Vain elämää -tähdet pöydän ympärillä. Vain elämää Pelastakaa Lapset -erikoisjakso perjantaina 24.11. klo 20 Nelosella.

Vain elämää tulee taas

Perjantaina 24.11. nähtävässä Vain elämää -jaksossa artistit muistelevat omaa lapsuuttaan. Lisäksi jokainen paljastaa omasta tuotannostaan erityisen rakkaan kappaleen. Kuka pöydän ääressä istuvista artisteista sen esittää ja minkälaisena versiona – se on yllätys! 

Tänä vuonna Vain elämää -kaudella ovat mukana Anna Puu, Ellinoora, Robin Packalen, Virve Rosti, Janna, CMX-yhtyeen A.W. Yrjänä, Kotiteollisuuden Jouni Hynynen ja Gasellit-yhtyeen Hätä-Miikka. Katso jakso perjantaina klo 20 Neloselta ja näe, mikä merkitys avulla on kotimaan lapsille.  

Kuva: Petri Aho / Nelonen

Tärkeää asiaa hyvän musiikin säestämänä 

Pelastakaa Lapset Vain elämää -erikoisjaksossa on luvassa tunteellisia hetkiä ja huikeita musiikkiesityksiä.  

”Tämä on sarja, josta kannattaa katsoa kaikki jaksot, koska siinä kerrotaan tarinoita, jotka menevät jaksojen ylitse. Meillä on hyvät biisit myös tässä jaksossa ja sen lisäksi se tarjoaa mahdollisuuden auttaa”, kertoo A. W. Yrjänä.    

Musiikilta sopii myös muiden artistien mukaan odottaa paljon. Onhan tässä vaiheessa kautta jo totuttu Vain elämää -menoon.  

”Ehdoton syy katsoa tämä jakso on, että tässä on tekijänä sellainen pieni vapautuneisuus näiden biisien kanssa, kun on jo tehnyt ensimmäisen satsin Vain elämää kappaleita”, maalailee Hätä-Miikka.  

”Jaksossa ollaan tärkeän asian äärellä ja kuullaan ihan uusia versioita kappaleista”, tunnelmoi Anna Puu. 

”Ero, sairastuminen tai työttömyys voi aiheuttaa sen, että palapeli hajoaa ja pitää miettiä, että saako ruokaa perheelle. Se voi tapahtua oikeastaan kelle vaan.”  

A. W. Yrjänä

Lapsi ei voi päättää elämänsä olosuhteista 

Perjantaina 24.11. nähtävässä jaksossa artistit muistelevat omaa lapsuuttaan ja pohtivat lapsuuden haasteita.  

”Lapsi ei voi päättää, minkälaisissa olosuhteissa hän elää ja kasvaa”, A. W. Yrjänä huomauttaa.  

”Ero, sairastuminen tai työttömyys voi aiheuttaa sen, että palapeli hajoaa ja pitää miettiä, että saako ruokaa perheelle. Se voi tapahtua oikeastaan kelle vaan.”    

Artistien tarinoiden lisäksi myös lapset saavat äänensä kuuluviin. Jaksossa kuullaan, minkälaisten haasteiden parissa lapset kamppailevat tämän päivän Suomessa.  

Artistien mukaan jokaisen ajatusmaailma kaipaa välillä jakson tarinoiden herättelyä.  

”Musta tuntuu, että me eletään välillä niin omissa kuplissamme, että sitä kuplaa pitää välillä tökkiä, jotta muistaa, kuinka hyvin itsellä menee, ja että kaikilla ei ole sama tilanne”, kiteyttää Ellinoora. 

Kuva: Petri Aho / Nelonen

Apua tarvitaan 

Jopa 12 % lapsista Suomessa elää pienituloisessa perheessä ja määrän pelätään kasvavan. Lapsen ääni 2023 -kyselyyn vastanneet pienituloisten perheiden lapset kertovat vaikeuksista kaikilla elämänaloilla. 30 % pienituloisten perheiden lapsista kertoi joutuneensa lopettamaan maksullisen harrastuksen sen kustannusten takia ja jopa 14 % kertoi, että kotona ei ole aina tarpeeksi ruokaa.  

Pelastakaa Lapset tukee vähävaraisia ja syrjäytymisvaarassa olevia lapsia ja perheitä kotimaassa. Jaamme muun muassa harrastustukea, oppimateriaatukea ja ruoka-apua paikallisyhdistysten ja vapaaehtoisten tuella. 

”Kustannukset ovat nousseet ja lapsiperheet ovat suuressa pulassa kun rahaa ei riitä edes ruokaan. Aina joutuu jotain muuta ostoa siirtämään, vaikka omia lääkkeitä, että saisi lapsille ruokaa”, paikallisyhdistyksemme edustaja kuvailee ruoka-avun jakamista.   

”On niin tarpeellinen tuki ja apu, että vaikea sanoin edes kuvata. Perheet ovat hädissään hintojen nousun takia.” 

Kauttamme lapset ja nuoret saavat lisäksi arvokkaita tukiverkkoja koulutetuilta vapaaehtoisilta vaikeisiin elämäntilanteisiin. Netissä on tarjolla keskusteluapua Suomen suurimmassa nettinuorisotalossa Netarissa

”Lasten hyvinvointiin pitäis satsata kaikki mitä irtoo.”   

Jouni Hynynen

Entä mitä mieltä ovat Vain elämää -artistit? Miksi kannattaa auttaa? 

”On huolestuttavaa, kuinka paha olo monella nuorella on. Jos miettii mitä voi tehdä, niin silloin kannattaa lahjoittaa, jos vaan pystyy”, sanoo Ellinoora. 

”Mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsia autetaan, sitä suurempi se vaikutus on myöhempään elämään”, komppaa Vicky Rosti.    

”Auttamisessa on sellainen sivuvaikutus, että siitä tulee itellekin hyvä mieli”, arvio puolestaan Robin.   

Jouni Hynyselle asia on yksinkertainen: 

”Lasten hyvinvointiin pitäis satsata kaikki mitä irtoo.”   

Kuva: Petri Aho / Nelonen

Yllätysten ilta 

Vain elämää -kauden aikana on ehditty kuulla jo iso liuta upeita versiota artistien kappaleista. Illan aikana artistit paljastavat omasta tuotannostaan erityisen rakkaan kappaleen. Kuka pöydän ääressä istuvista artisteista sen esittää ja minkälaisena versiona – se on yllätys! 

”Elefantin paino on hyvä muistutus siitä, että meillä kaikilla on omat näkymättömät reput, joita me kannetaan”, Ellinoora paljastaa.  

”Olisi ihan mielenkiintoista kuulla se jonkun herroista vetämänä. Tai ehkä Virven suusta. Virve veti minun päivänäni laulun, jonka olen kirjoittanut 24-vuotiaana. Oli jännä, kun se teksti tuli ihmisen suusta, joka on ollut alalla kauemmin kuin itse olen ollut olemassa.” 

Ketä muut artistit arvaavat oman kappaleensa esittäjiksi? 

”Se voisi ehkä olla Ellinoora. Enkä osaa sanoa siihen oikein mitään syytä. Mutta mulla on semmoinen viba”, heittä Robin. 

”Oletan sen olevan joku, jolla on lapsi. Haluaisin kuulla, kun Jouni laulaa sen, mutta epäilen sitä”, arvioi puolestaan Anna. 

Kuka lopulta laulaa ja mitä? Käännä Neloselle 24.11. klo 20.00, niin näet! 


Katso jakson traileri

Jakso on katsottavina myös Ruudussa!  

Uusinnat Nelosella: 

  • Lauantai 25.11. klo 09.00 
  • Lauantai 25.11. klo 17.25  
  • Torstai 30.11. klo 18.00  
  • Maanantai 25.12. klo 17.10  
  • Sunnuntai 31.12. klo 16.55 

Artikkelin kuvat: Petri Aho / Nelonen

  Sinua saattaisi kiinnostaa myös