Ukrainan sodan vaatimien lapsiuhrien määrä kasvussa

 Ukrainassa surmansa saaneiden tai haavoittuneiden lasten määrä kasvoi touko-elokuussa yli 7 prosenttia verrattuna tätä edeltävään neljän kuukauden ajanjaksoon. Ilmahyökkäysten määrä on tässä ajassa puolestaan kolminkertaistunut. Nyt jo 1,5 vuotta kestäneen sodan aikana yli 540 lasta on saanut surmansa eikä lasten kohtaamille vaaroille näy loppua.

Viime toukokuusta lähtien yhteensä 148 lasta on YK:n tietojen mukaan saanut Ukrainassa surmansa tai haavoittunut. Siitä lähtien, kun konflikti kiihtyi 24.2.2022, on lapsiuhrien määrä noussut yli 1700:an. Tämä luku pitää sisällään 545 surmansa saanutta lasta.

Kesäkuu on kuluvana vuonna ollut tappavin kuukausi Ukrainan lapsille. Yhteensä 11 lasta sai tässä kuussa surmansa ja 43 haavoittui. YK:n tietojen mukaan siviiliuhrien määrä kasvoi Ukrainassa 1.5.–13.8. välisenä aikana. Kesäkuussa sai surmansa tai haavoittui peräti 865 siviiliä.

Konfliktia seuraavan ACLED-tutkimuslaitoksen keräämät tiedot osoittavat, että 1.1.–30.4. välisenä aikana tehtiin 459 ilmaiskua. Tämä luku nousi 1.5.–4.8. välisenä aikana 1 432:een. Näistä iskuista noin 95 prosenttia kohdistui asutusalueille.

Kahdeksanvuotias poika sai surmansa 11.8. Kolomyiassa, Länsi-Ukrainassa, kun ohjus osui hänen perheensä talon takapihalle. Kaksi päivää tämän jälkeen Hersonin alueella nelihenkinen perhe, mukaan lukien 12-vuotias poika ja vain 23 päivää vanha tyttövauva, menehtyivät tykistötulessa. Viime viikolla, 19.8., Chernihivin kaupungissa kuusivuotias tyttö oli yksi seitsemästä iskussa surmansa saaneesta ja 180 haavoittuneesta.

– Ukraina on ollut täydessä sodassa jo 18 kuukautta. Näköpiirissä ei ole helpotusta jatkuvassa vaarassa eläville lapsille ja perheille. Olemme todistaneet lukemattomia asutuskeskuksiin kohdistuneita hyökkäyksiä. Näissä lapsia ja heidän vanhempiansa on saanut surmansa ja sadat ihmiset ovat haavoittuneet tai vakavasti järkyttyneet. Koteja on tuhoutunut syösten tuhansia perheitä epävarmuuteen, sanoo Amjad Yamin, Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön johtaja Ukrainassa.

Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin kaikkia osapuolia noudattamaan kansainvälisen humanitaarisen oikeuden sekä ihmisoikeuksien velvoitteita. Siviilejä vastaan ja siviilikohteisiin kuten asumuksiin, kouluihin ja sairaaloihin ei saa kohdistaa hyökkäyksiä.

Pelastakaa Lapset on toiminut Ukrainassa vuodesta 2014. Konfliktin kiihdyttyä 24.2.2022 järjestö laajensi humanitaarista avustustoimintaansa maassa välittömästi. Ukrainan lisäksi avustustyötä tehdään lähialueella sekä muissa Ukrainasta pakolaisia vastaanottaneissa maissa Euroopassa, mukaan lukien Suomessa.

Suomen Pelastakaa Lapset on lahjoittajiensa tuella osallistunut laajamittaisesti kansainvälisen järjestön humanitaarisen apuun Ukrainassa ja lähialueilla. Ulkoministeriön tuella toteutetaan tällä hetkellä hanketta, jolla edistetään lasten oppimista, turvallisuutta ja hyvinvointia Itä-Ukrainan Harkovassa ja Zaporizzijassa.


YK:n tiedot konfliktissa surmansa saaneista tai haavoittuneista siviileistä: Ukraine: Civilian casualties – 24 February 2022 to 30 June 2023 / Ukraine: civilian casualty update 31 July 2023 / Ukraine: civilian casualty update 14 August 2023

Kuvassa ukrainalainen lapsi nojaa vanhempaa naista vasten
Lahjoita

Ukrainan kriisi

Ukrainan lapset elävät jatkuvassa pelossa ja epävarmuudessa. Heitä uhkaavat haavoittuminen ja sodan traumat. Moni lapsi on joutunut pakenemaan kotoaan ja he elävät nyt pakolaisina naapurimaissa tai maan sisällä.