Tyttö ja poika

”Vaikka olisin surullinen, sporttikummi saa minut hymyilemään”

Dromolla ja Malikalla on molemmilla oma sporttikummi. Ikioman sporttikummin kanssa vietettyä aikaa ei tarvitse jakaa muiden kanssa.

Dromo, 11, sanoo, etteivät he juuri juttele hänen yksityisasioista sporttikummin kanssa vaan he tekevät yhdessä. Jutustelu on kuulemma enemmän pikkusisko Malikan, 9, mielipuuhaa. Dromo nauttii liikkumisesta, ja siinä hänen sporttikumminsa on osaava. Tämä harrastaa fitness-urheilua, siksi hän jaksaa ja voi siinä, missä moni muu ei jaksaisi tai uskaltaisi.  

”On käyty seinäkiipeilemässä ja ajamassa fatbikella, mutta myös tutustumassa kummallisiin paikkoihin kuten poliisimuseoon. Useammin minä tapaan sporttikummia kuin vaikkapa serkkujani, jotka asuvat kaukana”, Dromo kertoo.

Kun luottamus syntyy

Lapsille on tärkeää , että heidän elämässään on muitakin turvallisia ja luotettavia aikuisia kuin omat vanhemmat. Sekä Dromo että Malika luottavat omiin sporttikummeihinsa ja pystyvät kertomaan heille salaisuuksiakin.

”Yhden harmijutun kerroin sporttikummille, mutta en äidille. Sporttikummi saa minut aina hymyilemään, eikä asia sitten enää harmita. Ennen en ole ollut semmoinen rohkea. En ala itse heti puhua vieraiden kanssa. Sporttikummin kanssa olen rohkea. Vieraiden kanssa äiti alkaa kannustaa minua, että esitteleppä vaikka oma huone, ja sitten alan puhua, että tässä on minun pöytäni ja tässä on leluja”, Malika kertoo.

”Jos Dromo on minun kanssani mukana kylässä, ja Dromo alkaa puhua, niin sitten alan puhua myös minä, enemmän ja enemmän”, Malika jatkaa.

”Kyllä minäkin olen puhunut oman sporttikummin kanssa silloin, kun oli eräs asia, johon äidillä olisi ollut valta puuttua, vaikka itse olin sitä mieltä, että en halua, että hän puuttuu. Sporttikummi ei voi puuttua, niin siksi kerroin sellaisen asian hänelle, koska kertominen helpottaa itseä ”, Dromo täsmentää.

Unelmien täyttymys

”Minusta oli ihanaa, kun sporttikummini kysyi, tulisinko leipomaan hänen luokseen. Ajattelin, että ihanaa. Olin niin kauan ja kovasti toivonut, että pääsisin joskus hänen luokseen kylään. Lopulta pääsin”, Malika hihkuu. Tyttö menee ihan sykkyrälle vierailua muistellessaan, niin ihanaa se hänestä oli.

Kaveritkin kiinnostuneita sporttikummista

Dromo kertoo, että kavereitakin kiinnostaa, mikä se sporttikummi oikein on.

“Kaverit kysyvät, onko se kiva tai mitä sen kanssa voi tehdä. Kuka niitä kummeja järkkää ja sellaisia. Sanon yleensä, että sporttikummin kanssa voi tehdä kivoja asioita.”

”Minä sanon myös, että sporttikummi on kiva kaveri. Sille voi kertoa jutut, eikä se kerro eteenpäin. Oon puhunut monta juttua sille ja sporttikummi sanoo, ettei ole olemassa vääriä juttuja. Kaikesta voi puhua”, Malika selvittää.

Sitten Malika lisää, että kertoi myös siitä pikkuriidasta, joka oli ollut kotona.

”Äiti on sanonut, että saamme puhua kotiasioista. Sporttikummi saa minut hymyilemään. Silloin olen taas hyvällä tuulella.”


Teksti Raili Mykkänen Kuvat Mira Ahlstedt

Pieni tyttö nauraa aikuisen sylissä ja syö riisipiirakkaa, vieressä vanhempi poika.
Tule vapaaehtoiseksi

Aloita vuosi auttamalla

Vapaaehtoisena pääset näkemään, miten suuri merkitys avullasi on.  

Voit auttaa oman kiinnostuksesi ja elämäntilanteesi mukaan kummikotina, sporttikummina, tukihenkilönä tai etänä verkossa.