Ukrainassa lasten ahdinko syvenee sodan ajaessa perheet köyhyyteen

Ukrainan perheistä kaksi viidestä kokee äärimmäistä puutetta elämän perustarpeista ja hyvinvoinnista. Runsaan vuoden kestäneen sodan seurauksena miljoonat ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa, työttömyys on laajamittaista ja inflaatio nostaa hintoja.

Viimeisimpään Ukrainan väestön tarpeita kartoittavaan selvitykseen osallistuneista kotitalouksista yli 40 prosenttia ilmoitti kokevansa suuria vaikeuksia päivittäisten ruoan, veden ja perustarvikkeiden saannissa. Taisteluista kärsivillä alueilla maan itäisissä ja eteläisissä osissa luku nousee 60 prosenttiin.

Ukrainan keskuspankki arvioi inflaation olleen helmikuussa 24,9 prosenttia. Maataloustuotteiden hinnat olivat maan itäisissä osissa nousseet lähes puolella. Viime syyskuussa joka viides ukrainalainen kuluttaja ilmoitti, ettei heillä ollut varaa ostaa kaupoissa olevia tuotteita.

Ukrainassa maan sisäisiä pakolaisia on noin 5,3 miljoonaa. Heidän taloudellisen avun tarpeensa kasvaa päivä päivältä. Joka neljäs ukrainalainen on tällä hetkellä työttömänä, ja kotinsa jättäneillä on suuria vaikeuksia löytää töitä paikkakunnilta, joille he ovat siirtyneet. Jotkut ovat päättäneet palata sodan runtelemiin kotikaupunkeihinsa saadakseen töitä.

Viime maaliskuussa 12-vuotiaan Antonin* perhe jätti pommituksista kärsivän kotikaupunkinsa Harkovan ja siirtyi länteen. Muutamaa kuukautta myöhemmin Antonin isä sai kuitenkin kutsun takaisin töihin.

– Lapset ovat huolissaan ja kysyvät jatkuvasti, milloin isä tulee luoksemme asumaan, ja milloin olemme kaikki yhdessä. Tämä on päivittäin heidän mielessään, sanoo Antonin äiti Olha*.

Donbassista Länsi-Ukrainaan paenneen kolmen lapsen äiti Anna* koki aluksi suurta puutetta kaikesta. Perheellä ei ollut säästöjä eikä heillä ollut rahaa vuokraan, ruokaan ja vaatteisiin.

Pelastakaa Lasten käteisapu on auttanut Annaa huolehtimaan lastensa perustarpeista.

– Ostimme itsellemme kengät talveksi, ostimme ruokaa ja ostimme kaiken tarvitsemamme, kertoo perheen 17-vuotias poika Maksym*.

Anna toivoo voivansa palata kotiin.

– Ymmärrän, että en voi lähteä, vaikka kuinka haluaisin. Minun on vain kestettävä, sanoo Anna.

Apu tavoittaa lapset

Pelastakaa Lapset toimitti Ukrainaan sodan ensimmäisen vuoden aikana elämää pelastavaa apua, kuten ruokaa ja vettä, käteisapua, vaatteita, suojaa ja tarvikkeita talven varalle yli 800 000 ihmiselle, joista yli puolet on lapsia. Järjestö on jakanut käteisapua runsaan 27,5 miljoonan euron edestä yli 100 000 ukrainalaiselle perheelle. Käteisavun turvin perheet ovat voineet hankkia itse tarvitsemiaan hyödykkeitä ja palveluita, kuten terveydenhoitoa.
Avustusoperaation osana Pelastakaa Lapset myös panostaa jälleenrakennukseen, esimerkiksi tukemalla vaurioituneiden koulujen sekä terveyskeskusten ja sairaaloiden kunnostustöitä.

– Ukrainassa perheillä on valtava ja alati kasvava avun tarve sodan ajaessa joka päivä yhä useamman lapsen ja vanhemman köyhyyteen. Ihmiset menettävät elantonsa, heidän jäädessä ilman palkkaa ja yritysten eri puolilla maata lopettaessa toimintansa. Vaikutukset ovat musertavia kotiseudultaan siirtymään joutuneille perheille. He ovat jo ovat menettäneet melkein kaiken tälle sodalle ja ovat äärirajoilla ja kamppailevat selviytyäkseen päivästä toiseen, sanoo Pelastakaa Lasten Ukrainan maajohtaja Sonia Khush.

Pelastakaa Lapset vaatii esteetöntä pääsyä humanitaariselle avulle, ja erityisesti taisteluista kärsiville alueille. Avunantajien pitäisi myös pystyä valmistelemaan toimia, joilla tuetaan varhaista toipumista.

* Nimi muutettu henkilöllisyyden suojelemiseksi.

Auta Ukrainan sodasta kärsiviä lapsia