Sudanissa terveyskriisi uhkaa lapsia ja perheitä

Tuhansien ruumiiden on raportoitu mätänevän Sudanin pääkaupungin Khartumin kaduilla. Ruumishuoneet ovat sähkökatkosten ja riittämättömän varastointikapasiteetin vuoksi vaikeuksissa, mikä aiheuttaa lapsille ja perheille yhä suuremman tautiriskin.

Sudanin pääkaupungissa Khartumissa taistelut ovat kiihtyneet viime viikkoina. Viimeaikaisissa taisteluissa on kuollut ja loukkaantunut kymmeniä, joiden joukoissa on myös lapsia. Yhteensä ainakin 2 435 lasta on saanut surmansa tai loukkaantunut taisteluiden takia.

Huhtikuussa puhjenneen konfliktin jälkeen Khartum on kärsinyt ajoittaisista sähkö- ja tietoliikennekatkoksista. Pitkään jatkuneiden sähkökatkoksien takia ruumishuoneet ovat jääneet ilman jäähdytystä, minkä vuoksi ruumiit mätänevät kuumuudessa ja kaupungissa pelätään puhkeavan vaikeita epidemioita, esimerkiksi koleraa.

Koleraepidemian riskiä lisäävät kuolonuhrien määrän kasvu, vakava vesipula ja riittämättömät hygienia- ja sanitaatiopalvelut sekä puutteellinen vedenkäsittely. Tyypillisesti koleraa esiintyy sadekaudella, joka tänä vuonna alkoi kesäkuussa. Tautitilanteen arviointia vaikeuttaa se, ettei Sudanin kansanterveyslaboratorio, jonka kautta koleraepidemioista yleensä tiedotetaan, ole taisteluiden takia enää toiminnassa.

Terveydenhuolto äärirajoilla

Konfliktin takia miljoonat lapset ja heidän perheensä ovat jääneet ilman hoitoa ja joutuneet hengenvaaraan. Sudanin 89 tärkeimmästä sairaalasta 71 on poissa käytöstä, ja loput sairaaloista toimivat vain osittain. Aseistetut ryhmät ovat miehittäneet myös terveydenhuoltolaitoksia.

– Uhrien määrä kasvaa, mutta sairaaloita suljetaan, lääkäreitä ei enää ole, lääkevarastot tyhjentyvät ja jäljellä olevat tarvikkeet ryöstetään. Sairaalat, jotka ovat vielä toiminnassa, ovat ylikuormittuneita ja lähes toimintakyvyttömiä henkilökunnan väsymyksen ja tarvikkeiden puutteen vuoksi, Pelastakaa Lasten terveys- ja ravitsemusjohtaja Bashir Kamal Eldin Hamid kertoo.

Taisteluiden on loputtava

Pelastakaa Lapset vaatii konfliktin osapuolia sopimaan taisteluiden välittömästä lopettamisesta ja löytämään rauhanomaisen ratkaisun konfliktiin.

– Jokainen lapsi, asuipa hän missä tahansa, ansaitsee turvallisen, onnellisen ja terveen elämän ilman väkivaltaa. Niin kauan kuin taistelut jatkuvat, jatkuu myös väkivalta ja muut rikkomukset lapsia kohtaan, Pelastakaa Lapset ry:n kansainvälisen hanketyön päällikkö Katja Selkimäki-Gray sanoo.

Pelastakaa Lapset on työskennellyt Sudanissa vuodesta 1983 lähtien. Järjestö tukee tällä hetkellä lähes yli sataa terveys- ja ravitsemuslaitosta eri puolilla maata. Konfliktin kärjistymisen jälkeen järjestö on tuonut maahan noin 37 tonnia hätäaputarvikkeita ja lääkkeitä sekä toteuttanut laajan rokotuskampanjan, jonka tavoitteena on suojella lapsia ennaltaehkäistävissä olevilta taudeilta, kuten koleralta, poliolta ja tuhkarokolta.

Auta Sudanin konfliktista kärsiviä lapsia.