Suomalaisten terveiset kehysriiheen: lapsilta ei saa enää leikata

Pelastakaa Lapset ry vetoaa hallitukseen kehysriihen alla, että lapsille ja lapsiperheille tarkoitettuja palveluja koskevat leikkaukset torjuttaisiin ja lasten hyvinvointiin panostettaisiin. Järjestön vetoomus keräsi alle viikossa 28 220 allekirjoitusta. Vetoomus allekirjoituksineen on toimitettu hallitukselle kehysriiheen aamupäivällä.

Tänään alkavassa kehysriihessä päätetään leikkauksista, joilla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lasten hyvinvointiin Suomessa, muistuttaa Pelastakaa Lapset. Järjestön viikko sitten avaama vetoomus hallitukselle sai nopeasti tukea suomalaisilta. Vetoomus allekirjoituksineen toimitettiin tänään aamupäivällä hallituspuolueiden puheenjohtajille.

“Keräsimme lyhyessä ajassa valtavan määrän nimiä. Tämä lähettää äänekkään viestin kehysriiheen hallitukselle: suomalaisilla on mitta täysi ja leikkauksia ei saa kohdentaa lapsiin”, sanoo Pelastakaa Lapset ry:n yhteiskuntasuhdejohtaja Veli Liikanen.

Pelastakaa Lapset korostaa, että jokaisen lapsen tulee saada käydä turvassa koulua , jossa ei ole kiusaamista, syrjintää eikä väkivaltaa. Riittävän varhaisen tuen ja matalan kynnyksen tuen puute lisää lasten turvattomuuden tunnetta ja heikentää lasten hyvinvointia. Vihapuheeseen ja väkivaltaa ihannoivaan kulttuuriin puuttuminen vaatii läsnä olevia aikuisia: opettajia, oppilashuollon ammattilaisia ja nuorisotyöntekijöitä.

“Jatkuvat hyvinvointialueisiin ja kuntiin kohdistuvat säästöt vaarantavat lasten peruspalvelut juuri, kun pahoinvointi syvenee ja tuen tarve kasvaa. Hallituksen päätökset rahoituksesta vaikuttavat suoraan hyvinvointialueisiin ja kuntiin, joissa päätöksiä tehdään selkä seinää vasten”, Liikanen muistuttaa.

Pelastakaa Lapset on erittäin huolissaan kasvavasta lapsiperheköyhyydestä. Hallituksen aiemmat leikkaukset ovat ajaneet vähävaraisia lapsiperheitä yhä syvempään ahdinkoon.

Esimerkiksi asumistuen heikennykset ja lapsikorotusten poisto ovat osuneet lujaa kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin. Pelkästään näiden toimien seurauksena arviolta 17 000 lasta on vaarassa pudota köyhyysrajan alapuolelle nostaen kokonaismäärän noin 140 000 lapseen. Järjestö vaatii, että hallitus ei tee päätöksiä, jotka syventävät tai lisäävät lapsiperheköyhyyttä.

”Asumistuen heikennykset ja lapsikorotusten poisto ovat osuneet lujaa jo valmiiksi heikommassa asemassa oleviin lapsiperheisiin. Meillä ei ole enää varaa leikata lapsilta ja perheiltä”, sanoo Liikanen.