Ihminen pilkkoo tomaattia padan yllä Gazassa

Uudet luvut paljastavat Gazan lasten nälkäkatastrofin

Lähes koko Gazan kaistan väestö, eli 96 prosenttia, kärsii akuutista elintarvikepulasta. Nälänhätä uhkaa yli 495 000 ihmistä, mukaan lukien lapsia, ilmenee YK:n tänään julkaisemista ruokaturvaa koskevista luvuista.  

Pelastakaa Lasten työntekijät kertovat, että viiden viikon aikana paikallisella klinikallamme on ollut noin 40 akuutista ja hengenvaarallisesta aliravitsemuksesta kärsivää lasta. Lapset ja aikuiset kärsivät erittäin alhaisesta painosta, väsymyksestä, matalasta verenpaineesta ja muista nälkään liittyvistä sairauksista.

Viikonloppuna 38-vuotias äiti saapui Pelastakaa Lasten klinikalle vakavan väsymyksen ja lihasten heikkenemisen takia. Hän painoi vain 38 kiloa.

Etelä-Gazassa tilanne pahentunut

YK:n IPC:n luvut, jotka mittaavat ruokaturvaa, osoittavat Gazassa olevan noin 745 000 lasta ja aikuista ruokapuutteen hätätilanteessa (IPC:n vaihe 4), jolla tarkoitetaan akuuttia aliravitsemusta ja kasvavaa nälkään liittyvä kuolemanriskiä. YK:n raportin mukaan kaikkia Gazan lapsia uhkaa nälänhätä, jos taisteluita ei välittömästi lopeteta ja hätäavun saantia paranneta.  

Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 34 ihmistä, joista suurin osa on ollut lapsia, on kuollut akuuttiin aliravitsemukseen.

YK:n raportin mukaan Pohjois-Gazassa ihmiset ovat päässeet väliaikaisesti pois nälänhädän partaalta, koska alueelle on saatu rajallinen määrä humanitaarista apua kaikista suurimmassa hädässä oleville. Sen sijaan Etelä-Gazassa nälkätilanne on pahentunut, koska taistelut ovat jatkuneet kiivaina ja avun saanti on heikentynyt entisestään.

Meille ei anneta mahdollisuutta auttaa

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että humanitaarisen avun saanti on tällä hetkellä Gazan asukkaille elämän ja kuoleman kysymys. Järjestö vaatii, että avustustyöntekijöille ja humanitaariselle avulle taataan esteetön pääsy koko Gazan alueelle, jotta aliravitsemusta voidaan hoitaa ja ehkäistä. Kiivaiden taisteluiden, puutteellisten palveluiden ja tarvikkeiden takia Pelastakaa Lapset ja muut avustusjärjestöt eivät voi auttaa kaikkia äärimmäisestä nälästä kärsiviä.  

“Tiedämme, miten aliravitsemusta ehkäistään ja hoidetaan, mutta meille ei anneta mahdollisuutta tehdä sitä.

Pelastakaa Lasten Gazan tiimijohtaja Rachel Cummings.

“Humanitaarisen avun rajoittaminen sekä raskaat taistelut tarkoittavat, ettemme voi pitää klinikoitamme auki. Emme voi toimia niin kuin normaalisti toimisimme ihmishenkien pelastamiseksi vastaavissa akuuteissa humanitaarisissa kriiseissä”, sanoo Pelastakaa Lasten Gazan tiimijohtaja Rachel Cummings.

Hätäapua paikan päälle

Pelastakaa Lapsilla on Gazassa ravitsemukseen liittyviä seulonta- ja terveysohjelmia, joihin kuuluu ravitsemuskoulutus, lasten ja aikuisten aliravitsemusriskin seulonnat ja imetyksen edistäminen sekä tukeminen. Israelin hallituksen on kuitenkin luotava järjestöille perusedellytykset perheiden tavoittamiselle lopettamalla piiritys ja helpottamalla humanitaarisen avun esteetöntä pääsyä Gazan kaistalle. Lisäksi kaikkien osapuolten on lopetettava taistelut.

Pelastakaa Lapset on tarjonnut palestiinalaislapsille tukea jo vuodesta 1953 lähtien. Tällä hetkellä järjestö työskentelee ympäri vuorokauden saadakseen Gazaan hätäapua, kuten puhdasta vettä, ruokaa, hygieniatarvikkeita, patjoja, peittoja, oppimateriaalia, suojia, leluja ja pelejä. Pelastakaa Lapset tarjoaa psykososiaalista tukea lapsille ja heidän perheilleen. Lisäksi järjestö tarjoaa perheille käteisapua, jotta he voivat ostaa välttämättömiä tarvikkeita. Järjestö tekee yhteistyötä yhteisöjä osallistavien työntekijöidensä kanssa, ja on antanut koulutusta aliravitsemusriskin seulonnasta, koulutuksesta ja lasten suojelusta. Työntekijät tukevat myös virkistystoiminnassa ja avustavat parhaillaan yhteistyökumppaneita hätäavun jakelussa.

Auta Gazan lapsia. Lahjoita hätäapukeräykseemme.