Ruokapulasta kärsiviä perheitä uhkaa lähikuukausina katastrofi Somaliassa: Viljan ja vihannesten tuotanto romahtamassa, karjasta saatavat tulot voivat puolittua

Aavikkokulkusirkkojen parvet ja äärimmäiset sääilmiöt ovat ajaneet monet perheet ruokapulaan Somaliassa. Pelastakaa Lasten uuden ennusteen mukaan keskimääräistä heikommat kevätsateet ovat johtamassa paheneviin talousvaikeuksiin ja aliravitsemuksen lisääntymiseen.

Miljoonat lapset ja heidän perheensä Somaliassa tulevat kärsimään ruokapulasta, kun viljan ja vihannesten tuotanto romahtaa ja karjan myynnistä saatavat tulot laskevat lähikuukausina, käy ilmi Pelastakaa Lasten uudesta analyysistä.

Selvityksessä arvioidaan, miten muun muassa viimeaikaiset kulkusirkkojen parvet, äärimmäiset sääilmiöt sekä keskimääräistä heikommaksi ennustettu seuraava sadekausi vaikuttavat perheiden taloudelliseen tilanteeseen.

Viljan ja vihannesten tuotanto voi laskea 75–80 prosenttia verrattuna satokauteen 2018–2019. Perheille elintärkeät karjan myyntitulot voivat maan keski- ja pohjoisosissa laskea 40–55 prosenttia verrattuna kauteen 2017–2018, kun karja kuolee tai sen kunto huononee niin, ettei sitä voi enää myydä.

Järjestön työntekijät ovat jo todistaneet, kuinka äidit yrittävät kaapia kokoon edes yhden aterian päivässä lapsilleen. Ihmiset joutuvat kävelemään useita tunteja päivässä löytääkseen vettä ja laidunmaata karjalleen. Lapset kärsivät nälästä ja aliravitsemuksesta, koska heillä ei ole riittävästi ruokaa. Rahapulan vuoksi perheet ottavat heidät pois koulusta.

Zainab* sai apua aliravitsemuksesta kärsivälle pojalleen Pelastakaa Lasten tukemassa hoitokeskuksessa. Kuva: Sacha Myers Pelastakaa Lapset

– Kuivuuden myötä yritykseni kaatui ja nyt olen työttömänä. Minulla ei ollut riittävästi maitoa eikä vettä lapseni ruokkimiseksi. Hän oli hyvin heikko, ei voinut liikkua, hänellä oli kuumetta, hän oksensi ja hänellä oli ripuli. Hän ei pystynyt syömään eikä myöskään ottamaan rintamaitoa, kuvailee 28-vuotias Zainab*.

Zainab joutui lähtemään kodistaan lapsineen jo vuoden 2017 kuivuuskauden aikana. Hänen vakavasta akuutista aliravitsemuksesta kärsinyt lapsensa sai apua Pelastakaa Lasten tukemassa hoitokeskuksessa.

Apua tarvitaan heti

Pelastakaa Lapset vaatii avunantajia lisäämään apuaan välittömästi. Somaliassa tarvitaan 150 miljoonaa dollaria, jotta voidaan suojella 1,9 miljoonan lapsen ja aikuisen henkeä ja elinkeinoja ja toimittaa heille ruokaa, terveyspalveluita, koulutusta sekä vesi- ja sanitaatiopalveluita seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Somalian hallituksen pitää myös asettaa humanitaarinen apu etusijalle ja varmistaa, että tämänhetkiset poliittiset erimielisyydet hallituksen ja osavaltioiden välillä eivät estä humanitaarisen avun toimittamista kriisin koettelemille lapsille ja heidän perheilleen.

– Ilmastonmuutokseen ja äärimmäisiin sääilmiöihin liittyvät katastrofit koettelevat Somaliaa yhä useammin ja seuraukset ovat muuttuneet aina vaan vakavimmiksi. Jo ennestään hyvin vaikeassa tilanteessa olevien perheiden mahdollisuudet varautua ja selviytyä uusista kriiseistä ovat jatkuvasti heikentyneet, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Tupuna Mäntysaari.

– Vaikka kamppailemme aikaa vastaan, tiedämme, että suurimittainen nälkäkatastrofi on vielä vältettävissä. Viime vuonna tavoitimme pelkästään terveyttä ja ravitsemusta edistävällä työllä lähes 1,4 miljoonaa lasta Somaliassa. Nyt pyrimme lisäämään ponnistelujamme.

Pelastakaa Lapset lisää toimiaan hädänalaisten auttamiseksi

Pelastakaa Lapset laajentaa humanitaarista apuaan Somaliassa. Osana avustustoimia toimitetaan kuivuudesta kärsiville yhteisöille vettä, toteutetaan ruokintaohjelmia kouluissa sekä varmistetaan hoitoa aliravitsemuksesta kärsiville lapsille.

Suomalaisten lahjoittajien sekä ulkoministeriön tuella Pelastakaa Lapset parantaa Somaliassa perheiden ruokaturvaa, toimeentuloa ja ravitsemusta sekä vahvistaa lasten suojelua.

* Nimet on muutettu henkilöllisyyden suojaamiseksi.

Auta nälästä kärsiviä lapsia: www.pelastakaalapset.fi/nalka