on nyt heitetty hetkeksi mielestä ja ajatuksissa pyörii hyvin ansaittu kesäloma ja kaverit.


*tarinassa henkilön nimi muutettu